Galeria rosomaka

Zdjęcia naszych prac

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

rosomak

Galeria rosomaka

Post autor: rosomak » 14 lis 2016, 23:40

Moja przygodę z z kowalstwem, nożami zacząłem niedawno.
Dziś mam do pokazania dwa noże.
Tanto- pierwszy nóż mojego projektu zrobiony z płaskownika, nie kuty, ale hartowany selektywnie przy użyciu fugi :) Nawet ładnie się ostrze wykrzywiło, hamon mimo trawienia w chlorku żelaza nie widoczny, coś było widać przed szlifowaniem ale przy grubszym papierze zeszło. Zrypałem rączkę - jest za wąska i nie da się dopasowac pochwy tak by się razem złożyły - ale nie chce mi się z tym robić bo przy tej stali to bardzie zabawa niż prawdziwy nóż.

Sushi - nóż kuchenny, stal z resora - niestety rdzewiejąc :( wiec trzeba bedzie na niego uważać. Wyciąłem kawałek o szerkości 25 mm i skułem go do szerokości 35 mm, wyrównałem na szlifierce do 30 mm. Jeszcze nie zapuściłem bejcą. Trochę jeszcze jest za gruby 4 mm nie wiem czy go nie zetrzeć jeszcze 1 mm z tym że przy moim sprzęcie nie jest to wcale takie proste :) Jena strona ma mieć tylko krawędź tnącą, druga powinna być płaska ostrz ustawione 3 do 7, chyba raczej wyszło 5 do 5 :)ale a bym zdarł ten 1 mm to może by było.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
sezam300

Re: Galeria rosomaka

Post autor: sezam300 » 15 lis 2016, 09:01

Ćwicz, nie od razu Kraków zbudowano, masz potencjał i jak poczytasz i potrenujesz to możesz robić naprawdę fajne nozyki :)
Górny- jaki to był płaskownik, w sensie jaka stal? Jest dość krzywo osadzony - na dole wystaje przejście z trzpienia w ostrze. Na rękojeści widać rysy po grubym papierze albo pilniku
Co do kuchenniaka- przy tej szerokości i tak niskim szlifie masz raczej siekierkę niż nóż kuchenny. Przyjęło się że na kuchenniaki 3-3,5mm to max (gdzie mowa o długich i szerokich na ~5 cm nożach szefa kuchni), a nóż takiego typu jak zrobiłeś to pasowałoby zrobić ze stali 2-2,5mm - wierz mi, będzie ciął jak złoto :)
Pamiętaj o wykończeniu - przed hartowaniem zrób na nożu satynę (rysy równolegle do ostrza) do gradacji p120 lub p240 - ręcznie!
Czyli bierzesz np. papier p80 nawijasz na kawałek równego płaskownika i jedziesz w poprzek ostrza \\\ aż usuniesz inne rysy, potem bierzesz p120 i jedziesz równolegle |||| aż usuniesz wszystkie rysy z p80
po hartowaniu powtarzasz cały proces bo trzeba usunąć odwęglenie. Zazwyczaj po hartowaniu robi się do p500 ale możesz nawet do 2500 jak Ci się chce (ja używam p80-120-240-500-800-1200-2000-2500 ale zazwyczaj kończe na 500)

Nie traktuj tego jako połajanie Ciebie, a jedynie kilka dobrych rad jak robić fajne i ładne noże które robią co mają robić :)
Poczytaj dział o robieniu noży, zarejestruj się na forum.knives.pl a jak masz facebooka to zapraszam na grupę Zrób Nóż
Czytaj, trenuj, powodzenia :)

rosomak

Post autor: rosomak » 15 lis 2016, 10:02

Spoko możesz mnie łajać :) Wiem że to początki i nie czuje się w żaden sposób znawcą tematu więc za każdą konstruktywna krytykę po prostu jestem wdzięczny.
Górny to jakiś kawałek płaskownika znaleziony w domu więc ciężko powiedzieć co to jest - ale wierciłem w nim 2 otwory i nie było większego problemu, przy próbie wywiercenia jednego w tym resorze myślałem że mnie trafi i zajęło to dużo więcej czasu niż przy tym płaskowniku.
Ja trochę w gorącej wodzie kompany jestem i jak się na coś napalę to się zabieram zamiast w sumie przestudiować temat, choć z drugiej strony zabrałem się też za ten resor trochę z chytrości :) bo stwierdziłem że lepiej zrypać coś na nim niż na kupnym kawałku czegoś drogiego, krawędzie szlifuje szlifierką kątową i wygładzam pilnikiem a potem taką szlifierką taśmową 320 obrotów.
Ale jako że idą święta zamówiłem sobie AEB-L 320x100x3 mm i chce z niego zrobić 3 ładne noże kuchenne dla rodziny, przy tej szerokości chyba nie ma sensu bawić się w kucie tylko zajmę się obróbką na zimną, i jak trochę zeszlifuje to wyjdzie mi pewnie 2,5mm grubości.
I jeszcze raz dziękuje za rady.

Awatar użytkownika
sezam300

Post autor: sezam300 » 15 lis 2016, 10:14

Czyli górny na 99% był zwykłą konstrukcyjną :)
Co do AEB-L, 3 mm na kuchenniaka jak najbardziej da radę, pamiętaj o dwóch rzeczach:
hartowanie nierdzewki najlepiej zlecić komuś kto ma piec z wymuszoną atmosferą obojętną albo folię hartowniczą. AEB-L ma 0,67% węgla, hartuje się ją w wysokiej temperaturze (powyżej 1000 stopni) a zakres tolerancji temperatur przy hartowaniu jest niewielki - bodajże 20 stopni i najlepiej żeby ktoś z piecem elektrycznym i sterowaniem to zrobił. Zostaw na krawędzi tnącej z 0,5mm bo może rzucić przy hartowaniu. Koszt takiego hartowania to ok 40 zł plus wysyłka
Tego materiału nie ma sensu kuć o ile nie masz dużej wprawy i nie będziesz bardzo ostrożny. Raz kułem N690 z płaskownika (kucie z pręta to inna historia i można) i mimo środków ostrożności w procesie stal się odwęgliła i w końcowym nożu miałem nie 61 HRC a 58-59. Dostajesz zmiękczoną blaszkę więc działaj bez kucia

aha, ja bym polecął zamówić Ci na początek NCV1 albo NC6 lub 50HF, są dostępne w sklepach dla knifemakerów, dużo wybaczają i są tanie
Możesz jeszcze poszukać pił tarczowych do drewna (duże bez widii na zębach) bo często są z NCV1 robione i nadają się do poćwiczenia :)

rosomak

Post autor: rosomak » 15 lis 2016, 12:49

Dzięki za info o hartowaniu. Zrobię 3 głownie i faktycznie zlece komuś, jakoś tak ogólnie bałbym się nierdzewki do mojego pieca władać ;P A jest sens hatować noże kuchenne ? gdzieś mi się rzuciło w oczy że nie ma sensu.
Ale wyjdzie mi trochę ścinków i mam jeszcze troszkę zwykłej blachy nierdzewnej i zastanawiam się czy sobie z niej nie spróbować jakiegoś "damastu" zrobić - tyle że blacha jest cienka. Taka totalna blacha z jakiejś obudowy poniżej 1mm więc nie wiem czy to w ogóle się jakoś złączy.

Awatar użytkownika
sezam300

Post autor: sezam300 » 15 lis 2016, 15:03

Zgrzewanie nierdzewki sobie odpuść, najpierw proste węglówki a i to nie jest takie proste jakby się mogło wydawać :)

Bez hartowania masz miękką blaszkę którą może i łatwo naostrzysz ale zaraz Ci się stępi i nie pokroisz tym nic i nie widzę jaki mogło by to mieć sens żeby opuścić hartowanie. Ktoś kto pisze takie głupoty (widziałem w kilku miejscach) powinien dostać rentę za brak mózgu. Nóż trzeba zahartować, bez tego nie będzie dobry, a moim zdaniem będzie tylko kawałkiem metalu nie do użytku :)
Profesjonalni kucharze lubią noże o wysokiej twardości których nie muszą ostrzyć przez dłuższy czas (bo w młynie jaki jest na kuchni nie wyobrażam sobie podostrzania nawet co pół godziny :P)

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 15 lis 2016, 23:19

znowu bez przesady,przez tysiace lat ludzie uzywali nozy zelaznych a wczesniej z brazu i jakos
kroili

Wojtek123

Post autor: Wojtek123 » 20 lis 2016, 17:56

Polecam na początek przejść się po złomach w okolicy, za 10 zł można kupić materiału na kilka noży. Stale które łatwo znaleźć na złomie są łatwe w hartowaniu np. NCV1 (piła do drewna) HS50 (resor).

ODPOWIEDZ

Wróć do „GALERIA - gallery”