11 Międzynarodowy Festiwal ,,Święto Kowali" Ivano-Frako
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
11 Międzynarodowy Festiwal ,,Święto Kowali" Ivano-Frako
Gospodyni festiwalu Olga Polubotko podała program tegorocznego festiwalu
Program Festiwalu " Święto Kowali - 2013"
m. Iwano-Frankiwsk
● 8-11 maja, 9.00-18.00, plac Bastion - będzie pracowała studencka pracownia na zapleczu Przykarpackiego Uniwersytetu - wyrób ławek na "Wyspę zakochanych".
10 maja 2013r.
9.00 - 18.00 - plac Bastion
Rejestracja gości i uczestników (rata rejestracyjna - 50hrn.).
● Demonstracja kowalskiej pracy i kiermasz wykutych rzeczy, wyrób przez kowali z Ukrainy i cudzoziemskich gości elementów dla "Mostu zakochanych".
● Uroczyste otwarcie festiwalu " Święto Kowali - 2013",
● Uroczyste otwarcie zrobionej w 2012 r. kompozycji "Pamiętny znak Pierwszej Ukraińskiej cerkwi",
● plener "Pozytyw" prowadzony przez mistrzów - stworzenie kompozycji na temat "Pozytyw" przez grupy kowali pod kierunkiem mistrza- powodzenie, sukces, radość, dobro, natchnienie,dobrobyt, dostatek, stabilność, szczęście, miłość, pomyślność, harmonia, siła, rozwój, rozsądek, mądrość, itp. Orientacyjny rozmiar kompozycji to 600х600х800mm , później zostaną ustawione w centralnej części miasta.
● Przeprowadzenie warsztatów dla dzieci przez Andrzeja Dawiśniego (Krym).
14.00 – warsztat Bogdana Pop(Zakarpacie) -"Tradycyjna zakarpacka siekiera".
18.00 - Konferencje-prezentacje kowali,
1. Kowalstwo Uralu (Rosja).
2. Tobe Malm (Szwecja).
3. Seppo Riihonen and Risto Immonen (Finland). Introduction of common Finnish artist blacksmith work.
4. Fred Crist (USA). Presentation of the work.
5._________________________________________
20.00 - 22.00 – stół szwedzki
11 maja 2012r.
9.00 - 17.00 - plac Bastion.
● Demonstracja kowalskiej pracy i kiermasz wykutych rzeczy, wyrób przez kowali z Ukrainy i cudzoziemskich gości elementów dla "Mostu zakochanych".
● Przeprowadzenie warsztatów dla dzieci przez Andrzeja Dawiśniego(Krym).
● 9.00-18.00, plac Bastion, - będzie pracowała studencka pracownia na zapleczu Przykarpackiego uniwersytetu - wyrób ławek na "Wyspę zakochanych".
● 9.00-18.00, plac Bastion - plener "Pozytyw" prowadzony przez mistrzów - stworzenie kompozycji na temat "Pozytyw" przez grupy kowali pod kierunkiem mistrza powodzenie, sukces, radość, dobro, natchnienie,dobrobyt, dostatek, stabilność, szczęście, miłość, pomyślność, harmonia, siła, rozwój, rozsądek, mądrość, itp. Orientacyjny rozmiar kompozycji to 600х600х800mm , później zostaną ustawione w centralnej części miasta.
18.00 - impreza "Kowalska piosenka", wejście z zaproszeniem (100hrn.).
12 maja 2013р.
10.00 - Odkrycie 12. międzynarodowej wystawy "Ornamentacyjne kowalstwo"
Wyróżnienie nominatów wystawy oraz najlepszych prac festiwalu. Zakończenie festiwalu.
Wyjazd na wycieczki
Program Festiwalu " Święto Kowali - 2013"
m. Iwano-Frankiwsk
● 8-11 maja, 9.00-18.00, plac Bastion - będzie pracowała studencka pracownia na zapleczu Przykarpackiego Uniwersytetu - wyrób ławek na "Wyspę zakochanych".
10 maja 2013r.
9.00 - 18.00 - plac Bastion
Rejestracja gości i uczestników (rata rejestracyjna - 50hrn.).
● Uroczyste otwarcie festiwalu " Święto Kowali - 2013",
● Uroczyste otwarcie zrobionej w 2012 r. kompozycji "Pamiętny znak Pierwszej Ukraińskiej cerkwi",
● plener "Pozytyw" prowadzony przez mistrzów - stworzenie kompozycji na temat "Pozytyw" przez grupy kowali pod kierunkiem mistrza- powodzenie, sukces, radość, dobro, natchnienie,dobrobyt, dostatek, stabilność, szczęście, miłość, pomyślność, harmonia, siła, rozwój, rozsądek, mądrość, itp. Orientacyjny rozmiar kompozycji to 600х600х800mm , później zostaną ustawione w centralnej części miasta.
● Przeprowadzenie warsztatów dla dzieci przez Andrzeja Dawiśniego (Krym).
14.00 – warsztat Bogdana Pop(Zakarpacie) -"Tradycyjna zakarpacka siekiera".
18.00 - Konferencje-prezentacje kowali,
1. Kowalstwo Uralu (Rosja).
2. Tobe Malm (Szwecja).
3. Seppo Riihonen and Risto Immonen (Finland). Introduction of common Finnish artist blacksmith work.
4. Fred Crist (USA). Presentation of the work.
5._________________________________________
20.00 - 22.00 – stół szwedzki
11 maja 2012r.
9.00 - 17.00 - plac Bastion.
● Przeprowadzenie warsztatów dla dzieci przez Andrzeja Dawiśniego(Krym).
● 9.00-18.00, plac Bastion, - będzie pracowała studencka pracownia na zapleczu Przykarpackiego uniwersytetu - wyrób ławek na "Wyspę zakochanych".
● 9.00-18.00, plac Bastion - plener "Pozytyw" prowadzony przez mistrzów - stworzenie kompozycji na temat "Pozytyw" przez grupy kowali pod kierunkiem mistrza powodzenie, sukces, radość, dobro, natchnienie,dobrobyt, dostatek, stabilność, szczęście, miłość, pomyślność, harmonia, siła, rozwój, rozsądek, mądrość, itp. Orientacyjny rozmiar kompozycji to 600х600х800mm , później zostaną ustawione w centralnej części miasta.
18.00 - impreza "Kowalska piosenka", wejście z zaproszeniem (100hrn.).
12 maja 2013р.
10.00 - Odkrycie 12. międzynarodowej wystawy "Ornamentacyjne kowalstwo"
Wyróżnienie nominatów wystawy oraz najlepszych prac festiwalu. Zakończenie festiwalu.
Wyjazd na wycieczki
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Poszperałem w sieci by wyszukać polskie akcenty na festiwalu w Iwano-Frankowsku
Fot.1Bracia Raczek są stałymi bywalcami takich imprez
Fot.2 Marek i Magda Dziadostwo Kowalskie
Fot.3 Tomek Błotnicki,Yaro i Salaputro
Fot.4i5 Nikel . Tym razem przy palenisku
Fot.1Bracia Raczek są stałymi bywalcami takich imprez
Fot.2 Marek i Magda Dziadostwo Kowalskie
Fot.3 Tomek Błotnicki,Yaro i Salaputro
Fot.4i5 Nikel . Tym razem przy palenisku
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kontakt 517355290
- Dziad Kowalski
- Grzegorz K.
- Administrator
Z tego wszystkiego, Dziady skroiły mi dyplom:P Trzeba będzie ich najechać i odbić.
Bananie, te zdjęcia z moją podobizną pokazują wyraźnie, że nie robiłem tyko się trzymałem materiału:) Leszek Oliwski Kowal robił swoją pracę, a ja mu przeszkadzałem. potem przeszkadzałem Ukraińcom:P
Impreza jak co roku była cudna. Pogoda aż za ładna, jedzenie jak z nieba, a ślicznych dziewczyn tysiące (nie ułatwiało to koncentracji przy pracy, więc nie pracowałem:P)
Kto nie pojechał ten pierdoła!
Ale jestem dumny z kolegów i koleżanek. Po tylu latach mojego namawiania, ktoś wreszcie ruszył zadek i pojechał na ten super festiwal.
Bananie, te zdjęcia z moją podobizną pokazują wyraźnie, że nie robiłem tyko się trzymałem materiału:) Leszek Oliwski Kowal robił swoją pracę, a ja mu przeszkadzałem. potem przeszkadzałem Ukraińcom:P
Impreza jak co roku była cudna. Pogoda aż za ładna, jedzenie jak z nieba, a ślicznych dziewczyn tysiące (nie ułatwiało to koncentracji przy pracy, więc nie pracowałem:P)
Kto nie pojechał ten pierdoła!
Ale jestem dumny z kolegów i koleżanek. Po tylu latach mojego namawiania, ktoś wreszcie ruszył zadek i pojechał na ten super festiwal.
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią 
- Grzegorz K.
- Administrator