Drugie czy trudno coś takiego zorganizować ?
Kowlastwo-Podkarpacie
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Kowlastwo-Podkarpacie
Moje pierwsze pytanie czy są jakieś ciekawe na Podkarpaciu w okresie wakacyjnym spotkania zajęcia lub coś w tym stylu o tematyce kowalstwa itp. ?
Ciężka praca kluczem do sukcesu.
To jest temat Nomada, przejrzyj. viewtopic.php?t=139
-
egojack1
Wybaczcie jeżeli waz urażę dużo jest tu Czeladników, Rzemieślników. Bo prawdziwym egzaminem na kowala było wykonanie miecza. Następnie aby osiągnąć mistrzostwo w danej dziedzinie to trzeba było spędzić około 5-10 lat pracy
(po nowoczesnemu jest to ustalone że około 10tys. godzin trzeba pracować aby zostać ekspertem ).
Bo według mnie jest różnica umieć coś zrobić a być mistrzem w danej dziedzinie
Więc moje zapytanie czy ktoś wyrabiał dany rodzaj broni przez około 5-10 lat ?
Bo mistrzem to ja mogę nazwać kogoś takiego i zazwyczaj takie osoby mają około 50-60 lat
Mistrz kowalstwa ( potrafi wykonywać wszystkie przedmioty więc licząc na oko to jest od 12 - 24 lat sama broń, pancerze 6-12lat , narzędzia 2-5 lat, podkuwanie koni 5-10lat )
Więc czy na pewno jesteście mistrzami kowalstwa ?
A może artystami ?
A może rzemieślnikiem z dużym doświadczeniem ? 
Bo według mnie jest różnica umieć coś zrobić a być mistrzem w danej dziedzinie
Bo mistrzem to ja mogę nazwać kogoś takiego i zazwyczaj takie osoby mają około 50-60 lat
Mistrz kowalstwa ( potrafi wykonywać wszystkie przedmioty więc licząc na oko to jest od 12 - 24 lat sama broń, pancerze 6-12lat , narzędzia 2-5 lat, podkuwanie koni 5-10lat )
Więc czy na pewno jesteście mistrzami kowalstwa ?
-
egojack1
Co do mistrzów, kolega Jacek i ja zażartowaliśmy, bo nikt tutaj na forum nie uprawia żadnej tytułomanii, wszystko jest na luzie w b. dobrych koleżeńskich relacjach. To Forum powstało niejako w opozycji do napuszonych stowarzyszeń kowalskich, z czołobitnością wobec mistrzów itd. Oczywiście jest na Forum wielu doskonałych specjalistów, zasługujących na to miano
Ot, żarciki takie, forumowicze to na ogół wesołe chłopaki.
Aby zostać mistrzem trzeba pracować
Tak miecz i to na kowala nie mistrzostwo
I musiał go wykonać sam ze sztabki
Miecz zawiera wiele elementów i wymaga umiejętności wielu technik aby przeszedł testy wytrzymałości
I tak rozumiem że dziś bardzo mało osób kupuje miecze
Lub są na wystawę
Kowalstwo jest bardzo rozległą dziedziną.
Moim skromnym zdaniem jak wykujesz piękny miecz to wykujesz dużo rzeczy
I musiał go wykonać sam ze sztabki
I tak rozumiem że dziś bardzo mało osób kupuje miecze
Kowalstwo jest bardzo rozległą dziedziną.
Moim skromnym zdaniem jak wykujesz piękny miecz to wykujesz dużo rzeczy
a skąd kolega ma takie mądrości?Bociek pisze:Wybaczcie jeżeli waz urażę dużo jest tu Czeladników, Rzemieślników. Bo prawdziwym egzaminem na kowala było wykonanie miecza. Następnie aby osiągnąć mistrzostwo w danej dziedzinie to trzeba było spędzić około 5-10 lat pracy(po nowoczesnemu jest to ustalone że około 10tys. godzin trzeba pracować aby zostać ekspertem ).
Bo według mnie jest różnica umieć coś zrobić a być mistrzem w danej dziedzinie![]()
Więc czy na pewno jesteście mistrzami kowalstwa ?A może artystami ?
A może rzemieślnikiem z dużym doświadczeniem ?
What man is a man who does not make the world better?