czas na portal

Sprawy dotyczące SFK

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
StellArt

Post autor: StellArt » 05 cze 2010, 21:39

Czerń i czerwień i ich odcienie, na temat reszty jeszcze nie mam zdania... obiecuje pomysleć i napisać.

Awatar użytkownika
Dziad Kowalski

Post autor: Dziad Kowalski » 05 cze 2010, 22:54

Zestaw czerwieni i czerni kojarzy mi się ze starą koleją parową, a to też w zasadzie samo żelazo. Taka kolorystyka jest bardzo fajna.

Awatar użytkownika
Matthan

Post autor: Matthan » 06 cze 2010, 08:54

na 100% czerń to jest najlepsze tło do takiej strony...( może być jakieś zdjęcie plącego się koksu w kotlince( podobnie jak ma jeden z naszych forumowiczów na avatarze) logo jest okrągłe i mi nie do końca podoba się, że jest na środku na forum. proponował bym na górze po lewej na obok niego napis "główny" ;] są 2 rodzaje menu na stonkach, albo poziomy na górze pod logiem albo pionowy po lewej jub prawej stronie( albo obydwu)
szerokość taka jak na forum,( ogólnie to i forum moglibyśmy dostosować kolorystycznie do vortalu) bo jest to dzisiaj uniwersalne i nie za małe. co jeszcze?... Aha same menu można by było zrobić rozwijane - tak aby najechać myszką np na stowarzyszenie i wysuwa nam się podmenu np: członkowie, statut, kontakt, itp

http://www.pro-line.pl/

teraz właśnie wypatrzyłem taką stronę: jest zrobiona we flashu więc tak sobie "płynie" ale u nas nie będzie taka bo nie nadaję się na vortal u nas trzeba w php zrobić. Sama strona mi się bardzo podoba ze stroną tytułową lub bez ;] może na stonie tytułowej zrobić podział na kilka języków( polski, angielki, rosyjski/ ukraiński przecież mamy dobrych znajomych z tamtej strony)

No nie wiem co o tym myśleć... torchę to kwestia gustu :)

tutaj mamy klasyczny vortal ( mi bardzo się podoba)http://news.bikeworld.pl/
tutaj przykład vortalu z logiem po lewej( mi się nie podoba :P) http://www.xc-zone.jgc.pl/
Nie ma jak dym z kuźni, fajka w zębach
<Duch wieje przez świat>
Moje zdjęcia

RebelCoil

Post autor: RebelCoil » 06 cze 2010, 20:03

"na 100% czerń to jest najlepsze tło do takiej strony...( może być jakieś zdjęcie plącego się koksu w kotlince( podobnie jak ma jeden z naszych forumowiczów na avatarze)"
słaby pomysł, troche więcej tekstu na stronce i nie będzie można odczytać, strony z takimi tłami sa bardziej do reklamy produktów. . .
( ogólnie to i forum moglibyśmy dostosować kolorystycznie do vortalu)
Według mnie kolor czerwony jest dość męczący dla oka i po chwili przegladania forum bedzie wkurzać.

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 06 cze 2010, 20:43

no dobra, to nie musi być czarne jak noc i czerwone jak krew:) takie strony faktycznie męczą.
ale na pewno ilość czerni i czerwieni można jakoś ze smakiem wyważyć.

Mathan dobrze prawi. LOgo nie tak jak teraz na stronie. tylko na górze po lewo.
Ta strona kowalska jest bardzo fajna , migające obrazki też, ale jak siedzisz tam chwilkę dłużej to obrazy zaczynają się powtarzać, a to już irytuje. :)

ten pierwszy link rowerowy jest bardzo przyjemny:) na mój gust potrzebujemy czegoś w tym stylu.
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
Matthan

Post autor: Matthan » 06 cze 2010, 21:14

z tej strony rowerowej wywalić 90% reklam i będzie właśnie taka extra stronka... Fajnie wygląda jak newsy są z obrazkiem, jakiś kalendarz imprez w prawym menu, nie wiem czemu czarny mi się podoba :P ale tak to już jest... ale oczywiście macie rację, że może to być męczące... więc proponuję jakieś propozycję, a nie krytykę...
Ps. biały tekst na czarnym tle bardzo dobrze jest widoczny...
<Duch wieje przez świat>
Moje zdjęcia

RebelCoil

Post autor: RebelCoil » 06 cze 2010, 21:42

Ps. biały tekst na czarnym tle bardzo dobrze jest widoczny...
Jest czytelniejszy i mniej męczy wzrok, więc jak najbardziej ;)

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 06 cze 2010, 22:00

nic nie stoi na przeszkodzie zeby sam tekst byl czarny na bialym a menu i banner w czerni i czerwieni. wtedy jako tytuly newsow czerwone na czanrym i powinno byc mniej wiecej ztonowane. moze byc oczywiscie jakis ciemnoszary itd :-P

Awatar użytkownika
Matthan

Post autor: Matthan » 07 cze 2010, 06:35

Nie wiem wat czy to wyjdzie... można zamówić ładne przyciski menu, to tak się zgadam( jakieś lekko animowane) ale nie wiem czy taki kontrast bieli z czarnym nie będzie zbyt mocny...
pozdro
<Duch wieje przez świat>
Moje zdjęcia

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 07 cze 2010, 09:04

Na być przyjazne użytkownikom, więc nikogo nie może nic męczyć:)
Ale klimat też musi mieć.

Fajnie by było zrobić jakąś wizualizację:) Nie mam na myśli flesha i php czy tym podobnych, tylko zwykły jpg ze schematycznym przykładowym rozmieszczeniem tekstu, przycisków, logo. Wszystko prymitywne. potem moglibyćmy się zająć kolorystyką i jakimiś szczegółami.
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 08 cze 2010, 16:54

Kurcze poszukam u siebie człeka od www. Kiedyś znałem jednego, jeżeli mnie jeszcze pamięta to może się uda się.
Obrazek

Awatar użytkownika
StellArt

Post autor: StellArt » 08 cze 2010, 19:16

Mam grafika w rodzinie, obadajcie portfolio, może coś by przypasowało... mieszka w wawie, ale chyba w tym przypadku dystans nie ma większego znaczenia http://www.artsquad.pl/uslugi.html

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 08 cze 2010, 20:06

ogłosimy przetarg:P Fajnie, że jest z kogo wybierać.
Najpierw jednak musimy się zdecydować jak to a wyglądać:)
kilka rzeczy już zostało powiedzianych, teraz potrzeba śmiałka , który to zwizualizuje:)
Jak udało sie nam dojść do porozumienia z logo, to tu też damy radę:)

Awatar użytkownika
StellArt

Post autor: StellArt » 08 cze 2010, 20:26

Co do kosztów na pewno idzie się dogadać, handlują rękodziełem może zgodzi się wziąć coś w rozliczenie :lol:

Awatar użytkownika
Matthan

Post autor: Matthan » 08 cze 2010, 21:32

Ja mam znajomego który też robi strony... mogę się zapytać co on o tym myśli...
<Duch wieje przez świat>
Moje zdjęcia

ODPOWIEDZ

Wróć do „STOWARZYSZENIE FORUM KOWALSKIE - association”