Sposoby montażu bram i balustrad !!!
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Ja bym się przychylił do propozycji Marcina tj np płaskownik ozdobny.
Robienie większych otworów i wkładanie najpierw w poręcz pręta a potem w otwór może nastreczyć problemów. Tu trzeba było by dać najpierw zywice w otwór. Potem jakos wyciągać ten pret z poręczy.... trzeba i tak by to zamaskować .... tu schnie zywica , a wcześniej scieka po scianie...
Fakturujesz płaskownik np 50x8mm , zwijasz z jednej strony go na ciasno, lub rozklepujesz na kokardkę. Kupujesz kołki sruba srednica 12mm, obcinasz łeb sruby i dospawujesz kawałek pręta 16mm, ładnie go fazujesz i po zakreceniu masz git "dizajn" nie trzeba zaślepki ani nie widać łba śruby sześciokątnej.
Jeśli chcesz robis dokręcane łaczenia do poręczy a nie spawane , dobrym patentem jest stosowanie śrub z łbem półkulistym, na śrubokret płaski. Z daleka wygląda jak nit.
Pozdro
Robienie większych otworów i wkładanie najpierw w poręcz pręta a potem w otwór może nastreczyć problemów. Tu trzeba było by dać najpierw zywice w otwór. Potem jakos wyciągać ten pret z poręczy.... trzeba i tak by to zamaskować .... tu schnie zywica , a wcześniej scieka po scianie...
Fakturujesz płaskownik np 50x8mm , zwijasz z jednej strony go na ciasno, lub rozklepujesz na kokardkę. Kupujesz kołki sruba srednica 12mm, obcinasz łeb sruby i dospawujesz kawałek pręta 16mm, ładnie go fazujesz i po zakreceniu masz git "dizajn" nie trzeba zaślepki ani nie widać łba śruby sześciokątnej.
Jeśli chcesz robis dokręcane łaczenia do poręczy a nie spawane , dobrym patentem jest stosowanie śrub z łbem półkulistym, na śrubokret płaski. Z daleka wygląda jak nit.
Pozdro
A w jaki sposob laczycie segmenty? Pospawanie ich raczej nie zmniejszy rozszerzalnosci.Custom pisze:Właśnie tak to czyni chyba większość z nas . Nie wyobrażam sobie zamontować 12 m balustrady w jednym kawałku , no chyba że ktoś ma dziesięciu ludzi do pomocy.szable pisze:witam, ktoś z przedmówców pisze, że ostatnio montował balustradę balkonową 12mb długości - należałoby wziąc pod uwagę skurcz i rozszerzalność stali. w zimie -20stC, w lecie do 50-60stC w pełnym słońcu. nie chce mi się liczyć, ale pręt 12m to zmieni wymiar cyklicznie (dzień/noc zima/lato) o dobre 10mm. na każdej nodze pojawia się naprężenie i po 3 latach mocowanie i uszczelnienie tarasu trafia szlag. taką długą balustradę trzeba by podzielić na 3-4 odcinki .
To ja mam do was koledzy pytanie odnośnie mocowania przęseł pomiędzy słupkami jak zrobić żeby to miało ręce i nogi stosuje na brzegach przęsła płaskowniki ozdobne i będę przykręcał to na śruby do słupków z klinkieru lub kamienia i chodzi mi o to że jak porobię przęsła o szer. 2 m a raczej wątpię w to że murarze postawia te słupki w idealnym rozstawie i co mam robić w takiej sytuacji wiem że mogą wystawiać ze słupków pręty i potem do tego spawać ale mają być na końcach płaskowniki ozdobne ja to widzę tak że chyba musze porobić przęsła z naddatkiem bez spawania płaskowników ozdobnych do końców przęsła i potem tuż przed montażem każde przęsło docinać na żądany wymiar i dospawać to na miejscu jak wy to robicie z racji na wasze doświadczenie liczę na wasze porady podkreślam że słupków nie będzie w czasie robienia przęseł powstaną w trakcie .
-
dara
Też tak właśnie myślę to jest dość spore ogrodzenie chyba 140m plus 2 furtki i brama a jak na razie stoi stary plot więc nie wiem ile czasu może się nawet zejść robota takiego płotu będzie 70 przęseł .Niechciał bym każdego poprawiać dlatego pytam to dzięki jak na razie za podpowiedz może się uda dogadać żeby robić najpierw słupki na gotowo potem przęsła bo właściciel chciał wszystko na raz a z tą dokładnością to pewnie będzie różnie bo podejrzewam że będą to stawić miejscowi stali bywalce altanki pod sklepem to słupek może stać w każdą stronę w ich wykonaniu no ale zobaczymy jak to będzie
-
dara
Ewentualnie zrób sobie taki szablon 3 profile pionowo i 3 profile poziomo na szerokość przęsła daj to tym artystom i wytłumacz im, że mają się tym wzorować jeśli chodzi o odległości między słupkami.Musisz tego dopilnować bo jak zrobią, każde przęsło będzie inne to przy 70 przęsłach będziesz miał niezłą motanine z wymiarami.
kuba ja robię takkubaspec pisze:To ja mam do was koledzy pytanie odnośnie mocowania przęseł pomiędzy słupkami jak zrobić żeby to miało ręce i nogi stosuje na brzegach przęsła płaskowniki ozdobne i będę przykręcał to na śruby do słupków z klinkieru lub kamienia i chodzi mi o to że jak porobię przęsła o szer. 2 m a raczej wątpię w to że murarze postawia te słupki w idealnym rozstawie i co mam robić w takiej sytuacji wiem że mogą wystawiać ze słupków pręty i potem do tego spawać ale mają być na końcach płaskowniki ozdobne ja to widzę tak że chyba musze porobić przęsła z naddatkiem bez spawania płaskowników ozdobnych do końców przęsła i potem tuż przed montażem każde przęsło docinać na żądany wymiar i dospawać to na miejscu jak wy to robicie z racji na wasze doświadczenie liczę na wasze porady podkreślam że słupków nie będzie w czasie robienia przęseł powstaną w trakcie .
jak mam przęsła z płaskownikami 30x5 i prętem np16x16, na końcach płaskowników wspawuję poprzecznie miedzy nie np płaskownik 16x6 na czterech końcach , przęsła robię 60mm na minusie
przy montażu ustawiam przesła na klockach 4cm, poziomuje , znacze osie tych płaskowników
które maja być montowane , wiercę , wbijam 16x16 zakładam maskownicę 16x 16 i zawieszam przęsła wyglada to m/w tak
co do szablonu to jak najbardziej rób szablon i daj inwestorowi , produkcja jednakowych przęseł na wysokość i na szerokość ma wiele zalet , min. jest o wiele tańsze niż produkcja różnych wymiarów,
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.