czym pokryć by nie brudziło
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
czym pokryć by nie brudziło
Witam serdecznie,
Mam pytanko, czym pokrywacie zahartowaną stal w oleju by nie brudziła? (hartuję w starym oleju silnikowym no i oczywiście brudzi jak diabli)
Pozdrawiam
Mam pytanko, czym pokrywacie zahartowaną stal w oleju by nie brudziła? (hartuję w starym oleju silnikowym no i oczywiście brudzi jak diabli)
Pozdrawiam
- bey
- arcyforumoholik
- Kontakt:
Re: czym pokryć by nie brudziło
Umyć, piaskować, polerować, pomalować. Nie wiem co hartujesz i w jakim celu 

Lepsze jest wrogiem dobrego
Nie chciałbym piaskować bo struktura powierzchni się zmieni, a jest dużo zakamarków i ciężko z wyczyszczeniem niestety. To są różne drobne dekoracje do pomieszczeń. Podoba mi się kolor powłoki po takim hartowaniu stąd w ogóle to a'la hartowanie. reasumując jak utrwalić kolor powłoki po takim hartowaniu by nie brudziła?
- bey
- arcyforumoholik
- Kontakt:
Może delikatne szczotkowanie i lakier bezbarwny?
Lepsze jest wrogiem dobrego
Umyć delikatnie w benzynie pędzlem (zakamarki) i woskować na ciepło.
Odtłuścić i pokryć. Można woskiem ale nie jest trwały nawet w pomieszczeniach, poza tym kurz może się do niego kleić. Polecam lakier do metalu bezbarwny V33 DECO matowy. Stosuję od lat, świetnie podkreśla fakturę powierzchni.
Dziękuję za porady, spróbowałem ostatnio rozgrzanie do pomarańczowego, zanurzenie w oleju i wypalenie na palenisku. Następnie porządne wyczyszczenie szmatką i ... nie budzi
pytanie tylko jak długo to wytrzyma ... Co tym myślicie?

- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
To zdobądź jeszcze trochę wosku pszczelego. rozgrzej detal do około 200-300 stopni i cienką wartwą pokryj detal. jak wystygnie przetrzyj flanelką.
Kontakt 517355290
Skoro robisz detale ozdobne, to hartowanie jest zupełnie zbędne. Tym bardziej bezcelowe, że wykonujesz te ozdoby zapewne ze stali konstrukcyjnej zwykłej jakości.
Domyślam się, że "hartujesz" w oleju, by było czarne.
Jest kilka rozwiązań tego problemu. Niektóre były przytoczone powyżej. Ja dodam od siebie, że stosuję zasadniczo dwie metody.
1. Detal tylko trochę szczotkuję a następnie pokrywam lakierem bezbarwnym (zwykle matowym ale nie zawsze). Detal też ma ciemny fajny "naturalny" kolor.
2. Kup czarną pastę w płynie do butów Kiwi. Posmaruj tym (na zimno). Sprawdź czy taki efekt Ci odpowiada. Tak zabezpieczony detal wytrzyma latami (w domu). Nie brudzi i nie rdzewieje. Czasami tak zrobiony detal jeszcze pokrywam bezbarwnym lakierem.
Domyślam się, że "hartujesz" w oleju, by było czarne.
Jest kilka rozwiązań tego problemu. Niektóre były przytoczone powyżej. Ja dodam od siebie, że stosuję zasadniczo dwie metody.
1. Detal tylko trochę szczotkuję a następnie pokrywam lakierem bezbarwnym (zwykle matowym ale nie zawsze). Detal też ma ciemny fajny "naturalny" kolor.
2. Kup czarną pastę w płynie do butów Kiwi. Posmaruj tym (na zimno). Sprawdź czy taki efekt Ci odpowiada. Tak zabezpieczony detal wytrzyma latami (w domu). Nie brudzi i nie rdzewieje. Czasami tak zrobiony detal jeszcze pokrywam bezbarwnym lakierem.
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali
Lipali
To co zrobiłeś to jeden ze sposobów oksydowania, z tym że temperatura stanowczo za wysoka, wystarczy 600 st. Nie jest wieczna bez dodatkowego zabezpieczenia.
Stary olej capi jak cholera i nie wpływa dobrze na zdrowie. Lepiej hartować w zwykłym oleju rzepakowym.
Dzieki serdeczne za podpowiedzi
przetestuję wszystkie Wasze sposoby i zobaczę, która opcja będzie najlepsza. Jeszcze raz dziekuję 

Jeszcze jedno pytanie, czy wosk przed pokrywaniem też rozgrzewacie do płynnej konsystencji czy tylko sam detal grzejecie?
Zwykle tylko detal, Wosk się natychmiast rozpływa. Jak są skomplikowane zakamarki, to można pędzlem rozpuszczony nakładać.
Znajomy polecił mi ostatnio Paraloid B44 to akrylowa żywica rozpuszczana w acetonie, podobno petarda zabezpieczenie, kupiłem ale jeszcze nie sprawdzałem [warsztat i kuźnia w przebudowie
] podsyłam link
https://allegro.pl/oferta/paraloid-b44- ... 4f69ac7020

https://allegro.pl/oferta/paraloid-b44- ... 4f69ac7020