Zabytkowe Kuźnie
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Zabytkowe Kuźnie
Ostatnio z Agnieszką poszliśmy po raz kolejny na wycieczkę po naszym Sanockim skansenie. To naprawdę piękne miejsce na spacer. Są tam między innymi dwie zabytkowe drewniane kuźnie. Zapraszam do oglądania fotek Skansen . Może nam się jakoś uda kiedyś tam wkręcić żeby pokuć
- bo jedna podobno czasami czynna.
Na Podkarpaciu zabytkowe kuźnie znajdują się równierz w skansenie w Kolbuszowej oraz w skansenie w Markowej koło Łańcuta, są to typowe kuźnie wiejskie spotykane niegdyś powszechnie w każdej większej wsi. Ciekawa kuźnia znajduje się w Bóbrce w Muzeum Przemysłu Naftowego i Gazowniczego, w odrurznieniu od wyżej opisanych kuźni jest kuźnią przemysłową w której dokonywano napraw sprzętu ciężkiego, świadczą o tym choćby rozmiary narzędzi jakie tam się znajdują.
Super. Ja wybieram się jak będe w stolicy do muzeum prywatnego kowalstwa. A sam no cóz na wiosnę remont pomieszczenia elewacja z cegły nowy komin i dach, i bedą miały miejsce swoje sprzęty ktore już w większości są.
P.S. Ze mnie kowal na razie rzaden ale nauczyciel wysoka półka więc bedzie się od kogo uczyć.
Pasja jest jak dobra wódka jak zaczniesz nie ma jak skończyc:)
P.S. Ze mnie kowal na razie rzaden ale nauczyciel wysoka półka więc bedzie się od kogo uczyć.
Pasja jest jak dobra wódka jak zaczniesz nie ma jak skończyc:)
Ostatnio zmieniony 05 gru 2010, 21:10 przez larix, łącznie zmieniany 1 raz.