co to jest metaloplastyka ?

techniki metaloplastyczne i informacje z zakresu odlewnictwa

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Robert W.

co to jest metaloplastyka ?

Post autor: Robert W. » 03 kwie 2010, 12:34

W dzisiejszych czasach kiedy to piękny zawód(dziedzina) jakim jest metaloplastyka jest bezpodstawnie używany przez ludzi,warsztaty a także ludzi zaglądający na forum jak i forumowiczów nie do końca wiedzący czym metaloplastyka tak naprawdę jest.Przeszukując internet natknąłem się na nową interpretacje metaloplastyki.

" Co to jest metaloplastyka

Metaloplastyka to sztuka artystycznej obróbki metalu (brązu, srebra, złota), głównie na zimno, przy użyciu techniki repusowania, puncowania, cyzelowania, grawerowania itp. Od starożytności stosowano ją do dekorowania m. in. posągów, broni, naczyń, biżuterii. Starożytni Grecy wykorzystywali metaloplastykę do wytwarzania przedmiotów użytkowych, np. luksusowych zastaw stołowych , zwierciadeł, ozdób mebli. Rozkwit metaloplastyki, zwłaszcza produkcja wyrobów z metali szlachetnych, nastąpił w okresie hellenistycznym. Jest to więc dziedzina sztuki, która ma swoje korzenie w antyku. – Ma w zapleczu bogatą i szlachetną spuściznę. Współcześnie metaloplastyka może zajmować się wyrobem z metali rozmaitych dzieł sztuki, niekoniecznie użytkowej. Metaloplastyka wytwarza wszelakie wyroby z metalu. Dzięki tej dziedzinie sztuki możemy się zaopatrzyć w unikatową balustradę , jak i stylowe meble, a także drobne bibeloty, nadające pomieszczeniu niepowtarzalny klimat, jak świeczniki, wieszaki, kwietniki, ozdobne rozety i wiele, wiele innych dzieł, w zależności od inwencji i zaangażowania twórcy."

Zapraszam do dyskusji na ten temat :mrgreen:

Awatar użytkownika
danny

Post autor: danny » 03 kwie 2010, 13:01

wedlug mojego pojecia na ten temat formulka poprawna chyba ze sie myle bo nie jestem z rodziny kowali ani metaloplastykow ja zawsze myslalem ze metaloplastyka to kowalstwo na zimno
Prosze o wyrozumialosc ucze sie :)

Tomek

Post autor: Tomek » 03 kwie 2010, 20:45

ten fragment jest niezły
"Grecy wykorzystywali metaloplastykę do wytwarzania przedmiotów użytkowych, np. luksusowych zastaw stołowych , zwierciadeł..." taa i czego jeszcze

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 03 kwie 2010, 21:43

rowerów i motocykli :-) a tak na poważnie to Metaloplastyke postrzegam jako siostrę kowalstwa , uzupełniają się nawzajem , oczywiście mam na myśli metaloplastykę w żelazie,
bardziej mysle tu o przedmiotach nie użytecznych a ozdobach i rzeźbie

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 03 kwie 2010, 22:07

Źródło wiedzy wszelakiej Wikipedią zwane podaje:

Metaloplastyka - dziedzina twórczości obejmująca artystyczny wyrób przedmiotów dekoracyjno-użytkowych z metalu. Termin stosowany w sztuce współczesnej.
Obrazek

Robert W.

Post autor: Robert W. » 03 kwie 2010, 22:21

Tomek pisze:ten fragment jest niezły
"Grecy wykorzystywali metaloplastykę do wytwarzania przedmiotów użytkowych, np. luksusowych zastaw stołowych , zwierciadeł..." taa i czego jeszcze
napisz Tomek dlaczego Cię to zirytowało :?: te rzeczy były zdobione poprzez trybowanie czyli wszystko jest ok
Modą stało się nazywanie metaloplastyką składanie z gotowych elementów(zapraszam na allegro),mamy kilku metaloplastyków na forum więc zapraszamy do dyskusji pana Gosine49 też z tego co pisał to własnie tym się zajmuje :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 04 kwie 2010, 09:26 przez Robert W., łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 04 kwie 2010, 00:35

ja też na mojej stronie www piszę o metaloplastyce :oops: , rozumiem to tak że np strusie pióra które kiedyś robiłem to raczej z kowalstwem mało mają wspólnego , tak że raczej metaloplastyka :roll:

Robert W.

Post autor: Robert W. » 04 kwie 2010, 09:41

czyli ręczny wyrób liści jak najbardziej jest metaloplastyką,moim zdaniem ręcznie klepane kwiaty też pod to się łapią.Czyli dzisiejsze kowalstwo i metaloplastyka nawzajem się wypełniają ale dalej jest to rękodzieło gdzie wiodącym czynnikiem są ręcznie wykonane detale 8-)

Awatar użytkownika
wszebąd
Kontakt:

Post autor: wszebąd » 04 kwie 2010, 12:26

Witaj Łotrze
Ja myślę że kowalstwo wszelakie wchodzi w skład ogólnie rozumianej Metaloplastyki. Sama nazwa wskazuje że mamy przekształcać metal....a jak............to juz konkretne działy, kowalstwo, odlewnictwo, grawerka,repuserka, spawalnictwo......itd

HOWGH

Tomek

Post autor: Tomek » 04 kwie 2010, 14:39

Chodziło mi o to że podana formułka jest dość rozbudowana przez co osoby nie obyte w tym temacie mogą myśleć ze metaloplastyk kowal zrobił lustro łącznie ze szkłem, autor pisze też cyt. „Dzięki tej dziedzinie sztuki możemy się zaopatrzyć w unikatową balustradę...” i tu słowo unikatowa troszkę razi. Balustradka poskładana z gotowców może i być unikatową choć pewnie nie będzie za długo. Oczywiście metaloplastykę od kowalstwa dzieli cienka linia i definicja powinna to pokazać a nie rozmyć. Taka Formułka robi mętlik ludziom nie wtajemniczonym myślę że gdyby definicja nie podawała żadnych przykładów byłaby o wiele jaśniejsza.

Awatar użytkownika
Salaputro
Administrator
Kontakt:

Post autor: Salaputro » 05 kwie 2010, 20:54

Metaloplastyka jest pojęciem szerokim jak już wcześniej napisał Wszebąd nasz miły i zawiera w sobie wszelkie sposoby plastycznej obróbki metali wszelakich - zarówno na zimno jak i na gorąco ( a więc wszelkie repusy i tłocznictwa, kowalstwo, odlewnictwo itp) ...

Sam w nazwie firmy mam metaloplastyka i ślusarstwo - bo kowalstwo nie obejmowało wszelkich technik , które stosowaliśmy w swoim warsztacie... :-)

Awatar użytkownika
Dziad Kowalski

Post autor: Dziad Kowalski » 06 kwie 2010, 23:26

Według mnie metaloplastyka to tak piszą Wszebąd i Salaputro wszelaka obróbka metali w tym i kowalstwo.
Dodał bym jeszcze, że ma na celu wytworzenie oryginalnego przedmiotu dekoracyjnego, artystycznego - od listka, pierścionka, noża po wielkie bramy, balustrady itp.
Nie rozgraniczałbym kowalstwa od metaloplastyki - bo kowalstwo to tylko określona technika w tworzeniu z metalu.
Metaloplastyka jest bardzo szerokim pojęciem, a chcąc zawęzić swoją działalność można się określić że się jest np. kowalem, odlewnikiem, płatnerzem....itd
To moje zdanie

DASZIN
Kontakt:

Post autor: DASZIN » 17 cze 2010, 12:08

Też zgadzam się z chłopakami.
Problem w interpretacji (METALOPLASTYKA) :
-czy metaloplastyka jako dziedzina sztuki ?
-czy metaloplastyka jako ogół technik plastycznej obróbki metali ?
Czy każdy przedmiot wykonany z wykorzystaniem technik stosowanych w metaloplastyce
jest wyrobem artystycznym? A jeśli nie, to czy przedmiot użytkowy wykonany ręcznie
( techniki kowalskie ) nie jest "produktem metaloplastyki", a co z dziełami sztuki
wykonanymi przy użyciu najnowszych osiągnięć techniki?
Myślę, że metaloplastyka staje się sztuką (a raczej jej produkt) jeśli towarzyszy jej
wizja artystyczna twórcy.

A co do "METALOPLASTYKA" w nazwie to zgadzam się z SALEM, bo np. "KOWALSTWO ARTYSTYCZNE" sugeruje wykonanie wyrobów artystycznych z zastosowaniem
technik kowalskich -a spawanie nie jest techniką kowalską.
Dlatego wielki szacunek mam dla takich właśnie pracowni.

p.s. dużo wolnego czasu (gips) to siedzę i grzebię sobie na F.K.

ODPOWIEDZ

Wróć do „METALOPLASTYKA I ODLEWNICTWO - metalworking and founding”