topienie miedzi
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- Tom Oldsmith
- Kontakt:
To Ty miedz lutujesz srebrem, straszna rozrzutnosc. Polaczenia standardowe mozna lutowac z powodzeniem cyna, latwiej tez jest ja wyskrobac z miejsca polaczenia i w przypadku dokladnego spasowania elementow jest praktycznie niewidoczna. Dodatkowo utlenia sie na ciemny kolor i po zaoksydowaniu miedzi takie polaczenie optycznie zlewa sie w jedno. Dodatkowo jest roznica w temperaturze potrzebnej do polaczenia i wystarcza zwykla lutowka na bazie kwasu, ktora po lutowaniu rozpusci sie w wodzie.
Ja srebro daje tylko w polaczeniach narazonych na bardzo silne obciazenia (np. pracujace klamki i zawiasy, haki baskili w dwururce) i dodatkowo w przypadku lutowania mosiadzu ze spoina widoczna, po przetopieniu ma bardzo podobny kolor. Natomiast lut mosiezny traci cynk w trakcie grzania i lapie rozowy kolor, wyglad jest wrecz ohydny.
Tyle mojego, zrobisz jak zechcesz.
Ja srebro daje tylko w polaczeniach narazonych na bardzo silne obciazenia (np. pracujace klamki i zawiasy, haki baskili w dwururce) i dodatkowo w przypadku lutowania mosiadzu ze spoina widoczna, po przetopieniu ma bardzo podobny kolor. Natomiast lut mosiezny traci cynk w trakcie grzania i lapie rozowy kolor, wyglad jest wrecz ohydny.
Tyle mojego, zrobisz jak zechcesz.
Ingenuity is the third hand of a craftsman ...
Tom
Tom
Tak króciutko ,taka informacja. Może ktoś skorzysta:
Jeśli ktoś używa w pracach miedzi, to dobrym pomysłem, (przynajmniej ja go zastosowałem) jest złapanie kontaktu z małymi firemkami, które wyposażają szafy sterownicze, rozdzielnice elektryczne. Info można uzyskać w większych hurtowniach elektrycznych, to raczej nie tajemnica.
W tych szafach używa się szyn z czystej miedzi, grubości 0,5 i 1 cm, szerokości do 4 cm. Odcinki w hurcie elektrycznym są po około 4 m, więc siłą rzeczy zostają takiej firmie odpady, które idą na złom. Więc po co szukać na złomie jak można tak.
Jeśli ktoś używa w pracach miedzi, to dobrym pomysłem, (przynajmniej ja go zastosowałem) jest złapanie kontaktu z małymi firemkami, które wyposażają szafy sterownicze, rozdzielnice elektryczne. Info można uzyskać w większych hurtowniach elektrycznych, to raczej nie tajemnica.
W tych szafach używa się szyn z czystej miedzi, grubości 0,5 i 1 cm, szerokości do 4 cm. Odcinki w hurcie elektrycznym są po około 4 m, więc siłą rzeczy zostają takiej firmie odpady, które idą na złom. Więc po co szukać na złomie jak można tak.
kontakt: 604 184 715
- Borsuk Mat
Na co dzień spawam (właściwie to jest luto-spawanie) miedź lutem twardym.
Jeśli chodzi o użycie srebra to zwykle używa się lutu o zawartości srebra 4% do połączeń miedź z miedzią lub 45%(w otulinie) do łączenia miedzi z innymi metalami.
Zwykle spawam instalacje chłodnicze przemysłowe gdzie połączenia muszą przejść próbę ciśnień ok 30bar i próżni - 50mBar
Luty otulone 45% kosztują ok. 50zł sztuka a 4% kupuje się na kilogramy
Jeśli chodzi o użycie srebra to zwykle używa się lutu o zawartości srebra 4% do połączeń miedź z miedzią lub 45%(w otulinie) do łączenia miedzi z innymi metalami.
Zwykle spawam instalacje chłodnicze przemysłowe gdzie połączenia muszą przejść próbę ciśnień ok 30bar i próżni - 50mBar
Luty otulone 45% kosztują ok. 50zł sztuka a 4% kupuje się na kilogramy
Mam zamiar grzać to w piecu/kotlince, którą dodałem w dziale palenisko. Nie będzie to palenisko gazowe, stąd ponawiam moje pytanie Czy wystarczy otwór w cegle szamotce czy lepiej ulepić tygiel z samej zaprawy szamotowej? Można gdzieś w Jaśle dostać borax, bo jak mniemam jest niezbędnym topnikiem?
Sprawiedliwość bez mocy jest niczym,
Moc bez sprawiedliwości to tylko przemoc.
Jeżeli będziesz grzał od spodu to szamot się nie nada. Potrzebujesz czegoś co dobrze przewodzi ciepło i dość szybko się nagrzewa, a w tym wypadku szamot widział bym jako izolator, a nie przewodnik. Wiele czasu będziesz potrzebował aby wytopić coś w szamocie. Jedyna opcja to grzanie z góry palnikiem. Boraks dostaniesz w sklepie ogrodniczym jako trutka na mrówki.
Spróbuje odlać tą bułeczkę na tsube w cegle szamotkowej. Nawiew już mam do kotlinki o taki - http://img16.tablica.pl/images_tablicap ... mielec.jpg
Sprawiedliwość bez mocy jest niczym,
Re: topienie miedzi
Lutowanie miedzi srebrem to nie rozrzutność a staranność. Oczywiście umownie srebrem , bo stosuje się luty twarde o bardzo niskiej zawartości srebra (czyt. powyżej), które są bardzo tanie. Dają dobrą wytrzymałośc mechaniczną a przede wszystkim szczelność połączeń i bardzo skutecznie oblewają łączone elementy. Lutowanie cyną to męka w porównaniu z lutem twardym.