klucz do gięcia

techniki metaloplastyczne i informacje z zakresu odlewnictwa

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 14 gru 2011, 18:06

Cieszę się,że moje intencje zostały odebrane właściwie.Niziek nie wymagaj od faceta po pięćdziesiątce rysowania przy pomocy programów komputerowych ,skaner mam puki co nieczynny ;)
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 14 gru 2011, 18:56

ateem pisze: jolo - wykonanie mimośrodowej rolki wcale nie jest takie trudne - wystarczy w krążku stali wywiercic otwór, ale właśnie nie centralnie, a z boku. Do tego w odpowiednim miejscu rączka do "zamykania" i pozostaje to przykręcić śrubką w miejscu docelowym.
tak tak , tylko prościej w każdej matrycy do S i C , np 10 szt, wywiercić otworek i wstawić odpowiednio zaostrzony kawałek pilnika , niż robić takie rolki moletowane i hartowane

Sadek
Kontakt:

Post autor: Sadek » 14 gru 2011, 18:57

BANAN pisze:Bez wyobraźni nie ma kowalstwa.Już jeden z forumowiczów zauważył,że daję wędkę,a nie złowioną rybę.Weź do ręki wypaloną formę i pasek papieru długości elementu,który chcesz zawinąć.Trzymając początek papieru w gnieździe formy obracaj formą ,z pewnością coś ci błyśnie ;)
Człowiek który nie myśli cofa się w rozwoju, czyli trzeba wykorzystywać wędkę a nie czekać na gotowe.
Pozostaję otwarty, elastyczny, ciekawy.

Awatar użytkownika
dambas

Post autor: dambas » 21 gru 2011, 21:44

BANAN pisze:Nie sztuka zrobić klucz,do tego specjalnych schematów nie potrzeba .Pomyśl raczej jak przytrzymać początek zawijanego pręta by ci nie uciekł ;)

Dla mnie najlepszym sposobem na przytrzymanie poczatku spirali jest zwinięcie kulki i wstepne zawiniecie krzywizny na krawedzi kowadła:)))
wtedy wkładamy w forme i po kłopocie.

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 21 gru 2011, 22:48

i ja podobnie robię :lol: , widziałem u innych jak wbijają klina , albo ściskają tzw MOrsem,
robiłem na rolce i pilniku , i w zasadzie nic więcej mi do głowy nie przychodzi :roll:

Awatar użytkownika
rav08
forumoholik
Kontakt:

Post autor: rav08 » 22 gru 2011, 01:03

Nie wiem czy wszystkie opisane tu sposoby dokładnie zrozumiałem ale napomkne mimo to o ręcznym kluczu z mimośrodem i z dziurą w matrycy.Ale to chyba wyżej coś takiego było albo nie zresztą się dowiem jutro pewno :/

ODPOWIEDZ

Wróć do „METALOPLASTYKA I ODLEWNICTWO - metalworking and founding”