motyw roślinny -pień drzewa

techniki metaloplastyczne i informacje z zakresu odlewnictwa

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Robert88

motyw roślinny -pień drzewa

Post autor: Robert88 » 25 sty 2013, 17:25

Witam w najbliższym czasie zamierzam zrobić barierkę z motywem drzew, zamiast głównego słupka na dolę bedzie pień drzewa a gałęzie bedą sie rozchodzić po barierce
Mam problem jak wziąść sie za ten pień z czego go najlepiej wykonać z blachy czy może rury i zwężąć ją wraz z wysokości oczywiście będzie zachowany wygląd kory
może ktoś podsunie pomysłą jak sie zabrać do tego drzewa ??
dziekuje za podpowiedzi

Awatar użytkownika
Jałokim

Post autor: Jałokim » 26 sty 2013, 16:06

Ktoś juz z podobnym problemem tu zagadowywał
http://krol-artur.nazwa.pl/forumkowalsk ... php?t=2309

Robert88

Post autor: Robert88 » 26 sty 2013, 18:04

dzieki Jałokim pomogło mi sporo jak by ktoś miał jeszcze jakięś pomysły poprosze to bedzie drzewo jako całóść znaczy pięć okrągły

kaukaz18
Kontakt:

Post autor: kaukaz18 » 27 sty 2013, 12:41

a kolega nigdy nie robił drzewka ????

Robert88

Post autor: Robert88 » 28 sty 2013, 13:56

no właśnie od podstaw znav znaczy z pniem nie robiłem tylko motywy roślinne z gałązkami itp. a chciałbym żeby wszystko było uformowane od podstaw może tylko liscie będą gotowce ale postram się też zrobić no zobaczymy

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 09 lut 2013, 19:24

Nie wiem czy jeszcze potrzebujesz odpowiedzi, ale zakładam, że tak. Jeżeli posiadasz młot mechaniczny to rzeczywiście możesz wykonać pień z rury zagrzewając ją kawałek po kawałku i powoli, płynnie pocieniać. Lepszym ale bardziej pracochłonnym sposobem jest wykonanie stelażu z prętów, które po odpowiednim ukształtowaniu będą przypominały pień drzewa. Sposób otyle dobry, że będziesz w stanie wyprowadzić dokładną formę, taką jaką wcześniej zaplanowałeś. Pręty połącz ze sobą od środka tak by cała konstrukcja nabrała sztywności. Następny etap to nakładanie blachy na stworzoną przez ciebie konstrukcję, najlepiej z użyciem palnika. Wtedy blacha ładnie przylgnie do wszystkich elementów. Najlepiej sprawdzą się pasy blachy, które połączysz za pomocą spawania. Następnie spawy dokładnie wyszlifuj i wyfrezuj, a później zacznij wbijać na gorąco blachę do środka, między ukryte pod spodem pręty. Po wbiciu blachy otrzymasz ciekawą strukturę wierzchnią kory. Podałem dwa sposoby, którymi możesz się podeprzeć podczas wykonywania pnia, ale inicjatywa należy do ciebie. Ten drugi lepszy jest do wykonania pnia grubego.

Robert88

Post autor: Robert88 » 11 lut 2013, 13:39

dzieki za podpowiedz
jeszcze nie zaczołem wiec bede kombinował

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 11 lut 2013, 14:02

Pień drzewa możesz wykonać nie pogrubiając go. Powierzchniowo przefakturować imitację kory, w górnej części obciąć rurę pod skosem, zaślepić ją, uzyskując w ten sposób ciekawy efekt ściętego drzewa. Następnie cieńszą rurę również fakturowaną i pocienianą przyspawać na pewnej wysokości, tak by wyglądem przypominała gałąź, a zarazem sprytnie przechodziła w poręcz. Proponowałbym dla lepszego efektu wykonać motywy poobcinanych gałęzi. Jeżeli masz ochotę to wejdź do mnie na stronę, a może zasugerujesz się balustradą z motywem winogronowym, którą wykonałem w stylu, który opisałem.

ODPOWIEDZ

Wróć do „METALOPLASTYKA I ODLEWNICTWO - metalworking and founding”