topienie mosiądzu.
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
-
Michał Sędziwoj
Jaka według was ma być średnica otworu w dyszy?
Mam już po czterdziestce i samodzielne poszerzenie średnicy dyszy wydaje mi się problematyczne ze względów bezpieczeństwa, a jeżeli nawet, to w tym palniku największa dysza ma już milimetr średnicy a wylot 29 mm na 90 mm długości, co daje według dostępnych informacji moc grzewczą 6kW, gdzie indziej wyczytałem że podobny palnik z podobną dyszą zużywa 400 l gazu na godzinę.
Mam już po czterdziestce i samodzielne poszerzenie średnicy dyszy wydaje mi się problematyczne ze względów bezpieczeństwa, a jeżeli nawet, to w tym palniku największa dysza ma już milimetr średnicy a wylot 29 mm na 90 mm długości, co daje według dostępnych informacji moc grzewczą 6kW, gdzie indziej wyczytałem że podobny palnik z podobną dyszą zużywa 400 l gazu na godzinę.
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2013, 13:27 przez Michał Sędziwoj, łącznie zmieniany 1 raz.
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
11kg butla ,to ok. 5,6 m3 gazu. To jest 5600 litrów, a zużycie zależy od dyszy i ciśnienia gazu. Według przytoczonych przez Ciebie cyfr powinno starczyć na 14 godzin. Do dyszy o średnicy 1mm rzeczywiście potrzebny jest reduktor. Próbuj, może Ci się uda, choć bez piecyka nie sądzę by Ci się to udało. W piecyku natomiast ,ten palnik może nie mieć ochoty działać.
Kontakt 517355290
Zbudowalem piec beztyglowy ale cos slabo mi grzeje. Topie kawalki mosiadzu gora sie stapia ale czym nizej to slabo. http://translate.google.pl/translate?hl ... %3Dsuggest Cos takiego . Chce zbudowac palnik wiekszy bo zwykle dysze do palnika sa malo warte co polecacie ?? Z góry dziekuje
- Tom Oldsmith
- Kontakt:
A nie zauwazyles ze ten piecyk zostal skonstruowany do topienia aluminium ? Redneck'om do topienia puszek po piwie wystarcza w zupelnosci 
Do mosiadzu potrzeba jeszcze przynajmniej z 400 stopni, wtedy dopiero ladnie plynie. I najlepiej w tyglu otoczonym plomieniem, calosc sie rownomiernie uplynnia.
Palnik jak wiekszy ? Do jakiej ilosci metalu ? Co masz na mysli piszac zwykle dysze ?
A, pominales ze trzy dzialy na forum: powitaj, budujemy palnik i budujemy palenisko
Do mosiadzu potrzeba jeszcze przynajmniej z 400 stopni, wtedy dopiero ladnie plynie. I najlepiej w tyglu otoczonym plomieniem, calosc sie rownomiernie uplynnia.
Palnik jak wiekszy ? Do jakiej ilosci metalu ? Co masz na mysli piszac zwykle dysze ?
A, pominales ze trzy dzialy na forum: powitaj, budujemy palnik i budujemy palenisko
Ingenuity is the third hand of a craftsman ...
Tom
Tom