topienie mosiądzu.

techniki metaloplastyczne i informacje z zakresu odlewnictwa

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Remington

Post autor: Remington » 10 kwie 2013, 15:13

Ten palnik jest dobry, ale jako półfabrykat do skonstruowania palnika właściwego poprzzez przeróbkę m.in. dyszy i flary.

Michał Sędziwoj

Post autor: Michał Sędziwoj » 11 kwie 2013, 09:21

Jaka według was ma być średnica otworu w dyszy?
Mam już po czterdziestce i samodzielne poszerzenie średnicy dyszy wydaje mi się problematyczne ze względów bezpieczeństwa, a jeżeli nawet, to w tym palniku największa dysza ma już milimetr średnicy a wylot 29 mm na 90 mm długości, co daje według dostępnych informacji moc grzewczą 6kW, gdzie indziej wyczytałem że podobny palnik z podobną dyszą zużywa 400 l gazu na godzinę.
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2013, 13:27 przez Michał Sędziwoj, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 11 kwie 2013, 09:33

11kg butla ,to ok. 5,6 m3 gazu. To jest 5600 litrów, a zużycie zależy od dyszy i ciśnienia gazu. Według przytoczonych przez Ciebie cyfr powinno starczyć na 14 godzin. Do dyszy o średnicy 1mm rzeczywiście potrzebny jest reduktor. Próbuj, może Ci się uda, choć bez piecyka nie sądzę by Ci się to udało. W piecyku natomiast ,ten palnik może nie mieć ochoty działać.
Kontakt 517355290

Buli2580
Kontakt:

Post autor: Buli2580 » 30 sie 2013, 20:18

Zbudowalem piec beztyglowy ale cos slabo mi grzeje. Topie kawalki mosiadzu gora sie stapia ale czym nizej to slabo. http://translate.google.pl/translate?hl ... %3Dsuggest Cos takiego . Chce zbudowac palnik wiekszy bo zwykle dysze do palnika sa malo warte co polecacie ?? Z góry dziekuje

Awatar użytkownika
Tom Oldsmith
Kontakt:

Post autor: Tom Oldsmith » 31 sie 2013, 02:46

A nie zauwazyles ze ten piecyk zostal skonstruowany do topienia aluminium ? Redneck'om do topienia puszek po piwie wystarcza w zupelnosci :)

Do mosiadzu potrzeba jeszcze przynajmniej z 400 stopni, wtedy dopiero ladnie plynie. I najlepiej w tyglu otoczonym plomieniem, calosc sie rownomiernie uplynnia.

Palnik jak wiekszy ? Do jakiej ilosci metalu ? Co masz na mysli piszac zwykle dysze ?

A, pominales ze trzy dzialy na forum: powitaj, budujemy palnik i budujemy palenisko :)
Ingenuity is the third hand of a craftsman ...
Tom

ODPOWIEDZ

Wróć do „METALOPLASTYKA I ODLEWNICTWO - metalworking and founding”