Panowie, pytanie , czy ktoś a was używa pirometru na podczerwień do określania temperatury hartowania i odpuszczania , lub ma jakieś doświadczenia z tego typu urządzeniami
myślę o takim
http://allegro.pl/pirometr-miernik-temp ... 19355.html
lub takim
http://allegro.pl/pirometr-termometr-be ... 85434.html
mam parę matryc do zahartowania z NC10
myślałem o kredkach , ale taki pirometr zastąpił by kilka takich kredek , jeśli by spełniał swoje zadanie choćby z dokładnością +/- 10stC
metody określania temperatury hartowania i odpuszczania
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
-
melonmelon
Określanie temp.pirometrem
Poszukaj u wujka goole hasła:
rozdzielczość optyczna pirometru. Podpowiedź: poniżej 30:1 się nie schodzi.
Jeśli po tej lekturze określisz, że zgadzasz się na przypalone paluszki - wsio się nada.
pozdro
rozdzielczość optyczna pirometru. Podpowiedź: poniżej 30:1 się nie schodzi.
Jeśli po tej lekturze określisz, że zgadzasz się na przypalone paluszki - wsio się nada.
pozdro
Mam taki pirometr, kupiłem jak zaczynałem zabawę z hartowaniem. Do złapania temperatury na obiekcie wielkości noża się nie przyda... za blisko trzeba go przykładać i plastik się przysmaża
Z większych obiektów (np szerokiego miecza) dawał radę zmierzyć temperaturę. Z czasem nauczyłem się oceniać temperaturę po kolorze i obecnie w ogóle go nie używam.
Fajna zabawka ale mało przydatna
Fajna zabawka ale mało przydatna
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Posługuję się pirometrem (chyba) takim jak pokazał Immalino. Zamówiłem go bezpośrednio z Hong Kongu na brytyjskim ebayu, dzięki czemu ominąłem część pośredników i zapłaciłem (z wysyłką) niecałe 350zł.
Zakres pomiaru od -50 do +1150stC.
Ma parę wad, ale jest przydatny.
D:S=20:1
Czyli jak mierzę z 40cm, to średnica obszaru mierzonego wynosi 20mm. Zazwyczaj mierzę z odległości ok 10-15cm, więc do pomiaru głowni noży też się nadaje.
Aby zmierzyć temp. muszę jednak na moment "strzału" wyciągnąć detal z ognia. Np. noże mam w pudełku z płaskoli, które to pudełko jest obsypane koksem i trzyma temp. Wysuwam nóż z przegródki, 2-3s obczajki i pstryk. A nóż z powrotem do przegródki.
Inną wadą jest rozbieżność między punktem lasera a miejscem mierzonym. Mój akurat ma tak, że mierzy tuż pod kropką. Jak chcesz kupić taki pirometr, to najpierw sobie wyczuj, jak mierzy. Można wziąć rozżarzony kawałek koksu w kleszcze i mierzyć go z odległości 15-20cm na zimnym tle. Obserwuj, kiedy będzie najwyższa temp (czyli mierzony będzie kawałek koksu), a gdzie wtedy jest kropka lasera
Nie rozumiem o co chodzi z poparzonymi paluchami, czy topieniem się plastiku na obudowie urządzenia. Nie należy przykładać go do paleniska i tyle.
Nie wiem, jaką ma dokładność, ale się dowiem - niedawno moja narzeczona zakupiła piec do wypału ceramiki, więc będzie gdzie sprawdzić dokładność pirometru.
W większości przypadków, jak np. siekierę hartuję, albo inne narzędzie jak np. dłutka do inkrustacji, to i tak na oko robię
Zresztą końcówki dłutka do inkrustacji by nie złapał.
Zakres pomiaru od -50 do +1150stC.
Ma parę wad, ale jest przydatny.
D:S=20:1
Czyli jak mierzę z 40cm, to średnica obszaru mierzonego wynosi 20mm. Zazwyczaj mierzę z odległości ok 10-15cm, więc do pomiaru głowni noży też się nadaje.
Aby zmierzyć temp. muszę jednak na moment "strzału" wyciągnąć detal z ognia. Np. noże mam w pudełku z płaskoli, które to pudełko jest obsypane koksem i trzyma temp. Wysuwam nóż z przegródki, 2-3s obczajki i pstryk. A nóż z powrotem do przegródki.
Inną wadą jest rozbieżność między punktem lasera a miejscem mierzonym. Mój akurat ma tak, że mierzy tuż pod kropką. Jak chcesz kupić taki pirometr, to najpierw sobie wyczuj, jak mierzy. Można wziąć rozżarzony kawałek koksu w kleszcze i mierzyć go z odległości 15-20cm na zimnym tle. Obserwuj, kiedy będzie najwyższa temp (czyli mierzony będzie kawałek koksu), a gdzie wtedy jest kropka lasera
Nie rozumiem o co chodzi z poparzonymi paluchami, czy topieniem się plastiku na obudowie urządzenia. Nie należy przykładać go do paleniska i tyle.
Nie wiem, jaką ma dokładność, ale się dowiem - niedawno moja narzeczona zakupiła piec do wypału ceramiki, więc będzie gdzie sprawdzić dokładność pirometru.
W większości przypadków, jak np. siekierę hartuję, albo inne narzędzie jak np. dłutka do inkrustacji, to i tak na oko robię
Demokracja - tyrania większości nad mniejszością.