Witam,
PO lekturze na forum wpadłem na pomysł, aby zaprojektować sobie mały piecyk do wytapiania niewielkich elementów ( chciałbym topić mosiądz ). Czy uważacie że zda to egzamin? zamknięta od góry rurka stalowa, mam nadzieję że dobrze zablokuje dopływ powietrza ( które jak wyczytałem na forum nie jest zbyt dobre przy topieniu mosiądzu ).
Grubość rurki - pewnie najgrubsza dostępna na rynku dla takiego przekroju
Piecyk ma mieć kształt prostokąta, czyli stalowa rurka będzie dookoła ogrzewana przez rozgrzany węgiel.
Piecyk
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
-
graffic
Re: Piecyk
poszperałbym w materiałach (książkach) dot. odlewnictwa metali kolorowych (konstrukcje pieców do topienia) - pełno tego i do tego tanie są to książki
z podstawowych wad Twojej konstrukcji - to rura stalowa jako tygiel do topienia - rozwiązanie skazane z automatu na porażkę - stal i mosiądze wchodzą w reakcję dyfundując i zmieniając skład chemiczny jednego i drugiego
jakie tygle ? grafitowe, szamotowe, ceramiczne - odsyłam do książek
z podstawowych wad Twojej konstrukcji - to rura stalowa jako tygiel do topienia - rozwiązanie skazane z automatu na porażkę - stal i mosiądze wchodzą w reakcję dyfundując i zmieniając skład chemiczny jednego i drugiego
jakie tygle ? grafitowe, szamotowe, ceramiczne - odsyłam do książek
Re: Piecyk
ok. dziękuję. Poszukam, mimo że mam kolejny pomysł:D odezwę się jak coś wykombinuję:D
Pozdrawiam
Pozdrawiam