łączenie miedzi ze stalą

techniki metaloplastyczne i informacje z zakresu odlewnictwa

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

ornatus
Kontakt:

Post autor: ornatus » 08 gru 2009, 23:07

kłopot w tym, ze nie mam jeszcze ustalonego projektu. Odstep między szybami to 28mm i w tym musze sie zmiescic. Pozwolilem sobie wkleic zdjecie Twoich kwiatow bo na nich przykladzie mozna dokladnie zobaczyc o co mi chodzi.

1. Miedź jest droga. W jaki sposób wycinasz płatki? Z jednego kawałka, kujesz i formujesz do srodka, bez spawania czy lutowania? Czy wycinasz "oszczednie" i potem spawasz lub lutujesz? Jezeli lutujesz to jakim materiałem. Tym samym czy srebrem. Czytalem ze spoiwo musi miec mniejsza temp topnienia wiec chyba nie pospawasz mosiądzu mosiadzem. To samo z miedzia. Jezeli spawasz to tigiem AC czy DC? Tigi DC to podstawa, tigi z trybem AC to juz droższa sprawa, ale czy ten tryb (prad zmienny) jest konieczny do mosiadzu i miedzi? Slyszalem, ze AC jest tylko i wylacznie do aluminium, ale z nie pewnego źródła

2. Łączenie płatków z łodyga to kolejna zagadka. Wydaje mi się, ze w połączonych płatkach jest otwór przez który przekładasz zagrzaną łodyge i zaklepujesz jak nita. Sęk w tym, że w tych kwiatach nie widac nita tylko całe kwiatowe serce! pręciki i środek kwiata którego nazwy nie znam ;)

3. wykończenie- polerujesz miedź zaklepana na łodydze, zaklejasz szczelnie tasma i malujesz łodyge? Watpię, przy tym rozwiązaniu zawsze widac jakieś niedociągnięcia. Może najpierw malujesz łodygę, polerujesz płatki i jakims sprytnym spospbem potem łączysz wszystko do kupy w niewidoczny sposób. Nie chce gdybać, lepiej sam odpowiedz

podsumowanie: Nie chce kopiowac Twoich prac tylko na ich przykładzie dowiedzieć sie w jaki sposób powstają, kolejne etapy i finalny efekt. Pewnie po tym jak odpowiesz przyjda kolejne pytania ;p na razie sie tym nie martw ;) Mam nadzieję, że reszta forumowiczów włączy sie do dyskusji
pzdr
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Salaputro
Administrator
Kontakt:

Post autor: Salaputro » 10 gru 2009, 08:48

Moim skromnym zadaniem koszyk kwiatowy jest wypolerowany osobno, a pręciki są zakończone gwintem i wkręcone w gwintowane gniazdo łodygi dlatego połączenie poszczególnych elementów lilii jest takie czyste. Jeśli chodzi o same płatki lilii ze zdjęcia to prawdopodobnie cały kwiat jest z jednego kawałka...
Spawanie tigiem DC jest możliwe , możliwe jest też palnikiem. Mosiądz spawa się mosiądzem i jako topnika używa się np boraksu...można też spawać za pomocą lutu srebrnego (srebro lepiej płynie w płomieniu i ma mniejsze napięcie powierzchniowe w stanie płynnym od mosiądzu dlatego lepiej wnika w szczeliny między elementami łączonymi) - metoda jest czystsza ale droższa...

ornatus
Kontakt:

Post autor: ornatus » 13 gru 2009, 15:54

ja wolałbym połączyć płatki z osobnych kawałków. Próbowałem spawać tigiem u kumpla, ale szlo beznadziejnie. Spawał bardzo małym pradem i zanim dwa elementy sie zespawały spłynęły! Po tym fakcie poszperałem troche w necie i dowiedziałem się ciekawej rzeczy. Otóż mosiądz (miedź też) trzeba spawac bardzo dużym pradem ponieważ te metale bardzo szybko przewodza ciepło! Spaw musi byc wykonany szybko zanim zdąży nagrzać sie cały element... Niedługo kolejna próba :) Gwint jest dobrym rozwiązaniem na połączenie wszystkiego du kupy :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „METALOPLASTYKA I ODLEWNICTWO - metalworking and founding”