Czy da się pocienkowć kociołek?
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Czy da się pocienkowć kociołek?
Mój pierszy post, więc witam serdecznie kolegów na forum. Mam problem z kociołkiem z którym nie bardzo miałem się gdzie zwrócić, a widzę tu grono fachowców, więc postanowiłem zaczerpnąć porady. Kupiłem taki kociołek:
http://allegro.pl/kociolek-oslonka-i2099015263.html
Jest fajny, ma odpowiedni kształt, wysokość, materiał, ale ma za dużą średnicę. Czy jest możliwe przerobić ten kociołek by dalej spełniał swoja funkcję, trzymał wodę z możliwoscią grzaniana na ogniu? Potrzebował bym by miał średnicę 16cm, on ma natomiast 20cm.
Wyobrażam to sobie tak. Odcinam dno, przecinam kociołek, ściagam ścianki, dopasowuję dno, odcinam naddatek i łączę. Pytanie czym to połączyć? Gdzie szukać kogoś kto będzie mi w stanie pomóc? Z cięciciem i spasowniem bym sobie poradził, ale z łączeniem tego to już nie bardzo. Potem pozostaje jeszcze kwestia wybielenia go w środku. Poradzcie koledzy, czy jest sens się za to brać?
http://allegro.pl/kociolek-oslonka-i2099015263.html
Jest fajny, ma odpowiedni kształt, wysokość, materiał, ale ma za dużą średnicę. Czy jest możliwe przerobić ten kociołek by dalej spełniał swoja funkcję, trzymał wodę z możliwoscią grzaniana na ogniu? Potrzebował bym by miał średnicę 16cm, on ma natomiast 20cm.
Wyobrażam to sobie tak. Odcinam dno, przecinam kociołek, ściagam ścianki, dopasowuję dno, odcinam naddatek i łączę. Pytanie czym to połączyć? Gdzie szukać kogoś kto będzie mi w stanie pomóc? Z cięciciem i spasowniem bym sobie poradził, ale z łączeniem tego to już nie bardzo. Potem pozostaje jeszcze kwestia wybielenia go w środku. Poradzcie koledzy, czy jest sens się za to brać?
- krzysieklup
- Kontakt:
Ma to przypominać carski kociołek wojskowy, a oryginału szkoda katować nad ogniem.sdr3 pisze:Ł. Nie rozumiem dlaczego go chcesz zmniejszać - za mała kuchnia?
Na tej aukcji widać efekt łączenia, który zadowolił by mnie w 100% i tak naczynie docelowo będzie okopcone, więc problemu nie ma.
http://allegro.pl/mosiezny-garnek-i2101833498.html
tara -daj se spokuj,chlopaki maja racje.Na 100%wyjdzie kicha
poza tym czy jestes pewny ze to full mosiadz?Spotkalem sie z badziewiem mosiadzowanym i to mi na cos takiego wyglada.Nojczesciej sciagaja to z holandi z kringlopow.Jezeli jestes naprawde zdeterminowany co do posiadania fajnego kociolka to daj znac.Dom namiary na wyoblarke.
Emerytura - nie kumam tego słowa!
poza tym czy jestes pewny ze to full mosiadz?Spotkalem sie z badziewiem mosiadzowanym i to mi na cos takiego wyglada.Nojczesciej sciagaja to z holandi z kringlopow.Jezeli jestes naprawde zdeterminowany co do posiadania fajnego kociolka to daj znac.Dom namiary na wyoblarke.
Więc chyba zrobię tak jak mówicie. Kociolek pójdzie do dobrych ludzi, a ja będe musiał rozglądać się za czymś nowym. Koszty wyoblarki będą zapewne ogromnie i nikomu nie będzie się chciało robić jednej szt. Pewnie mógłbym zamówić z kilkanaście szt, ale to też chyba żadne zamówienie dla kogoś kto ma taką maszynę. Szkoda, bo macam go teraz i to chyba jest prawdziwy mosiądz jednak.