Budowa Paleńska
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Budowa Paleńska
Witam was wszystkich serdecznie. Od nie dawna buduję palenisko gazowe i szukam rady oraz wskazówek
. Co do jego budowy; będzie zrobiony z płytki szamotowej, od spodu będzie nagrzewał go rekuperator. Zastanawiam się nad jego wydajnością, czy budować większy czy mniejszy żeby piec się szybciej nagrzewał i żeby można było zmieścić w nim np.: stal wielkości lampki ogrodowej albo świecznika. Myślały nad matą termiczną oraz zrobienia odwiertu na dwa palniki. Z góry dziękuje za odzew

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Budowa Paleńska
Roger, patrz dział NARZĘDZIA , tam znajdziesz wszystko lub prawie wszystko, jeżeli nie to dopytaj 
-
graffic
a przed kolejnym napisaniem - zajrzyj uprzejmie do działu powitalni
żeby się jakoś tak pełniej przedstawić i przywitać
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Najpierw zdecyduj się jakie chcesz wstawić do pieca palniki, a potem buduj piec. Lampki ogrodowej i tak w całości nie wykujesz tylko elementy. To ty powinieneś zdecydować jaka Ci potrzebna wielkość komory, a my podpowiemy czy to możliwe do zrealizowania. Zapraszam do lektury tematów związanych z gazówkami w dziale narzędzia. Jest już tego trochę 
Kontakt 517355290
Ok Dzięki za odpowiedź i przepraszam że się od razu nie przedstawiłem.Spróbuję czegoś poszukać jeśli nie uda mi się znaleźć to się odezwę 
Witam to znowu Ja
.Próbowałem znaleźć jakieś informację ale za dużo jest tych tematów i się po prostu gubię
. Wolał bym jednak jak by ktoś był łaskaw mi to bezpośrednio wytłumaczyć .Na zdjęciach pokazałem palnik i zastanawiam się czy ta górna część z zaworem nie ma rzy dużej średnicy żeby leciał tam gas. Ogólnie plan był taki żeby przedłużyć na dwa palniki tam gdzie jest jedno kolanko wstawić trójnik w którym przeprowadzony będzie jeszcze jeden palnik . Też Myślę żeby jak najlepiej uszczelnić i zabezpieczyć palnik żeby nie był żadnych wycieków gazu itd.Reduktor sam pospawałem widzę że gdzie nie gdzie są małe szczeliny planuje jeszcze raz je zaspawać i zaślepić te otwory w nim,jeśli się mi nie uda załatwię wójaszka z migomatem . A co do wielkości pieca myślę tak zrobić jak na zdjęciu tylko żeby skrócić szamotki o centymetr lub dwa żeby nie był aż taki wysoki 
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Pewny jesteś, że ten palnik zadziała? Czyżbyś miał zamiar wykorzystać gaz ziemny? No i dla powietrza ten przekrój jakiś taki cienki.
Masz kłopoty z dysleksją? Ciężko się czyta Twój tekst. Co do mnogości tematów. Zacznij temat ,,Budujemy palenisko gazowe" od początku. Wiele zrozumiesz. Czytaj, czytaj, jeszcze raz czytaj.
Masz kłopoty z dysleksją? Ciężko się czyta Twój tekst. Co do mnogości tematów. Zacznij temat ,,Budujemy palenisko gazowe" od początku. Wiele zrozumiesz. Czytaj, czytaj, jeszcze raz czytaj.
Kontakt 517355290