Po udanych próbach zgrzewania nierdzewnego 'damastu' postanowiłem zbudować prasę hydrauliczną by przyspieszyć ten proces.
Szukając informacji odnośnie budowy prasy, spotykałem się głównie ze szczątkowymi, wyrywkowymi informacjiami lub filmami wideo, które skupiały się przede wszystkim na samej konstrukcji mechanicznej prasy.
Większość z tych materiałów pomijała kluczowe kwestie, takie jak dobór komponentów hydraulicznych, określenie parametrów technicznych czy wykonanie niezbędnych obliczeń.
Informacje te były dla mnie niewystarczające, ponieważ nie posiadałem żadnej wiedzy odnośnie działania systemów hydraulicznych, itd.
Postanowiłem więc samodzielnie podejść do tematu i szczegółowo opisać cały proces projektowania i budowy.
Skupiłem się nie tylko na konstrukcji mechanicznej (została potraktowana dość 'powierzchownie', jest już wystarczająco informacji na ten temat),
ale również na tym, jak dobrać odpowiednie parametry prasy, dokonać niezbędnych obliczeń, oraz jak właściwie dopasować komponenty hydrauliczne,
takie jak pompa, siłownik, silnik. W artykule opisałem również przemyślenia i wnioski po pierwszych testach i zastosowanych poprawkach.
Artykuł dostępny jest tutaj (być może będzie dla kogoś pomocny):
https://www.bobthebladesmith.com/technical
Krótki filmik prezentujący prasę w akcji (przy następnej okazji postaram się nagrać zgrzewanie pakietu od samego początku):
https://www.youtube.com/watch?v=0vDwvFRIjCc
Prasa hydrauliczna do kucia
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: Prasa hydrauliczna do kucia
Myślę, że tak jest ponieważ większość z nas robiła lub będzie robić prasy z tego, co jest pod ręką, uda się zdobyć na złomie tudzież giełdzie w okazyjniej cenie. Nie ma co się oszukiwać, do zgrzewania czy rozciągania nie potrzeba precyzyjnie wyliczonej siły. Chętnie przeczytam w wolnej chwili Twoje opracowania bo moja prasa jeszcze nie powstała, chociaż raczej nie wpłynie to na dobór elementów bo większość już mam, brakuje mi kilku detali jak sprzęgło kłowe czy trochę węży. Na pierwszy rzut oka Twoja prasa wygląda na strasznie amatorsko pospawaną/poklejoną i ja tym spoinom przyszłości nie wróżę przy regularnej i powtarzalnej pracy.
Mój roboczy projekt (bez wzmocnień których nie zdążyłem jeszcze narysować): Rama to dwuteownik 120x120x12, pod ramą dwie blachy 160x20 długość 640, góra i dół jeszcze ceówki dla usztywnienia 200x80x12.
Wszystkie kąty proste wewnątrz ramy dostaną zastrzały. Zastanawiam się też nad ożebrowaniem wnętrz ceowników i dwuteowników, ale to chyba przerost formy nad treścią (12 ton powinno "wyjść na wyjściu"). Dolny ceownik będzie wiercony, tam prasa ma być przykręcona do jeżdżącej podstawy.
Mój roboczy projekt (bez wzmocnień których nie zdążyłem jeszcze narysować): Rama to dwuteownik 120x120x12, pod ramą dwie blachy 160x20 długość 640, góra i dół jeszcze ceówki dla usztywnienia 200x80x12.
Wszystkie kąty proste wewnątrz ramy dostaną zastrzały. Zastanawiam się też nad ożebrowaniem wnętrz ceowników i dwuteowników, ale to chyba przerost formy nad treścią (12 ton powinno "wyjść na wyjściu"). Dolny ceownik będzie wiercony, tam prasa ma być przykręcona do jeżdżącej podstawy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Prasa hydrauliczna do kucia
Bardzo fajna koncepcja właśnie przymierzałem się do budowy własnej prasy i bardzo mi to pomoże, szczególnie że faktycznie nie da się na internecie takich informacji znaleźć.
Ale mam pytanie kwesti technicznej mianowiće na filmiku wyraźnie widać, że podstawa prasy ugina się i czy prz częstym używaniu nie popęka albo raczej czy nie odkształci się ?
Ale mam pytanie kwesti technicznej mianowiće na filmiku wyraźnie widać, że podstawa prasy ugina się i czy prz częstym używaniu nie popęka albo raczej czy nie odkształci się ?