używa ktoś może?
http://allegro.pl/evolution-przecinarka ... 60413.html
czy takie tarcze występują u innych producentów?
a jeżeli występują, to czy można je założyć do podobnej maszyny na zwykłe tarcze klejone?
przecinarka RAGE
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
byłem kiedyś na warsztacie gdzie mieli taką przecinarkę , a w zasadzie to chyba do zwykłej przecinarki mieli założoną tarcze diamentową , cieli na tym aluminiowe profile i rurki stalowe, moje wrażenia były takie że tarcza ta strasznie szarpie , materiał musi być dobrze zamocowany do cięcia , nie za bardzo nadaje się też do ciecia małych przekrojów pręty druty itp, przecinarka przy cienkich ściankach zostawia spory grat, natomiast wydaje się że dobrze sie sprawuje przy cięciu większych przekrojów o grubszych ściankach (od 3mm )
wtedy jakość cięcia się poprawia, no i tarcza nie zmienia średnicy ,
zdarzyło mi sie znaleźć na złomie kontener ze ścinkami rurki 40mmx8mm, pośród tych ścinków leżały tarcze właśnie diamentowe , mam w domu 2 szt jak by kto chciał spróbować mogę wysłać (koszt wysyłki 16zł) (tarcze są zużyte (mają ok 10% wyszczerbionych zębów coś jak na tej aukcji http://allegro.pl/tarcza-do-ciecia-stal ... 31962.html ), ale myślę że na próbę się nadadzą , tarcze pracowały na emulsji, co pewnie znacząco wydłużało ich żywotność i eliminowało iskrzenie,
trudno powiedzieć jak się ma cena tarczy do ilości cięć, trzeba by poszperać na alledrogo , nie wiem czy lepszą alternatywą nie była by taśmówka (za ok 3000zł)
wtedy jakość cięcia się poprawia, no i tarcza nie zmienia średnicy ,
zdarzyło mi sie znaleźć na złomie kontener ze ścinkami rurki 40mmx8mm, pośród tych ścinków leżały tarcze właśnie diamentowe , mam w domu 2 szt jak by kto chciał spróbować mogę wysłać (koszt wysyłki 16zł) (tarcze są zużyte (mają ok 10% wyszczerbionych zębów coś jak na tej aukcji http://allegro.pl/tarcza-do-ciecia-stal ... 31962.html ), ale myślę że na próbę się nadadzą , tarcze pracowały na emulsji, co pewnie znacząco wydłużało ich żywotność i eliminowało iskrzenie,
trudno powiedzieć jak się ma cena tarczy do ilości cięć, trzeba by poszperać na alledrogo , nie wiem czy lepszą alternatywą nie była by taśmówka (za ok 3000zł)
miałem kiedyś piłę z frezem tarczowym i powiem tak: jeżeli dobrze prowadzisz tarczę to trochę potniesz, ale czasem wystarczy jeden niewłaściwy ruch i jedno cięcie może wyrwać zęba i tarcza na szrot trafia (nowa ok 300 - 400 PLN). Ostrzenie takiej tarczy kosztuje ok 40 PLN.jolo pisze:trudno powiedzieć jak się ma cena tarczy do ilości cięć,
zdecydowanie. Od 6 lat używam taśmówki. Przez ten czas raz tylko wymieniałem łożyska prowadzące taśmę (koszt - 40 pln). Pozostałe koszty to piły - cena jednej to ok 50 pln. Tu też jednym niewłaściwym ruchem idzie zęba stracić (strata 40 pln a nie 400pln), ale przy prawidłowej obsłudze piła u mnie starcza na miesiąc uczciwej pracy. Dla porównania frez tarczowy starczał mi na jakiś 1 tydzień.jolo pisze:ie wiem czy lepszą alternatywą nie była by taśmówka (za ok 3000zł)