Blat stołu sawalniczego

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Kajak

Blat stołu sawalniczego

Post autor: Kajak » 23 cze 2011, 01:58

Witam, zamierzam zbudować nieduży stół do spawania i nie wiem dokładnie jak zrobić blat. Nieduży tzn.blat o długości ok 120-140cm na 60-70cm.
Wiem, że blat wykłada się cegłą szamotową lub rusztem z płaskowników. I tu pierwsze moje pytanie: do jakich zastosowań nadaje się cegła szamotowa, a do jakich ruszt (poza tym,że umożliwia odciąganie gazów, a ja chce zabudować odciąg w przyszłości)?
Mój pomysł jest taki by w ramie blatu mieć możliwość włożenia rusztu lub ew.cegły. Rama miałaby szerokość na dwie cegły. Na to chce przygotować nakładaną płytę z blachy o grubości 8-10mm, która będzie wystawała ok.5cm poza ramę. Mam nadzieję, że opis jest w miarę jasny ;)
Proszę o wskazówki i rady, bo chce przygotować fajną miejscówkę do spawania niewielkich rzeczy. Z góry dziękuję za podpowiedzi!

Awatar użytkownika
b1211

Post autor: b1211 » 23 cze 2011, 11:17

Ja kładę na kowadle kawał grubej, równej blachy i mam elegancki stolik do spawania drobnicy ;)

ateem

Post autor: ateem » 24 cze 2011, 16:47

Kajak ja mam stół spawalniczy zrobiony z blachy 10 czy 12 o podobnych rozmiarach jak u ciebie. zrobiłem z profili 50x50x2 ramkę mniejszą od blachy ok 8 cm z każdej strony (daje to podejście do mocowania ścisków). Do niej dospawałem 4 nogi. Blat nawierciłem wiertłem 8,5 (coby móc nagwintować na M10) w rastrze ok 40mm x 40mm. Otwory służą jako kratka wyciągowa. Przestrzeń pod blatem zabudowałem blachą tak, że wyszła skrzynka. Z niej bokiem wyszedłem rurą fi 100mm i podłączyłem ją do wentylatora samochodowego. Stół sprawuje się idealnie. Otwory z czasem gwintuję, ale tylko te, które akurat są potrzebne (mocuję nimi przyrządy do seryjnych spawań, szlifowań czy cokolwiek).

Awatar użytkownika
Kajak

Post autor: Kajak » 25 cze 2011, 15:40

dzięki ateem, dobry pomysł z tymi dziurami, które można przegwintować.

Ja kiedyś znalazłem filmik na YouTubie na który facet pokazywał stół na kółkach, który był wyłożony cegłą szamotową i rusztem, a dodatkowo w zależności od potrzeb zakładał na to grubą blachę. Takie 3 w 1, jak znajdę link to wkleję. Tym się zasugerowałem. Interesuje mnie kiedy i do czego przydaje się blat z cegły, może do spawanie i cięcia gazowego? Ja spawam najczęściej elektrodą, czasem gazowo, migiem i uczę się tiga.

ateem

Post autor: ateem » 26 cze 2011, 08:05

Ja spawam tylko tigiem.
Nie polecam tego samego stołu do cięcia i spawania. Cięcie niszczy powierzchnię, a do spawania potrzeba płaskich, prostych powierzchni. Oczywiście stół jeszcze masę musi przenosić ;)

Do cięcia (plazmą) mam beczkę, na nią położyłem siatkę, a od dołu podłączyłem wyciąg. Spisuje się elegancko.

Awatar użytkownika
Kajak

Post autor: Kajak » 29 cze 2011, 13:37

ateem, czy mógłbyś mi przesłać zdjęcia stołu na którym spawasz i tej beczki, zaciekawiła mnie ona szczególnie :) narazie nie mam plazmy, ale kto wie? Z góry dziękuję!

stołem z tego linku się zasugerowałem: http://www.youtube.com/watch?v=mR1cLIOf_Vc

ateem

Post autor: ateem » 29 cze 2011, 19:37

ten stół z tego filmiku to można sobie w garażu postawić, coby klimat robił i piwo było gdzie postawić. Stół ma stać a nie jeździć. Ma być solidny, żeby można czasem młotem było uderzyć w spawany element.
Pokaże, jak tylko zrobię zdjęcia, a to przy okazji porządków okresowych, bo obecnie blat jest tak zawalony, że i tak nic nie zobaczysz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”