Nowa - stara wiertarka
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
-
zielony 58
Nowa - stara wiertarka
Przybył do mojej graciarni nowy [ stary wiekiem] nabytek. Ujrzałem go na złomie we Władysławowie i złość mnie ogarnęła na ludzi czyszczących stare warsztaty. Kupiłem tą wiertarkę za 150 zł. bo uznałem że solidne niemieckie narzędzie, nie powinno być przetopione w hucie. Po wstępnej ocenie w domu – silnik 3-fazowy wiadomo do przewinięcia + duży luz na wrzecionie. Zawiozłem ją do serwisu elektronarzędzi do naprawy. Po 3 tygodniach i 400 zł za naprawę , stałem się właścicielem fantastycznie działającej wiertarki stołowej. Wiertła na stożek Morse’a do 28 mm, ale to z czasem bo na razie kupuję te wiertła, najpotrzebniejsze dla moich obecnych potrzeb. Mam na stożku tylko 8 , 10 , 12 , 16 , 17, 18,5, i 19 . Ps – jedni wypoczywają w parku , a ja ładuję swoje akumulatory na złomie. 
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: Nowa - stara wiertarka
Ciekawy sprzęcik tylko czy ten słup, a raczej słupek statywu "wyczymie"?
właśnie ciekawe jak ze stabilnością i sztywnością bo ten słupek licho wygląda.
ja też cały czas przeglądam wiertarki stołowe na różnych aukcjach ale widze że trza sie wybrać na złom
ja też cały czas przeglądam wiertarki stołowe na różnych aukcjach ale widze że trza sie wybrać na złom
-
zielony 58
Podczas paru wierceń nie stwierdziłem najmniejszych kłopotów ze stabilnością. Z bliska ten słupek jest " jobtwojumać" 
Czyli wiertareczka jest ździebko nieproporcjonalna i stąd wniosek, że słupek jest zbyt cienki.
-
zielony 58
Rzeczywiście jest trochę brak zachowania proporcji , ale dawniej niemieckim fachowcom chyba chodziło o trwałość niż estetykę. Przynajmniej tak mi się dotychczas zdawało.
Estetyka to przy okazji, maszyna ma pracować i być praktyczna, a jeśli ktoś ma ochotę pogłaskać to niech szoruje na targi maszynowe. 
-
zielony 58
Święte słowa . Za dużo niestety mamy chińskiego badziewia dookoła.
ps. Może to nie w tym temacie , ale przeglądam "Budowę paleniska gazowego" i jestem na str. 39 . Jacek-Sz Twoje palenisko rzeczywiście jak się ogląda to kopara opada. Fantastyczne wykonanie.
ps. Może to nie w tym temacie , ale przeglądam "Budowę paleniska gazowego" i jestem na str. 39 . Jacek-Sz Twoje palenisko rzeczywiście jak się ogląda to kopara opada. Fantastyczne wykonanie.