Imadło kowalskie - uszkodzona sprężyna

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Imadło kowalskie - uszkodzona sprężyna

Post autor: Bodar » 14 gru 2016, 16:57

Najczęstszymi usterkami występujących w imadłach kowalskich z "odzysku", to wyrobienie gwintu w nakrętce i śrubie pociągowej oraz uszkodzenie lub brak sprężyny. W przypadku nakrętki czy śruby, ich regeneracja w warunkach domowych jest mało realna i praktycznie w grę wchodzi pozyskanie drugiego sprawnego kompletu.

Inaczej się ma sprawa ze sprężyną. Tu mamy trzy możliwości:
1) podobnie jak w przypadku nakrętki i śruby, nabyć gdzieś "nową";
2) wykuć na podobieństwo oryginalnej;
3) rozwiązanie alternatywne czyli zastosowanie sprężyny śrubowej.

Problemy ze sprężyną miałem we wszystkich swoich imadłach, również w ostatnim nabytku.
Pierwsza możliwość nie była warta mojego zainteresowania, by skorzystać z drugiej jestem zbyt leniwy, dlatego skupiłem się na trzeciej możliwości.

Z oryginalnej sprężyny pozostało ok. 1/2
SAM_3215xds.jpg
Użyłem sprężyny śrubowej naciskowej, odpowiednio twardej, o długości większej w stanie rozprężonym niż max. rozwarcie szczęk w miejscu jej zastosowania.
SAM_3215ax.jpg
SAM_3215bx.jpg
I działa bez zarzutów :)
Kolejnym, czwartym rozwiązaniem, o którym nie wspomniałem, może być zastosowanie dwóch magnesów neodymowych ... ale to już nie dla mnie :>
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

graffic

Re: Imadło kowalskie - uszkodzona sprężyna

Post autor: graffic » 14 gru 2016, 18:25

:) praktyczne i proste !

Awatar użytkownika
Qmar

Post autor: Qmar » 14 gru 2016, 22:24

Bobodar pisze: Kolejnym, czwartym rozwiązaniem, o którym nie wspomniałem, może być zastosowanie dwóch magnesów neodymowych ... ale to już nie dla mnie :>
Chyba nie do końća dobre rozwiązanie, wszystkie opiłki i drobinki metalu by się "lepiły" do tego miejsca :D
What man is a man who does not make the world better?

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 14 gru 2016, 22:35

Qmar pisze:
Bobodar pisze: Kolejnym, czwartym rozwiązaniem, o którym nie wspomniałem, może być zastosowanie dwóch magnesów neodymowych ... ale to już nie dla mnie :>
Chyba nie do końća dobre rozwiązanie, wszystkie opiłki i drobinki metalu by się "lepiły" do tego miejsca :D
To oczywiste ;) , to był humorystyczny akcent na zakończenie :>

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”