Prasa balansowa a stół do niej.
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
-
Grzegorz1322
Prasa balansowa a stół do niej.
Witam. Mam prase balansową 20T ze stołem, lecz stół jest za delikatny. Czasem trzeba coś większego włożyc i sie nie daje. Z czego zrobić konkretny stół żeby w stół włożyc element do wycisniecia? Chodzi mi o to żeby pod prasa był drugi stół. Myślałem nad kątownikiem 100x100x10. Pozdrawiam.
-
graffic
Re: Prasa balansowa a stół do niej.
konstrukcja stalowa lub drewniana z kantówek (12x12 lub 14x14 + blat z 10x5 - 12x5) - kątowniki 100x100x10 - to trochę za duże (chyba że bezpośrednio w strefie działania tłoka / śruby) - lepsze będzie dobre skratowanie i dobre stopy które przeniosą i rozłożą uderzenie + stabilny stół (blacha min. 10 mm lub drewniana wzmocniona blachą w strefie pracy prasy)
-
Grzegorz1322
Chodzi mi o to zeby wyciskać np łozysko z piasty pod prasa a w tym stole. Prasa ma przeswit 28cm a czasem trzeba wycisnać tulejke a element nie wejdzie w prase. I dlatego pomyślałem o takim stole . Ma to racje bytu?
-
graffic
pewnie tak, inna rzecz - mocowanie stołu i konstrukcji prasy - te prasy mają taką konstrukcję, że podstawa powiązana jest z ramionami - których rozciąć nie możesz (nie powinieneś) - chyba że przedłużysz ramiona w celu zwiększenia przestrzeni między tłokiem, a blatem, i nową podstawę powiążesz z przedłużonymi ramionami - żeby dalej całość stanowiła mocną ramę
-
Grzegorz1322
Planowałem nowy stół połączyć z prasą za pomocą śrub . Nie planuję jej rozcinać tylko element wkładać pod prasę w stół, który planuję zrobić.