Acetylen vs propan
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
-
kowalik1987
- Kontakt:
Acetylen vs propan
Pytanie moje jest takie, co jest lepsze acetylen, czy propan pod wzgledem ceny i wydajnosci. Mam juz tlen acetylen ale na zlomach widzialem ze stosuja zwykla butle gazowa propan butan. Czy do zmiany na propan butan trzeba wymieiac reduktory i palnik czy się nada z acetylenu no i czy jest sens w ogóle przerzucac sie na propan czy jednak zostac przy acetylenie. Stosuje to do miejscowego grzania raz na jakiś czas i do rozpalania w kotlinie bo szybko:)
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Re: Acetylen vs propan
Reduktor do propanu jest inny. Jeśli opanowałeś acetylen, nie ma sensu.
Kontakt 517355290
-
jakubzpodlasek
reduktora ise nie przykręci. bo acytelonowy jest ze strzemieniem (nie wiem czy tak samo sie nazywa tu, ale w nurkowych zaworach są zawory DIN i INT) propanowy reduktor jest wkrecany.
mysle ze przyczyna ciecia propanem (sam pare dni temu zlozylem taki zestaw) jest cena acetylenu
mysle ze przyczyna ciecia propanem (sam pare dni temu zlozylem taki zestaw) jest cena acetylenu
-
habeer
- Lokalizacja: Na Dolnym Śląsku piękne okolice, gmina Miękinia, Pisarzowice :)
reduktory są tak konstruowane, że muszą być używane do tego gazu do jakiego są stworzone. Normy przewidziały różnicowanie króćców butlowych tak, że w większości mają one inne gwinty (większe mniejsze, lewe, prawe). Oczywiście zdarzają się pomysłowe Dobromiry dorabiający różne przejściówki ale w przypadku nieszczęśliwego podłączenia może dojść do samozapłony wewnątrz przewodów. Czyli zestaw propanowy podłączony do tlenu może w skrajnej sytuacji zajarać się od środka, a na pewno bardzo szybko dojdzie wewnątrz do zniszczenia membran i przewodów. W przypadku acetylenu poszli na tyle daleko, że strzemionko uniemożliwia jakąkolwiek kombinację. Bo i sam acetylen to dość groźny gaz, a w butli jest dużo pumeksu i acetonu w którym acetylen jest rozpuszczony pod relatywnie niskim ciśnieniem. Acetylen sprężony do ciśnienia 200 atmosfer wybuchowo by polimeryzował.
Również swego czasu grzałem acetylenem, jednak względy ekonomiczne kazały szukać alternatywnego rozwiązania i padło na propan- tlen. Reduktor jak już koledzy pisali, należy zmienić, palnik pozostał ten sam. Stosunek ilości wypalanych butli tlenu do acetylenu to dwa do jednego, zaś butli tlenu do propanu to pięć do jednego. Cena propanu to 60 zeta, acetylenu 230 ( cennik w moich stronach). Rachunek jest prosty i do acetylenu nikt i nic mnie nie przekona, zakładając podgrzewanie i nie biorąc pod uwagę innych zastosować acetylenu.
-
kowalik1987
- Kontakt:
Mozesz podac jaki reduktor stosujesz??. I czy uzywasz propan butan taki jak do kuchenek czy propan techniczny . palniki mam do ciecia i spawanią oba sie nadadza?? Mam wlasnie na wykonczeniu acetylen i wlasnie zastanawiam sie nad zmiana gaz. Aaa jak masz ustawiony reduktor na roboczym w propanie to tak na przyszlosc:)
Obszernie opisałem wszystko na pw. Tutaj dodam, że w kwestii reduktora to na początku używałem takiego kuchenkowego jednak z czasem zmieniłem na bardziej profesjonalny, link do aukcji również na pw.