Budujemy palenisko gazowe
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: Budujemy palenisko gazowe
Pytanie do kolegów zgrzewajacych damsty na gazówce
jakie cisnienie na reduktorze macie aby uzyskac temperature dla zgrzewania ?,
jak zalatwiacie sprawe zamrazajacego sie gazu w butli i spadku cisnienia ?
jacek sz podpowiedzial by wsadzic butle do beczki z wodą i pomogło bardzo - cisnienie jest w miare stabilne ale chce to jeszcze podszlifowac
jakie butle uzywacie - 11 kg czy te duze 33 kg ? ponoć 33 kg owiele wolniej zamarza . moze problem bedzie zalatwony jesli taka 33 wsadzic do beczki z wodą ?
zastanawiam się jeszcze nad takim patentem podgrzewania wody w takiej beczce - pociągnąc przez rekuperator rurę z wyjsciem na zewnatrz przez ktora przeplywała by woda z beczki pompką dalej przez rekuperator rurą do beczki z powrotem podrzewając wode w beczce i grzejąc gaz .
jakieś pomysły ?
jakie cisnienie na reduktorze macie aby uzyskac temperature dla zgrzewania ?,
jak zalatwiacie sprawe zamrazajacego sie gazu w butli i spadku cisnienia ?
jacek sz podpowiedzial by wsadzic butle do beczki z wodą i pomogło bardzo - cisnienie jest w miare stabilne ale chce to jeszcze podszlifowac
jakie butle uzywacie - 11 kg czy te duze 33 kg ? ponoć 33 kg owiele wolniej zamarza . moze problem bedzie zalatwony jesli taka 33 wsadzic do beczki z wodą ?
zastanawiam się jeszcze nad takim patentem podgrzewania wody w takiej beczce - pociągnąc przez rekuperator rurę z wyjsciem na zewnatrz przez ktora przeplywała by woda z beczki pompką dalej przez rekuperator rurą do beczki z powrotem podrzewając wode w beczce i grzejąc gaz .
jakieś pomysły ?
Jak już ci wspominałem, w Niemczech pracowaliśmy na butli 33 i ona siedziała w sporych rozmiarów wannie z wodą. Po około dwóch godzinach pracy woda potrafiła zamarznąć ale palenisko posiadało cztery dysze i pomimo tego grzało znacznie słabiej, a niżeli nasze piecyki.
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Na propanie nie ma takiego problemu. Na propan-butanie stawiam butlę na podest pod którym włączam kuchenkę elektryczna. Ciśnienie gazu przy twoim palniku ok 0,4 Bara.
Kontakt 517355290
Panie Januszu a propos cofania się płomienia do butli - czy nie ma znaczenia czy używa się propan butanu czy samego propanu - czy obydwa te gazy są bezpieczne bez użycia bezpiecznika? Jeśli powiedzmy używamy propan butanu - czy także przy resztce butli nie ma zagrożenia wybuchem nawet gdy ogień cofnie się do samej dyszy?
1. Nie ma w butli tlenu to nic nie wybuchnie.
2. Płomień nie przejdzie przez dyszę bo istnieje coś takiego jak minimalna grubość płomienia poniżej której on gaśnie.
3. Żeby zassało z zewnątrz powietrze do butli musielibyście ciepłą butle z ciśnieniem w środku równym atmosferycznemu wyciągnąć na zimne powietrze.
2. Płomień nie przejdzie przez dyszę bo istnieje coś takiego jak minimalna grubość płomienia poniżej której on gaśnie.
3. Żeby zassało z zewnątrz powietrze do butli musielibyście ciepłą butle z ciśnieniem w środku równym atmosferycznemu wyciągnąć na zimne powietrze.
I właśnie to jest częstym błędem chytrych i skąpych, wysysających butlę do przysłowiowego zera.Revo pisze: /.../ 3. Żeby zassało z zewnątrz powietrze do butli musielibyście ciepłą butle z ciśnieniem w środku równym atmosferycznemu wyciągnąć na zimne powietrze.
Dlatego taki Scrooge powinien mieć zamontowany bezpiecznik przedpalnikowy. Grosze, a głowa nie boli - dosłownie
Nigdy do zera butli nie wyeksploatujesz ponieważ przez zbyt małą ilość gazu przy końcówce butli, spalanie przestaje być efektywne. Osobiście często kończę butlę na palniku propan tlen i nawet wówczas niczego do środka nie zaciąga. Nie rozumiem waszej fobii.
Jacku, to nie fobia tylko ostrzeżenie dla lubiących ekstremalne doświadczenia (czyt. myślących inaczej). Historia zna takie przypadki.
Witam serdecznie Panowie, tym bardziej, że to mój pierwszy post na tym forum Czy jest może ktoś z Białegostoku lub okolic kto zgodził by się pokazać na żywo swoje palenisko gazowe w "akcji", ewentualnie je odsprzedać lub polecić kogoś kto by takowe wykonał?
-
habeer
- Lokalizacja: Na Dolnym Śląsku piękne okolice, gmina Miękinia, Pisarzowice :)
Cześć a100nka. Proszę o przedstawienie się w stosownym dziale tego forum, a potem hulaj dusza ile wlezie 
Wedle wskazówek uczynione;).
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Palnik możesz nabyć u mnie, a informacji na temat budowy paleniska gazowego jest na forum tyle, że bez trudu sam zbudujesz. Jedynie zastanów się jakiej wielkości potrzebujesz piecyk i do jakiego głównie celu by dobrać do piecyka optymalny palnik.
Kontakt 517355290
Piec oraz palnik zamówisz u kolegi Banana, a jeżeli masz ochotę obejrzeć gazówkę to do Mikołajek masz powiedzmy niedaleko.
Dzisiaj padła mi dmuchawa w palenisku gazowym, miałem jakąś używaną z paleniska koksowego od 2lat działała a dzisiaj stopił się wirnik i odpadł
Kupię tym razem nową WPA120 i sprzedawca oferuje również regulator obrotów (patrz zdjęcie). Czy taki regulator jest przydatny? Ja mam regulację klapką na sprężynie w rurze zaraz przed palnikiem i działało super czy do WPA120 będzie wystarczające?
Kupię tym razem nową WPA120 i sprzedawca oferuje również regulator obrotów (patrz zdjęcie). Czy taki regulator jest przydatny? Ja mam regulację klapką na sprężynie w rurze zaraz przed palnikiem i działało super czy do WPA120 będzie wystarczające?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Tak bywa kiedy po zakręceniu dopływu gazu nie wystudza się piekarnika wentylatorem. Gorące metalowe podzespoły potrafią przenosić temperaturę na mniej trwałe elementy.