Prasa pneumatyczna

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Adamo

Prasa pneumatyczna

Post autor: Adamo » 09 maja 2017, 16:04

Witam. Juz od dłuższego czasu chodzi mi po głowie moja własna prasa do damastow. No i na początku planowałem sobie zrobic taka prasę hydrauliczna. Jednak ostatnio kolega mi powiedział ze jest w stanie za darmo załatwić mi siłownik pneumatyczny. Cos podobnego jak na tej stronie https://www.arapneumatik.pl/k-62-silown ... -iso-15552
Rożne rodzaje i parametry. I teraz pytanko. Bedzie z tego jakaś siła nacisku przy 8 barach czy lepiej nie pchać sie w pneumatyke?

Awatar użytkownika
szczerbus9

Re: Prasa pneumatyczna

Post autor: szczerbus9 » 09 maja 2017, 19:18

To dość łatwo się liczy... bar to 0,1MPa, czyli 0,1N/cm^2, czyli na każdy cm^2 przekroju tłoka (podane, zwykle są okrągłe czyli pid^2/4) przypada ci 0,8N, a to wychodzi ok 8kg (N=kg*m/s^2, a przyspieszenie grawitacji to ok. 10m/s^2)...
Dla przykładu przy średnicy tłoka 12mm wychodzi trochę ok 8-9kg, a przy 120mm już blisko tona...
Do obliczeń warto też wliczyć spadki ciśnienia i opory, ale nie powinny być większe niż 10%...
Do czegoś takiego pokombinował bym mocniejszy kompresor i jakiś reduktor... tak by jednak zawsze było równe ciśnienie i można było regulować max. siłę...
Co do samej prasy przeszkodą, może nie dyskwalifikującą, ale upi3rdliwą, będzie ściśliwość powietrza... płyn nie jest ściśliwy i prasa równo chodzi i ma przy dobrym doborze zaworu można bardzo płynnie regulować siłę... w powietrznej może (nie musi...) być problem z siłą docisku... trochę mało, trochę więcej za dużo...
Doznałem miłości demona, jestem dumny, że wybrała mnie i zaryzykowała by być ze mną, oraz jestem dumny, że obroniłem ją, mimo... nie jednak się cieszę, że stałem się smokiem. Jestem dumny, że ciało zrównało się z moim szaleństwem.

Awatar użytkownika
blob

Post autor: blob » 09 maja 2017, 19:21

pneumatyka moze byc dobra do prob na plastelinie.
blob

Adamo

Post autor: Adamo » 09 maja 2017, 22:34

I wszystko jasne w temacie. Idziemy w olej. Dzięki za odpowiedzi

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”