Problem ze Szlifierka tasmowa
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
-
egojack1
Re: Problem ze Szlifierka tasmowa
Sprzedaj silnik 1490 obr /min, kup silnik 2850obr/min plus ewentualnie jeszcze zmień to koło pasowe.
-
kowalik1987
- Kontakt:
Na silniku 2850obr/min to jakiej średnicy koło pasowe?
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Przelicz. Obwód koła umiesz policzyć i zamienić minuty na sekundy.
Kontakt 517355290
- QoTheGreat
Ja mam u siebie sklejone dwa koła poliamidowe fi200 koloru czarnego. Klej jakiś dwuskładnikowy do plastiku użyłem. W ośce silnika jest gwint na śrubę, który dodatkowo je dociska razem. Po sklejeniu odpaliłem silnik i stoczyłem je na frezarce jak na tokarce.
http://allegro.pl/kolo-kola-poliamidowe ... 25710.html
http://allegro.pl/kolo-kola-poliamidowe ... 25710.html
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
r=(V/2pi) x (60/n)
r - promień koła [m]
V- zakładana prędkość liniowa [m/s]
n - obroty silnika [n/min]
r - promień koła [m]
V- zakładana prędkość liniowa [m/s]
n - obroty silnika [n/min]
-
kowalik1987
- Kontakt:
Dziękuję za pomoc coś będę kombinować:-)
-
kowalik1987
- Kontakt:
No i niby wszystko ok kręci się taśma się nie ślizga ale za to ściąga ja w kierunku konstrukcji. Niby wszystko prosto ale może gdzieś popełniłem jakiś błąd
-
kowalik1987
- Kontakt:
Dajcie jakiś pomysł jaki:-)
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Rolka napinająca ma być baryłkowa z możliwością regulacji pochylenia.
Kontakt 517355290
- QoTheGreat
Mimo baryłki ściąga, tak? Weź sznurek, listewkę czy coś podobnego czym możesz sprawdzić odległości. Gdzieś masz krzywo zamontowaną rolkę. Pasek układa się tam gdzie ma największy obwód. Powinien się układać na szczycie rolki ale jak jest krzywo to może się układać na krzywej rolce.
Te rolki domyślnie na krawędziach mają większy obwód, są wklęsłe. Może ta krzywizna się sumuje i jest większa od baryłki. Należało by je stoczyć a jedną napinającą przerobić na baryłkę i dodać dla niej wychylanie.
Ktoś tu na forum robił jakąś prostą szlifierkę, możesz poszukać, bo te moje propozycje nie są proste do wykonania, może da się łatwiej.
Ja swoją baryłkę z rolki poliamidowej robiłem na frezarce/wiertarce dłutem na sztywno przyczepionym do stołu i posuwami w dół i górę. Rolka zamocowana we wrzecionie. Taka rolka lekko się bujała, więc została podtoczona już na gotowej szlifierce (uwaga na latające dłuta).
Te rolki domyślnie na krawędziach mają większy obwód, są wklęsłe. Może ta krzywizna się sumuje i jest większa od baryłki. Należało by je stoczyć a jedną napinającą przerobić na baryłkę i dodać dla niej wychylanie.
Ktoś tu na forum robił jakąś prostą szlifierkę, możesz poszukać, bo te moje propozycje nie są proste do wykonania, może da się łatwiej.
Ja swoją baryłkę z rolki poliamidowej robiłem na frezarce/wiertarce dłutem na sztywno przyczepionym do stołu i posuwami w dół i górę. Rolka zamocowana we wrzecionie. Taka rolka lekko się bujała, więc została podtoczona już na gotowej szlifierce (uwaga na latające dłuta).
Kształt rolki i regulacja to jedno, ale podejrzewam, że problem tkwi też w "lebiodowatej" konstrukcji napinacza. Długi cienki profil, do tego ramię z płaskownika - nie wygląda to ciekawie i na pewno nie zapewnia odpowiedniej sztywności przy działaniu sił skręcających.
-
kowalik1987
- Kontakt:
Hm nie jest to rolka baryłkowe. Czy podszlifowanie boków wystarczy?
-
kowalik1987
- Kontakt:
No i Chula wszystko zrobiłem rogolowana rolka tylko nie barylkowa ale tak jak mowiliscie tym silnikiem to mogę drewno poszlifowac może macie na sprzedaż jakiś silnik w rozsądnej cenie albo na zamianę z dopłatą czy coś takiego. Z wykresu wynika że przy moim silniku wystarczy zmienić koło na średnicę 400mm zgadza się?
- QoTheGreat
Jakiej mocy masz silnik? 1,5kw? Jak mniejszy to raczej nie ma co kombinować i trzeba go wymienić. Dobry silnik powinien mieć między 1,5kw a 2,2kw i 2800 obrotów.
350-400mm koło przy takich obrotach wystarczy. Tylko nie wiem z czego takie koło byś mógł sobie zrobić. Warto jakby było lekkie i w miarę wyważone.
Ja mam 2,2kw 2800obrotów i pasek gradacji 40 pożera płaskowniki momentalnie.
350-400mm koło przy takich obrotach wystarczy. Tylko nie wiem z czego takie koło byś mógł sobie zrobić. Warto jakby było lekkie i w miarę wyważone.
Ja mam 2,2kw 2800obrotów i pasek gradacji 40 pożera płaskowniki momentalnie.
Piszesz , nie czytasz.kowalik1987 pisze: Z wykresu wynika że przy moim silniku wystarczy zmienić koło na średnicę 400mm zgadza się?
Bobodar pisze:Dla tego silnika który masz koło napędowe powinno mieć +- 350 - 400 mm średnicy aby maszynka była efektywna