Szlifierka taśmowa - Kontynuacja wątku ze starego forum

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 19 gru 2009, 14:47

jaki to silnik?
masz może zdjęcia całości konstrukcji?
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
Trollsky
Kontakt:

Post autor: Trollsky » 19 gru 2009, 18:17

1,5 Kw na 230V
dam fotke jak juz zamocuje nowy silnik.

mam jeszcze druga tasmowke, juz taka dosc pro ale to juz na nowy warsztat.

DASZIN
Kontakt:

Post autor: DASZIN » 20 gru 2009, 10:25

Row - wydaje mi się że, jeśli taśma jest wystarczająco naprężona to nie powinna się ślizgać, napnajprościej będzie zrobić próbę, -jeśli nie będzie ok to można je posmarować silikonem, czy innym klejem, albo zwyczajnie okleić taśmą (ja tak zrobiłem).
Inna sprawa jest gdy chce się coś szlifnąć na kole wtedy, koło musi być miękkie żeby materiał od niego nie odskakiwał (miękka guma lub twarda gąbka).
Jak zdobędę jakiś ciekawy materiał to obłożę nim koło i wrzucę fotki, no chyba, że uda mi się dostać gdzieś oryginalne duże miękkie koło, to byłoby po sprawie.

Robert W.

Post autor: Robert W. » 20 gru 2009, 13:40

mam dostęp do tej firmy i są wszelakie koła czy te o symbolu 18K się nadają :?: http://www.romipol.pl/akc_1.htm jaka powinna byś szerokość prawidłowa rolki i czy szlifierka stołowa nadaje się do takiej przeróbki :?:

DASZIN
Kontakt:

Post autor: DASZIN » 20 gru 2009, 20:23

Wyglądają solidnie (żeliwo!),rolki są idealne, koło napędowe musi być stałe więc łożysko trzeba wybić i dorobić przejście na wałek silnika, jak dla mnie to największe średnica 300mm tylko szerokość 80mm to za dużo, mam taśmy 50mm więc takie byłoby idealne.
Oblane jest poliuretanem, który jest raczej twardy (twardość Shore'a A95- idąc za opisami ze stronki producenta), koła 29k są oblane miękką gumą (elastomer twardość Shore"a A65 - A55), ciekawe czy można zamówić koło tak skomponowane no i cena też jest raczej ważna.

Jeśli nie planujesz szlifować dociskając materiał do koła a wyłącznie do sanek to twardość koła nie ma znaczenia.
Szerokość koła jest uzależniona od szerokości taśmy i odwrotnie, osobiście wydaje mi się, że 50mm jest wygodne, jeżeli szlifuje się na kole to nie może ono być szersze od taśmy bo będzie wyrywało materiał z rąk (oczywiście przy sankach bez znaczenia).
Rolka prowadząca może być szersza.
Średnica - im większe koło tym większa prędkość przesuwu taśmy (ktoś to już opisywał w innym wątku) moje ma jakieś 260 lub 280mm dokładnie nie pamiętam a nie mogę teraz sprawdzić bo do pracowni mam 1,5km, a mróz teraz chyba poza 20'C więc mój dieselek pewnie hibernuje :mrgreen:
Koło zamontowane mam na osi silnika (1,5 KW 3 Fazy 1450 obr. /min) i wszystko gra.
Jeśli twoja szlifierka stołowa ma wystarczająco mocy to, przeróbka może się udać.
Ale się rozpędziłem :shock: ...

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”