szablon do balustrad na schodach kreconych
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Salaputro testowałem ten patent i odpada,nawet w wersji wykonanej przez Niemców którą niałem rowniez w ręku.Oczywiscie mega szybko robi sie szablon poprzez ruchome elemety,ale przewiezienie tego do warsztatu tak by sie nic nie przestawilo graniczy z cudem zwlaszcza jak schody mają więcej niz 2 metry.
A jak juz ci sie uda to przewiesc i jakims cudem ustawisz to w pionie to musisz postepowac jak z jajkiem :)zeby się nidz nieprzestawiło.
Przy krutkich lukach jeszcze jakoś daje radę :)ale nie polecam morze jak by to jakoś powzmacniał i takie tam to morze ale wiem jedno jak dobrze zrobisz konstrukcję ,to i mniej sie potem namęczysz przy montarzu i bedziesz mial spokojną głowę:)
A jak juz ci sie uda to przewiesc i jakims cudem ustawisz to w pionie to musisz postepowac jak z jajkiem :)zeby się nidz nieprzestawiło.
Przy krutkich lukach jeszcze jakoś daje radę :)ale nie polecam morze jak by to jakoś powzmacniał i takie tam to morze ale wiem jedno jak dobrze zrobisz konstrukcję ,to i mniej sie potem namęczysz przy montarzu i bedziesz mial spokojną głowę:)
Balustrada będzie z elemętami gotyuckimi:)a nie barokowymi:)
Narazie mam wstępne szkoce i prawdo podobnie będe pierw robił fragmęty kilku wzorów przed podjęciem decyzji przez klijęta.
tu masz jedną z wersji
zajmie mi to minimum dwa do trzech miesięcy (balustrady jest ponab 65 mb w całym domu) dotego zlocenia wszystko tradycynie ,
Narazie mam wstępne szkoce i prawdo podobnie będe pierw robił fragmęty kilku wzorów przed podjęciem decyzji przez klijęta.
tu masz jedną z wersji
zajmie mi to minimum dwa do trzech miesięcy (balustrady jest ponab 65 mb w całym domu) dotego zlocenia wszystko tradycynie ,
- Salaputro
- Administrator
- Kontakt:
Sporo tego...a w ilu ludzi będziesz nad tym projektem pracował ? Złocenia tradycyjne - czy to oznacza użycie płatków złota ? Ja jeszcze nie miałem możliwości pracy z tą metodą...Daje to dość fajne efekty...czarne ze złotem jak np w ogrodzeniu Pałacu Buckingham....Chętnie bym przy czymś takim popracował...;-)
tak listki i w kompieli cjankowej to co się da:) to bardzo dobra technika konserwacji mosiądzu i dosć trwała potem morzna ladnie zaoksydowac dzięki czemu uzyskujesz ładną głębie kutych elemętów.
Dotego przy kompieli morzna troszkę manipulowac kolorem.
znalazlem na I forge iron szablonik balustrady

Dotego przy kompieli morzna troszkę manipulowac kolorem.
znalazlem na I forge iron szablonik balustrady
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2009, 09:45 przez Pawel.G, łącznie zmieniany 1 raz.
- Salaputro
- Administrator
- Kontakt:
Fajny szablon - choć mi się wydaje , że te rosochate pręty w środku to chyba nie sa potrzebne - a poza tym jak coś takiego wynieśc w całości z domu do pracowni
Kąpiel cyjankowa - masz na myśli złocenie galwaniczne cyjanozłocieniem ? kolega robi renowacje naczyń liturgicznych ( kielichów, monstrancji itp)
Z tego co wiem do złocenia galwanicznego to trzeba bardzo dobrze przygotować powierzchnię - najlepiej jeśli jest wypolerowana na lustro...a jeśli idzie o kute elementy - to chyba lepszy efekt jest przez nakładanie płatków.... ale co tam ja ---za mała wiedza w tym temacie...he he..
Kąpiel cyjankowa - masz na myśli złocenie galwaniczne cyjanozłocieniem ? kolega robi renowacje naczyń liturgicznych ( kielichów, monstrancji itp)
Z tego co wiem do złocenia galwanicznego to trzeba bardzo dobrze przygotować powierzchnię - najlepiej jeśli jest wypolerowana na lustro...a jeśli idzie o kute elementy - to chyba lepszy efekt jest przez nakładanie płatków.... ale co tam ja ---za mała wiedza w tym temacie...he he..
Tak ale uzyskac dobry poler przy mosiAdzu nie jest trudno,Zresztą nie zaleznie czy galwanicznie czy listkowo trzeba polerować:)
Kompiel jest dobra bo szybka i dokladna i nie masz odpadów:)a przy zlocie to w skali paru lat morze się uzbierac pare gramów:)Pozatym proces jest wmiarę prosty(ja przerobiłem stare akwarium na wanne:)) i bardzo efektowny,i morzna poeksperymentowac z ruznymi materialami itp
Kompiel jest dobra bo szybka i dokladna i nie masz odpadów:)a przy zlocie to w skali paru lat morze się uzbierac pare gramów:)Pozatym proces jest wmiarę prosty(ja przerobiłem stare akwarium na wanne:)) i bardzo efektowny,i morzna poeksperymentowac z ruznymi materialami itp
Salaputro właśnie mi o taki wzornik chodziło :-D czyli nie muszę kombinować tylko podpatrzeć
i tak take schody trzeba robić w elementach bo inaczej nie zmieszczę się do środka,a wzornik zawsze można pospinać promieniami aby się nie przestawił ma ktoś może dokładniejszy projekt tego szablonu 8-) Paweł jesteś elitą kowalstwa
to i klienci z górnej półki,pewnie taka kasa wchodzi w grę że byś kupił za nią moją wioskę 
KOWALSTWO MOJA PASJA MÓJ SPOSÓB NA ŻYCIE
http://www.youtube.com/watch?v=9XGe0fDWWes
http://www.youtube.com/watch?v=9UA1kF9RKPs
http://www.youtube.com/watch?v=9XGe0fDWWes
http://www.youtube.com/watch?v=9UA1kF9RKPs