walcarka profili
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: walcarka profili
jeśli chodzi o powtarzalność to proszę o wypowiedz Jacka Sz on pracuje na walcarce odemnie wiec wyrazi swoja opinie a co do walcowania kątowników to u mnie nie ma rolek bocznych prawidłowe ich ustawienie gwarantuje w przypadku kątownika powinno zapobiegać odchylaniu się na boki
-
Grzegorz1322
Kuba a jak grubą blache dałes na walcarke( chodzi mi o te elementy korpusu co są wytoczone otwory pod walce i szuflade)?
12 mm grubosci 
-
Grzegorz1322
Liczyłem tak na 15mm patrzac na zdjęcie. A kamienie jaką mają średnice ? Na oko wydaje mi sie około 120mm. Dobrze sobie radzi z profilem np 50x50x2? Które rozwiązanie z szufladą jest lepsze,jak jest prowadzona przez dwie blachy czy przez jedną?
tak kamienie maja 120 profil walcowany max jaki sie dalo to 60x60x2
-
Grzegorz1322
Jest koło mnie fajny złom to musze go odwiedzić za blacho. Rure grubośćienno mam przekładnie ślimakowo 1:40 silnik 1.1kw 710 obr/min. A jaka jest średnica wałów w tym miejscu co zakładasz kamienie?
Przesyłam zdjęcia walcarki wykonanej przeze mnie. Gdyby ktoś miał pytania proszę zadzwonić pod numer 669 040 003.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zaprezentowaną walcarkę właśnie przetestowałem i chcę się podzielić spostrzeżeniami. Wałki mam 40mm które pracują w tulejach z brązu kupionych w grene na zewnątrz są 60mm na ten wałeki przychodzi tuleja 80mm do walcowania profili którą po pewnym zużyciu można przetoczyć lub wymienić. Konstrukcja wykonana z profili 80x80x5 i blachy 10mm środkowy profil jest dłuższy i wchodzi między blachy które łączą całą konstrukcje zastosowanie tego rozwiązania minimalizuje luzy na środkowym wałku.Sruba trapez nakrętka z brązu, łańcuch i zębatki od widlaka.Przy zastosowaniu silnika 0,55kw wygina profil 30x30mm z pewnymi problemami, przy silniku 1,5kw wygina rure 50mm bez problemu czyli silnik 1,5kw jest absolutnym minimum.Na wałkach 16 obr-min,na przekładni 7obr-min.