Imadło kowalskie-problem ze spręźyną
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Imadło kowalskie-problem ze spręźyną
Witam
Jako całkowicie zielony człowieczek w temacie,który zaczyna dopiero zbieranie sprzętu
chciałem prosić o pomoc z moim imadłem,otóż udało mi sie dostać na złomie imadło kowalskie dość duże(ok35-40kg) jednak jest ono bez sprężyny i za bardzo nie wiem jak ową dorobić
imadło wygląda tak samo jak to na zdjęciach
http://adrianolek.com/naukajazdy/pliki/ ... czesci.jpg
http://adrianolek.com/naukajazdy/pliki/ ... imadlo.jpg
z góry dziękuje za pomoc Tomek
Jako całkowicie zielony człowieczek w temacie,który zaczyna dopiero zbieranie sprzętu
chciałem prosić o pomoc z moim imadłem,otóż udało mi sie dostać na złomie imadło kowalskie dość duże(ok35-40kg) jednak jest ono bez sprężyny i za bardzo nie wiem jak ową dorobić
imadło wygląda tak samo jak to na zdjęciach
http://adrianolek.com/naukajazdy/pliki/ ... czesci.jpg
http://adrianolek.com/naukajazdy/pliki/ ... imadlo.jpg
z góry dziękuje za pomoc Tomek
Ostatnio zmieniony 07 gru 2009, 12:51 przez xGx, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Lucius Ebola
- Kontakt:
Jest tam prawdopodobnie jak w moim: sprężyna płaska ("resorek") w kształcie mniej więcej litery V - rozpiera ramiona kowadła. Wykuć nie problem, kształt jest prosty, zahartować to rzecz trudniejsza.
Wiem tyle: czerwony żar i w oleju. Potem odpuszczać na jasny niebieski. Jak źle mówię, to mnie poprawcie.
Wiem tyle: czerwony żar i w oleju. Potem odpuszczać na jasny niebieski. Jak źle mówię, to mnie poprawcie.
Witajcie
No zawaliłem
w swoim imadle mam zmienioną spreżynę z tej o której pisze przedmówca na mocniejszą z grubego drutu. Zrobiona jest jak.....taka agrawka które końcówki zagięte są pod kątem prostym.
HOWGH
Ps. Nie wiem czy podłącza mi szybko neta bo moja połowa zawaliła i jesdtem odciety .mam nadzieję że na chwilę. No i musiałbym pójść na kurs korzystania ze skanera i td......jestem wsteczny
No zawaliłem
HOWGH
Ps. Nie wiem czy podłącza mi szybko neta bo moja połowa zawaliła i jesdtem odciety .mam nadzieję że na chwilę. No i musiałbym pójść na kurs korzystania ze skanera i td......jestem wsteczny
Lucius Ebola, V mniej więcej to znaczy jedno ramie V krótsze drugie dłuższe? a przymocowane przez jedną ze śrub? Czy takie V odwrócone?
Myślałem też o tym by wspawać jakiś kawałek "kolca" i na to nałożyć sprężynę odpowiedniej(by ciasno wchodziła podczas największego rozwarcia?) długości co Wy na to?
Myślałem też o tym by wspawać jakiś kawałek "kolca" i na to nałożyć sprężynę odpowiedniej(by ciasno wchodziła podczas największego rozwarcia?) długości co Wy na to?
-
Lucius Ebola
- Kontakt:
Jak na rysunku

Sprężyna jest dociśnięta między grubą blachą a ramieniem szczęki (czy jak to nazwać) - tam, gdzie się dokręca ten blat czy hak (zależy od imadła) do przykręcenia płasko na pniu. Jak niejasny jest ten rysunek to zrobię lepszy, albo fotę.
Moim zdaniem nie ma się co bawić ze sprężyną okrągłą, bo trzeba bolec dospawać, a jak za mocno rozkręcić to sprężyna ucieknie w bok lub w górę i potem bolec wlezie między zwoje sprężyny. Płaska jest prosta i jest skuteczna - jak tanie wina: są dobre, bo są dobre i tanie :-D

Sprężyna jest dociśnięta między grubą blachą a ramieniem szczęki (czy jak to nazwać) - tam, gdzie się dokręca ten blat czy hak (zależy od imadła) do przykręcenia płasko na pniu. Jak niejasny jest ten rysunek to zrobię lepszy, albo fotę.
Moim zdaniem nie ma się co bawić ze sprężyną okrągłą, bo trzeba bolec dospawać, a jak za mocno rozkręcić to sprężyna ucieknie w bok lub w górę i potem bolec wlezie między zwoje sprężyny. Płaska jest prosta i jest skuteczna - jak tanie wina: są dobre, bo są dobre i tanie :-D
ja kupiłem imadlo z okragla spręzyną:) ktoś po prostu założył sprężynę z łóżka na śrubę imadła . jakoś działa i nie trzeba żadnego bolca dospawywać:)
Ostatnio zmieniony 27 gru 2009, 23:32 przez Nikiel, łącznie zmieniany 1 raz.