Który silnik do czego pasuje?
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Który silnik do czego pasuje?
Witajcie!
Jestem w posiadaniu 2 silników elektrycznych. Jeden z nich chciałbym przeznaczyć na budowę dmuchawy do kotliny , a drugi do szlifierki taśmowej własnej produkcji. Oba silniki niewiele różnią się mocami. Mocniejszy w chwili obecnej ma zamontowany "wiatrak", który można w razie potrzeby zdemontować i przełożyć do drugiego silnika. Planuję któryś z silników z "wiatrakiem" obudować blachą tworząc z niego dmuchawę a drugi wykorzystać do szlifierki. Podpowiedzcie, który silnik pasuje bardziej do szlifierki, a który do nadmuchu?
Jestem w posiadaniu 2 silników elektrycznych. Jeden z nich chciałbym przeznaczyć na budowę dmuchawy do kotliny , a drugi do szlifierki taśmowej własnej produkcji. Oba silniki niewiele różnią się mocami. Mocniejszy w chwili obecnej ma zamontowany "wiatrak", który można w razie potrzeby zdemontować i przełożyć do drugiego silnika. Planuję któryś z silników z "wiatrakiem" obudować blachą tworząc z niego dmuchawę a drugi wykorzystać do szlifierki. Podpowiedzcie, który silnik pasuje bardziej do szlifierki, a który do nadmuchu?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
egojack1
Re: Który silnik do czego pasuje?
Obroty i napięcia zasilania mają takie same, więc do szlifierki taśmowej od biedy dałbym ten mocniejszy - 0,55kW, chociaż jest on do tego celu trochę za słaby.
Dorabianie samodzielne obudowy do tego wentylatora aby zbudować dmuchawę bym sobie darował, dmuchawa jako maszyna przepływowa musi mieć ściśle zaprojektowany i wykonany kształt obudowy w stosunku do wirnika, jeśli już to aby to miało sens musiałbyś się ściśle wzorować na maszynie z podobnym wirnikiem i z niej skopiować obudowę. Moja porada silnik sprzedaj, (np komuś na szlifierkę tarczową) a za uzyskaną kwotę kup sobie nową dmuchawę (koszt około 100 PLN).
Dorabianie samodzielne obudowy do tego wentylatora aby zbudować dmuchawę bym sobie darował, dmuchawa jako maszyna przepływowa musi mieć ściśle zaprojektowany i wykonany kształt obudowy w stosunku do wirnika, jeśli już to aby to miało sens musiałbyś się ściśle wzorować na maszynie z podobnym wirnikiem i z niej skopiować obudowę. Moja porada silnik sprzedaj, (np komuś na szlifierkę tarczową) a za uzyskaną kwotę kup sobie nową dmuchawę (koszt około 100 PLN).
Masz na myśli coś takiego? http://kowalperun.pl/-wentylatory-do-pa ... k1-k9.html
Nawet moce silników mają podobne
Nawet moce silników mają podobne
-
egojack1
0,55 kw to staszne maleństwo i ciężko będzie na jego bazie zbudować profesjonalną szlifierkę.
Do szlifierki tasmowej minimum 1,1kw bo jak na 0,55 docisniesz kawałek stali do tasmy to stanie w miejscu( 0,55nadaje sie do wiertarki)
Sargoth, ten z kowalperun, to straszna drożyzna. Myślę, że egojack1 miał na uwadze raczej wentylator do pieca CO. Też się świetnie nadaje - sam taki mam 
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali
Lipali
Ancover, raczej do wiertareczki.
Aries, mi chodziło tylko o wzorowanie się na takiej dmuchawie
Mam arkusz blachy 1,5 mm to obudowę sobie sam zrobię do silnika 
Ja do szlifierki cztero rolkowej mam silnik 1,1kw i daje rade, muszę bardzo mocno docisnąc 10ke stal by zwolnił. Bez zapierania sie o ściane ciągnie ładnie.