palenisko z felgi samochodowej

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

nochal

palenisko z felgi samochodowej

Post autor: nochal » 12 sty 2010, 10:07

Witam, jestem początkującym amatorem w tym temacie i mam taką sprawę: zrobiłem małe palenisko z felgi samochodowej z nadmuchem od dołu, oblepiłem gliną (faktycznie dobrze izoluje, bo felga mocno się nie nagrzewa) i wymyśliłem sobie, żeby oszczędzić straty ciepła to zamontuje taką samą felgę (przykrywkę) od góry z wyciętym otworem z boku żeby był dostęp do żaru. No i obawiam się że to nei był dobry pomysł, bo trochę dławi mi ogień. (niestety nie mam teraz zdjęć, ale postaram się zrobić w razie niejasności). Pytanie czy warto kombinować z tą felgą na górze paleniska, czy po prosty ją zdjąć i tyle? Bo opcje mam chyba dwie: 1. zostawić felgę (przykrywkę) tylko zamontować do niej rurę żeby zrobić komin/pseudo wyciąg; 2. zupełnie wyrzucić tą przykrywkę. Podkreślam że nie mam obecnie miejsca gdzie mógłbym się schować z paleniskiem pod jakimś dachem - ale pracuję nad tym ;-) Jakieś rady?

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 12 sty 2010, 10:59

zdejmij pokrywkę. zobzczysz jak sie bedzie palilo. jak pracujesz na świeżym powietrzu to po bokach kotlinki daj po 2 cegły. to powinno trochę osłonić ogien. możesz też sobie zrobić jakić ekran chroniący przed wiatrem, albo schowaj się za budynkiem.
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

nochal

Post autor: nochal » 12 sty 2010, 11:46

i jeszcze pytanie o koks: to musi być przemysłowy/hutniczy, tak? I czy nadmuch zostawić bezpośrednio od dołu w górę - bo tak mam, czy może lepiej zrobić jakąś osłonkę tak, żeby powietrze trochę się rozpraszało na boki z tego otworu?

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 12 sty 2010, 11:53

Jeśli masz otwór okrągły, to od spodu można dać taki jakby grzybek, który podchodzi do otworu i rozdmuchuje powietrze na większy obszar, koks musi byc rozdrobniony, mniejsze zużycie, lepszy ogien. Chyba każdy rodzaj koksu sie nadaje. Nadmuch musi iść od spodu prosto w górę. Także bym proponował ściągnąc tą górną felge.

nochal

Post autor: nochal » 12 sty 2010, 11:58

OK. Wiem że te pytania są dla Was banalne, ale dla mnie bardzo pomocne - dzięki

nochal

Post autor: nochal » 12 sty 2010, 12:08

a dla takich jak ja (i dla starych wyjadaczy też; jako ciekawostka, o ile jestem w stanie ich czymkolwiek zaskoczyć :-D ) to mam ciekawy projekt miecha http://www.scribd.com/doc/20118882/Buil ... hs-Bellows
działa. Sprawdziłem :-)

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 12 sty 2010, 17:04

Witaj.
Bardzo fajny projekt z tym miechem. Kto wie może jak znajdę wenę to sam sobie takiego wyklepię :) A co do przykrywania ogniska to zrób jak pisał Don Nikiel. Dwie cegłówki (idealnie by było gdyby były to szamotki) i jazda. Chociaż nie raz kuliśmy na dworze bez niczego. Kowadło masz?
Obrazek

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 12 sty 2010, 18:12

Ja to bym ten miech troche udoskonalił.
W każdej tej deseczce głównej, że tak to nazwe wywiercił dziury.
W pierwszej i ostatniej po 4, a w reszcie po tyle ile pisze.
Dał bym tak, że jak jedno dmucha, to drugie sie napompowywuje od góry, ale nie tak jak tam napisali, bo tam jest tak, że jedno napompowywuje od razu 2, a w tym co ja pisze napompowywało by sie każde z osobna, kiedy 2 dmucha. Coś jak miech japoński.

Awatar użytkownika
Nidhogg
Kontakt:

Post autor: Nidhogg » 12 sty 2010, 18:28

To byłby technologiczny krok wstecz. Istotą miecha dwukomorowego jest to, ze można sobie szybko nadmuchać górną komorę, a potem ona dmucha i dmucha i dmucha (jak miech duży). A przy dwu jednokomorowych jeden dmucha, gdy drugi się napełnia - i ktoś musi dymać na okrągło.
Pomysł z wykorzystaniem starych dętek genialny!
Ophelia
You are keene my lord, you are keene.
Hamlet
It would cost you a groning to take off mine edge.

nochal

Post autor: nochal » 12 sty 2010, 19:25

ja myślałem żeby zrobić od góry jeszcze jedną komorę - jakby przedłużenie tej górnej. Ale stwierdziłem, że nie będe na razie kombinował i zrobię wg projektu, a później będę ew. robił poprawki/ulepszenia. Na razie mi pasuje taki jak jest, a jak będzie później to zobaczę. Co do dętek, to ja nie wycinałem tego paska ze środka dętki tak jak jest w projekcie - szkoda mi było marnować tych kilku cm3 objętości komory. Po prostu wentyl sobie został i nie przeszkadza. ;-)

Mam jeszcze bardzo ciekawe opracowanie: "blacksmithing - an introduction to toolmaking with locally available materials by david harries and bernhard heer". Jeśli ktoś jest chętny to naprawdę polecam. Tyle tylko że jest w j. angielskim, ale rysunków nikt nie musi tłumaczyć :mrgreen: Mogę przesłać na email, bo to jest w PDFie, a na forum nie można...

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

:)

Post autor: Nikiel » 12 sty 2010, 20:25

to ja się uśmiechnę i poproszę o tą książkę:)
nie wiem czy ją mam , bo mam taki syfilis na kompie, ze nic nie moge znaleźć .

Mój mail to supernikiel@gmail.com

dzieki

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 12 sty 2010, 21:50

O to ja także bym prosił. Mój mail to: scalak6@o2.pl
Tylko jak wysliesz to poslij mi pm ze wysłałeś, bo nie sprawdzam poczty często.
Jakbyś miał coś ciekawego, to sie nie krępuj, tylko ślij.
Nidhogg, jeśli mówisz że lepiej, to sie nie będe kłócił, po prostu napisałem swoje spostrzeżenia.
Kmichala, jak wykonasz, to napisz jak sie sprawuje.

Awatar użytkownika
Nidhogg
Kontakt:

Post autor: Nidhogg » 12 sty 2010, 22:43

kmichala pisze:ja myślałem żeby zrobić od góry jeszcze jedną komorę - jakby przedłużenie tej górnej.
Miech dwukomorowy z którym miałem okazję pracować miał górną komorę tak ze 3 albo 4 razy większa od dolnej. To było kilka ruchów wajchą i dłuższa chwila spokoju. Więc dodanie jeszcze kawałka na górze to może być dobry pomysł.
Ophelia
You are keene my lord, you are keene.
Hamlet
It would cost you a groning to take off mine edge.

nochal

Post autor: nochal » 12 sty 2010, 22:49

Nomad, poszło na email

Flich

Re: palenisko z felgi samochodowej

Post autor: Flich » 21 wrz 2017, 18:50

Tutaj wspomniana wcześniej książka w PDF: http://www.bushcraftuk.com/downloads/pd ... ithing.pdf

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”