Łożysko
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Łożysko
Witam,
po długim łikendzie dostałem od żony sporych rozmiarów łożysko. Z tego co wiem jest to dobry materiał na głownie noży. Zamierzam rozciąć obręcze w dwóch miejscach i otrzymać z tego cztery półkola z którymi będę się dalej bawił. Czy jest coś co powinienem wiedzieć przed obróbką takiej stali? Jak ją hartować i odpuszczać żeby było dobrze?
po długim łikendzie dostałem od żony sporych rozmiarów łożysko. Z tego co wiem jest to dobry materiał na głownie noży. Zamierzam rozciąć obręcze w dwóch miejscach i otrzymać z tego cztery półkola z którymi będę się dalej bawił. Czy jest coś co powinienem wiedzieć przed obróbką takiej stali? Jak ją hartować i odpuszczać żeby było dobrze?
Re: Łożysko
Chyba starczy, jak poczytasz o obróbce cieplnej ŁH15
Wszystkie gatunki stali łożyskowych hartuje się podobnie? I ciekaw jestem czy nie pęka podczas kucia, żeby nie było niespodzianki.
Ta stal jest kapryśna i lubi pękać, co do kucia to kuj w temperaturze powyżej ok850C aby zmniejszyć prawdopodobieństwo pęknięcia. Jeśli chodzi o OC to lepiej wyślij komuś do hartowania (stal również trudna w hartowaniu).
Po kuciu zostaw i niech stygnie z piecem.
Powodzenia
Po kuciu zostaw i niech stygnie z piecem.
Powodzenia
Banan, napisałeś że nie dłużej niż godzinę? Łożysko które dostałem jest dość grube i tyle czasu może mi zająć samo rozkuwanie go na coś co będzie miało bardziej ludzki rozmiar. Co się stanie jeżeli kucie się przedłuży? Swoją drogą jaka jest szansa że to łożysko jest zrobione z gównolitu?
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Rozrasta ziarno. Tak jak Wojtek napisał po kuciu zostaw do ostygnięcia w piecu. Później możesz kuć kolejną godzinę.
Kontakt 517355290
Mądrego to dobrze posłuchać. Podepnę się do pytania - hartować w wodzie, czy w oleju? W jakiej temperaturze odpuszczać?
- Dracorian
- forumoholik
Jasne że olej...chyba wszystkie powszechne stale lepiej w oleju hartować.
Co do odpuszczania i hartowania wystarczy że wpiszesz w Google np "ŁH15 -dane/obróbka cieplna" i powinno być
Co do odpuszczania i hartowania wystarczy że wpiszesz w Google np "ŁH15 -dane/obróbka cieplna" i powinno być
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz