Moje początki :)

noże, nożyki, nożyczki

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
N3K4III

Re: Moje początki :)

Post autor: N3K4III » 14 sty 2016, 18:56

Drwal pisze:Świetny nóż :-) Warstwy się poukładały po prostu genialnie.
Dzięki :D
Oshizuka pisze:Teraz tak. Otwory w głowni rozumiem, że do odchudzenia? Nie lepiej zrobić zbrocze? Mniej wierteł pójdzie, lepiej wg mnie bedzie wyglądać a i doświadczenia złapiesz :P Zamiast 5ciu pinów trzymających jeden kawałek drewna zrobiłbym 2-2 w dobrych miejscach. Co to jest za konstrukcja i materiał na dupce maczety? Pomyśl bardziej o jakimś otworze przelotowym co by dać linkę zabezpieczającą wypadnięcie maczet z ręki :P
Tak patrz sobie na projekt nożyka nad maczetą i zastanawiam się jak chcesz nim cokolwiek pokroić? :D Przecież ta garda zawinięta w stronę ostrza całkowicie to uniemożliwia, bułke tym posmarujesz masłem, a i to też z trudnościami :)
Ok, spróbuje zrobić te zbrocze :D już zacząłem niestety dziury robić, ale wiem jak naprawić. Na dupce maczety jest otwór na tą linkę, tyle że podłużny, rękojeść będzie się kończyła przed tym otworem. Z tym projektem nożyka to ja sam o tym wiem :D :D chciałem zobaczyć poprostu jak będzie to wyglądało :) I wielkie dzięki za rady ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
i'm not in danger... i'm the danger

Awatar użytkownika
Oshizuka
Kontakt:

Post autor: Oshizuka » 14 sty 2016, 19:05

Zaczyna nieźle wyglądać, wiercic sobie możesz w rekojeści, odchudzisz ją trochę, tylko wierc z głowa nie jeden pod drugim w linii prostej tylko tak na cegiełke jak chcesz :] Poszukaj hasła "JIG knives" mysle ze pomoże Ci kłaść szlif pilnikiem

Awatar użytkownika
N3K4III

Post autor: N3K4III » 14 sty 2016, 20:26

Szlif będę kładł kątówką, dzięki za te hasło bo znalazłem fajną opcje do szlifierek kątowych :D ale zanim to jeszcze musze rozklepać ostrze w miejscu 10 cm od rękojeści bo ma 4 mm a koło czubka 2 mm :/

Awatar użytkownika
Oshizuka
Kontakt:

Post autor: Oshizuka » 15 sty 2016, 07:07

Wyrównaj po prostu, 4mm jak na maczete to spoko, ja robilem takie na 5mm na calej glugości w okolicach sztychu sie zwężała tylko, Wyrównaj całość żeby było równe przejście długości i tyle.

Awatar użytkownika
N3K4III

Post autor: N3K4III » 17 sty 2016, 21:07

Ok.

A tym czasem nożyk z NC6 i prowizoryczną pochewką. Postarzałem chlorkiem żelaza III i próbowałem również wytrawić nim mój wzór :D Wyszło jak wyszło, ale sprawuje się niesamowicie :)

Awatar użytkownika
Oshizuka
Kontakt:

Post autor: Oshizuka » 17 sty 2016, 22:04

Wyszedł ładnie, podoba mi się :) Jeśli sie patrzy z daleka jest b.dobry, kilka sczegółów jednak ... Nie spada Ci oplot z tyłu? Kształt rekojesci nie daje żadnej blokady wiec prawdopodobnie moze sie zsuwać przy uzytkowaniu :) Radziłbym Ci zmienić swój znak, długi i cieżko bedzie Ci znaleźć pracownie z ploterem która wytnie ladnie takie szczegóły. No i wlasnie rada... wydrapywanie nie wygląda najestetyczniej :P

Żeby nie było ze tylko krytykuje, widze że robisz niezłe postępy i mam nadzieje ze bedzie jeszcze lepiej

Awatar użytkownika
N3K4III

Post autor: N3K4III » 19 sty 2016, 11:45

Oplot się dobrze trzyma, po związaniu suszyłem go gorącym powietrzem, dzięki czemu dodatkowo się zacisnął. Tak wiem, już zmieniłem logo :D

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 21 sty 2016, 20:45

Tymi łuskami to bym się nie chwalił jeżeli nie chcesz kłopotów. Nawet zużyte łuski można wielokrotnie elaborować i traktuje się je jak amunicję. Przemyśl to.

Awatar użytkownika
Oshizuka
Kontakt:

Post autor: Oshizuka » 21 sty 2016, 22:58

USTAWA
z dnia 21 maja 1999 r.
o broni i amunicji.
[Dz. U. Nr 53, poz. 549]
ze zmianami

2. Istotnymi częściami broni palnej i pneumatycznej są: szkielet broni, baskila, lufa, zamek, komora zamkowa oraz bęben nabojowy.

3. Istotnymi częściami amunicji są: pociski wypełnione materiałami wybuchowymi, chemicznymi środkami obezwładniającymi lub zapalającymi albo innymi substancjami, których działanie zagraża życiu lub zdrowiu, spłonki inicjujące spalanie materiału miotającego i materiał miotający w postaci prochu strzelniczego.

Wychodzi na to,że wystarczy żeby spłonka była zbita ;)

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 22 sty 2016, 17:38

Nie napisałem że narusza prawo, ale może to być przyczyną gęstego tłumaczenia się. W błąd wprowadziło pewnie mój skrót myślowy łuska - amunicja.
Taki przypadek kilka lat temu miał mój znajomy militarioholik ;)
Musiał się wytłumaczyć skąd pozyskał m.in. łuski, czy spłonki były zbite w trakcie strzelania czy też nie zbijał ich sam, po wcześniejszym rozbrojeniu naboju.
Komuś przeszkadza jego hobby , a złośliwych nie brak :)

Awatar użytkownika
N3K4III

Post autor: N3K4III » 24 sty 2016, 12:35

Mam nadzieję, że nie będę miał problemów :p
Zdjęcia z wczorajszego wieczornego kucia damastu na zamówienie (pierwsze zamówienie noża w życiu :P ) :D (przepraszam za słabą jakość zdjęć, ale aparat nie mógł złapać ostrości ) Pakiecik z NC6 i 50HS, na razie 18 warstw. Liczba docelowa to 288 :) Kułem na drzewnym, ale przy moim nadmuchu ze starego ruskiego odkurzacza jedna porcja spalała się w mniej niż 5 min :/

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 24 sty 2016, 18:48

Nie wiem jak masz doprowadzony wiatr z tego odkurzacza, ale jeżeli jest jakaś rura, to wytnij fragment jej ścianki, a na powstały otwór zrób blaszaną przesuwną obejmę. Pozwoli to na łatwe, płynne i bardzo precyzyjne sterowanie siłą nadmuchu.

Awatar użytkownika
N3K4III

Post autor: N3K4III » 28 sty 2016, 16:01

Bobodar pisze:Nie wiem jak masz doprowadzony wiatr z tego odkurzacza, ale jeżeli jest jakaś rura, to wytnij fragment jej ścianki, a na powstały otwór zrób blaszaną przesuwną obejmę. Pozwoli to na łatwe, płynne i bardzo precyzyjne sterowanie siłą nadmuchu.
już nad tym myślałem od dłuższego czasu, ale jakoś nie mogę się zebrać :D

To co mi wyszło z moich marzeń o rękojeści z kory brzozowej :D
Stal 50HS, rączka ze zwykłych blaszek, kory brzozowej i brzozy. Popełniłem kilka błędów przy rękojeści.... makabrycznych błędów... nie przymierzyłem zacisków do ściśnięcia rączki podczas klejenia i zaciskałem tylko własnymi siłami przez kilka minut aż klej sklei :/ wyszło jak wyszło - widać klej. Całość ma ok 27 cm z czego głównia 15,5 cm. Największy nóż jaki do tej pory robiłem.

egojack1

Post autor: egojack1 » 28 sty 2016, 16:35

Wygląda nie najgorzej.
Nie wiem czy znasz tę stronę:

http://gonza-rytec.rajce.idnes.cz/sveraky/

jak nie, to tutaj możesz podpatrzeć rozmaite oprzyrządowanie do pracy z nożami, uchwyty, ściski, zaciski.

Awatar użytkownika
N3K4III

Post autor: N3K4III » 28 sty 2016, 22:56

Ok, wielkie dzięki, napewno się przyda :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „NOŻOWNICTWO - knifemaking”