Moje początki :)
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Pakiecik z 50 HF i kątownika. Zobaczymy co z tego wyjdzie 
Z poprzedniej próby zgrzewania został mi mały kawałek, a reszta dziwnie popękała. Myślę, że przegrzałem stal bo pakiet był z NC6 i 50HF, a NC6 łatwo przegrzać... ten kawalątek ma bodajże 16 warstw
może nic zaskakującego ale dla mnie to wielki postęp

Z poprzedniej próby zgrzewania został mi mały kawałek, a reszta dziwnie popękała. Myślę, że przegrzałem stal bo pakiet był z NC6 i 50HF, a NC6 łatwo przegrzać... ten kawalątek ma bodajże 16 warstw
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Oto co wyszło z 50HF i St3s. Malutki nożyk (ok. 60 warstw) co prawda ale mój pierwszy nóż z damastu
Kułem go calutki dzień. zostało mi tylko dorobić rękojeść
po wytrawieniu wzór jest blady, i pokrył się jakby miedzią, chodz tego nie widać na zdjęciu za mocno, ale w rzeczywistości bardzo to widać. Ktoś wie jaka to możę być przyczyna ? (trawiłem w roztworze soli i wody)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Hmm a ja sie poczepiam, a bardziej dam rady, bo widze postepy
Roztwór wody i soli jest cholernie "rdzo-wołający". Mi rdzewiało nawet wytrawione logo jak używałem soli. Przetrzyj to od razu sodą oczyszczoną z wodą, albo wytraw inaczej. Polecam chlorek żelaza, jeśli nie chcesz inwestować to poczytaj nad elektrolitycznym trawieniem. Co do samego noża. PROJEKT PROJEKT PROJEKT!!! Nie zrobisz dobrego noża bez projektu. Rozrysuj sobie wszystko w skali 1:1. Jeśli kujesz a nie wycinasz to dąż do tego zeby był taki sam. Jak wycinasz to ma byc taki sam, chyba ze zauwazyles ze cos jest nie tak z praktycznością.
Niewiele nożyków dobrze wygląda jeśli rączka jest wyżej od grzbietu ostrza, to juz wyższa szkoła
Powodzenia 
Niewiele nożyków dobrze wygląda jeśli rączka jest wyżej od grzbietu ostrza, to juz wyższa szkoła
Moja stronka: https://www.facebook.com/bjcustom