Kucie noży
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
możesz zahartować na powietrzu (czyli chyba hartowanie wiatrowe?) możesz też do niebieskiego na palenisku podgrzać. Podejrzewam też że jak dasz na 3h do pieca na maxa lub nie to też będzie dobrze. Zrób najlepiej trochę prób: kontrolną, na powietrzu, w oleju, w oleju i odpuszczoną na niebiesko w palenisku, w oleju i do pieca (tu też można w różnych temperaturach dodatkowo i różny czas). Sprawdź która ma najlepszą sprężystość, twardość i udarność. Wybierz najlepszą najwyżej nie wyciągniesz z tej stali maxa ale zawsze to się zahartuje. Ja też takie próby będę robić
moim zdaniem bez kombinowania. idz na zlom albo do garazu wez jakis stary pilnik. NC6 obrobisz bez problemu i spokojnie dasz rade ja odpuscic w piekarniku. odpusc dosc wysoko wtedy nie bedzie taka krucha... ot i cala filozofia. musisz tylko pamietac o kontroli tempreatury przy calym procesie obrobki.
Nawet mam taki pilnik właśnie go odpuszczam, mimo to chciałbym pokombinować ze 50HS bo mam trochę odpadów tej stali z resorów, ładnie po odpuszczane aż się proszą o obróbkę, myślę że warto jednak pokombinować i zdobyć trochę doświadczenia praktyce. Wielkie dzięki kolegom za wskazówki
Pozdrawiam.
Jeśli chodzi o "odpuszczanie" miałem na myśli rozhartowywanie.
Pozdrawiam.
Jeśli chodzi o "odpuszczanie" miałem na myśli rozhartowywanie.
zaraz zaraz... te wysokie temp. odpuszczania to stosuje się przy robieniu sprężyn z tej stali aby nie były kruche. W nożownictwie nie odpuszcza się w takich temp. Wystarczy jak każdą węglówkę: 170-200C przez 1,5h w piekarniku aby usunąć naprężenia pohartownicze, bez wyraźnej utraty twardościNef pisze:Co do stali z resora 50HS będę mia poważny problem bo przy tej stali strasznie wysokie temperatury odpuszczania i normalizacji ;/ z kuchenką raczej nic nie zdziałam, musiał bym zrobić sobie piecyk tyglowy (ktoś już taki prezentował w dziale kuźnie) bo inaczej sobie nie pokuje
mam pytanie do wszystkich nożowników a mianowicie: skąd się biorą te wszystkie angielskie nazwy- zarówno samych noży jak i ich części składowych? Czy nie ma ich polskich odpowiedników? Czy jest jakaś książka profesjonalna rozkładająca nóż na części pierwsze i dokładnie opisująca gdzie co i jak? jeśli nie to czy ktoś z doświadczonych mógłby to wszystko jakoś dokładnie rozrysować i opisać? byłbym bardzo wdzięczny
http://www.knives.pl/www/leksykon/
szukaj, tam powinno być wszystko wytłumaczone
szukaj, tam powinno być wszystko wytłumaczone
- Tom Oldsmith
- Posty: 317
- Rejestracja: 29 gru 2010, 16:00
- Lokalizacja: Harrison, NJ
- Kontakt:
Taki tam nozyk, na pytania odpowiem , chociaz chyba wszystko widac
Jak poklepac ostrze
Caly czas twierdze ze kute ostrze jest lepsze od wycinanko-szlifowanki
Jak poklepac ostrze
Caly czas twierdze ze kute ostrze jest lepsze od wycinanko-szlifowanki
Ingenuity is the third hand of a craftsman ...
Tom
Tom
Ważkie pytanie- właśnie wykułem głownię puginału z NC6 czyli starego pilnika trzymając się reguł podanych na pocz. tematu. I teraz tak- po zahartowaniu w oleju to odpuszczanie piekarnikowe... W jakiej temperaturze, i jak długo ma trwać? PS- wybaczcie archeologię ale dla mnie to istotne.wat93 pisze:moim zdaniem bez kombinowania. idz na zlom albo do garazu wez jakis stary pilnik. NC6 obrobisz bez problemu i spokojnie dasz rade ja odpuscic w piekarniku. odpusc dosc wysoko wtedy nie bedzie taka krucha... ot i cala filozofia. musisz tylko pamietac o kontroli tempreatury przy calym procesie obrobki.