Kucie noży

noże, nożyki, nożyczki

Moderatorzy: Nomad, Nikiel, BANAN, Marcin

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator
Posty: 2265
Rejestracja: 28 sie 2009, 10:34
Lokalizacja: Jasło

Post autor: Nomad » 10 mar 2013, 14:21

Im wyższa temp. odpuszczania, tym mniej HRC ma ostrze i tym bardziej jest elastyczne, minimum to 150 stopni przez minimum 1,5h. Poszukaj sobie wykresów z odpuszczania dla tej stali, masz wtedy krzywą gdzie ładnie widać ile jest HRC przy danej temp. (oczywiście orientacyjnie).

Toledo
Posty: 9
Rejestracja: 09 mar 2013, 17:41
Lokalizacja: Mediterraneum

Post autor: Toledo » 10 mar 2013, 14:30

Ale są gdzieś na forum, czy w necie? Jeśli masz na podorędziu takowy, to daj proszę na prv, będę zobowiązany. Puginał będzie służył do krojenia różności w warunkach obozowych, nie do kontaktu z innym ostrzem, tak więc przedkładam łatwość naostrzenia nad ew. elastyczność.

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator
Posty: 2265
Rejestracja: 28 sie 2009, 10:34
Lokalizacja: Jasło

Post autor: Nomad » 10 mar 2013, 14:37

Obrazek

Łatwość ostrzenia wiąże się z obniżeniem twardości i zwiększeniem elastyczności, Im miększa, tym łatwiej naostrzyć i tym szybciej się stępi. Im bardziej twarda tym dłużej się ostrzy ale i dłużej trzyma ostrość. Oczywiście należy też prawidłowo zahartować. Interesujący Cię wykres to ten na dole po prawej :)

Toledo
Posty: 9
Rejestracja: 09 mar 2013, 17:41
Lokalizacja: Mediterraneum

Post autor: Toledo » 10 mar 2013, 15:00

Do licha, nieprecyzyjnie się wyraziłem :D Chodziło mi właśnie o łatwość uzyskania PORZĄDNEJ ostrości, czyli ostrze twarde, ładnie ten parametr trzymające :) Dziękuję za wykres :)
PS- NC6 nada się do wykucia tasaka do cut- testów? (ćwiczę szermierkę historyczną) Mam przeczucie, że sprężynówka jest dobra do kling treningowych- elastycznych ale tępych, ale nie będzie dobrze ciąć.

Toledo
Posty: 9
Rejestracja: 09 mar 2013, 17:41
Lokalizacja: Mediterraneum

Post autor: Toledo » 10 mar 2013, 15:39

Z wykresu wynika, że te 1,5 h przy 150 stopniach C. da nam ok. 62 HRC twardości, zaś maksymalne osiągi typowego piekarnika- 250 stopni C. pomogą nam obniżyć tę wartość do ok. 58 HRC.

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator
Posty: 2265
Rejestracja: 28 sie 2009, 10:34
Lokalizacja: Jasło

Post autor: Nomad » 10 mar 2013, 16:06

Osobiście wziąłbym coś z mniejszą zawartością węgla, nc6 jest wysokowęglowa, przy dłuższych głowniach może być problem, ale nie wiem na 100%, może niech się wypowie ktoś, kto ma na swoim koncie więcej długich głowni :)

Hydrino
Posty: 66
Rejestracja: 01 mar 2013, 22:41
Lokalizacja: Świdnik

Post autor: Hydrino » 23 mar 2013, 19:53

Jak kucie noża wygląda w praktyce?
Najpierw wyżarzony kawałek stali poddajemy spłaszczaniu, później po uzyskaniu odpowiedniej długości idzie na spęcznianie i następnie klepiemy ostrze (ściąganie)?
Po wyklepaniu ostrza grzejemy zgodnie z wykresem hartowania w określonej temperaturze i później w gorący olej (90 stopni C)?
Odpuszczamy w piekarniku (200 stopni C) aby pozbyć się naprężeń maksymalnie godzinę po hartowaniu?

Testy przeprowadzę na kawałku szmela ze złomowiska (o ile dotrwam do tego etapu).

Jak oszacować punkt w którym należy z materiału po spłaszczeniu zacząć klepać trzpień?

Awatar użytkownika
bey
arcyforumoholik
Posty: 2178
Rejestracja: 31 sie 2009, 07:20
Lokalizacja: Borowa Góra
Kontakt:

Post autor: bey » 23 mar 2013, 20:21

:facepalm:
Ostatnio zmieniony 23 mar 2013, 22:13 przez bey, łącznie zmieniany 1 raz.
Lepsze jest wrogiem dobrego

Awatar użytkownika
StellArt
Posty: 631
Rejestracja: 05 mar 2010, 02:06
Lokalizacja: Ostrołęka

Post autor: StellArt » 23 mar 2013, 21:02

Boże widzisz i nie grzmisz, bey się chlasta, konie rwą zagrodę, ptaszyny biją o ściany... zgroza! Człowieku poczytaj forum, naprawdę jest tu wiele informacji, nie dedukuj, tylko czytaj, bo naprawdę tłumaczenie każdemu z osobna jest męczące i niepotrzebne.

Hydrino
Posty: 66
Rejestracja: 01 mar 2013, 22:41
Lokalizacja: Świdnik

Post autor: Hydrino » 23 mar 2013, 21:36

OK, przepraszam. Jeszcze za mało wiem, mam przykry zwyczaj testowania świeżo zdobytej wiedzy in vivo.

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator
Posty: 3302
Rejestracja: 29 sie 2009, 12:21
Lokalizacja: Ustka/Słupsk

Post autor: Grzegorz K. » 23 mar 2013, 21:41

Bułatem się zajmij lepiej i skończ prosze z tym teoretyzowaniem bo ludzie mi zaczną PW pisać z prośbą o pacyfikację ;)
Obrazek

Hydrino
Posty: 66
Rejestracja: 01 mar 2013, 22:41
Lokalizacja: Świdnik

Post autor: Hydrino » 23 mar 2013, 22:05

OK, kończę z teoretyzowaniem. Jednak uważam że konstruktywna krytyka powinna wskazać błędy w rozumowaniu.

Awatar użytkownika
bey
arcyforumoholik
Posty: 2178
Rejestracja: 31 sie 2009, 07:20
Lokalizacja: Borowa Góra
Kontakt:

Post autor: bey » 23 mar 2013, 22:17

Miałem coś napisać, ale nie dam rady :/
Ostatnio zmieniony 23 mar 2013, 22:49 przez bey, łącznie zmieniany 1 raz.
Lepsze jest wrogiem dobrego

Awatar użytkownika
StellArt
Posty: 631
Rejestracja: 05 mar 2010, 02:06
Lokalizacja: Ostrołęka

Post autor: StellArt » 23 mar 2013, 22:43

Poleciałeś po ścięgnach?

Awatar użytkownika
Wilk
Posty: 259
Rejestracja: 29 sie 2009, 20:11
Lokalizacja: zzz
Kontakt:

Post autor: Wilk » 24 mar 2013, 00:34

Kolego weź młotek i próbuj, tak się najlepiej nauczysz.
Mam Ci napisać co musisz zrobić po kolei jeśli wychodzisz z:
pręta (kwadratowego, okrągłego, sześciokątnego), sześciennej kostki, plasterka grubego wałka, płaskownika, pierścienia(łożysko/lufa czołgu), kulki, szyny wąskotorowej, normalnej, łańcucha rowerowego, liny stalowej, freza NFKa 63/80, starej siekiery, kawałka starego auta i graniastosłupa czterdziestoczterokątnego o wysokości 42mm? Zapomniałem o czymś? :facepalm:

Daruj, że tak pocinam, ale zerknąłem urywkowo, na film Toma z porzedniej strony i jest tam więcej niż tysiąc słów...

ODPOWIEDZ

Wróć do „NOŻOWNICTWO - knifemaking”