Osełka do kosałek ;)

noże, nożyki, nożyczki

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Marcin
Kontakt:

Osełka do kosałek ;)

Post autor: Marcin » 14 kwie 2012, 17:22

Cześć! Od jakiegoś czasu zaczęły denerwować mnie tępe kosałki w domu, więc zacząłem szukać jakiegoś sposobu na proste i szybkie naostrzenie. Jako, że na nożownictwie znam się wcale zajrzałem na forum do kolegów z knives.pl i tam znalazłem fajny i tani patent na ostrzenie noży w domu ;) Potrzebne materiały to w moim wypadku: dwa kątowniki budowlane, 3szt śrubka M5 oraz 3szt nakrętki motylki M5, kawałek płaskownika i drucik oraz papiery ścierne o gradacji 220, 400 i 1000. Całkowity koszt mojej ostrzałki to 9zł, więc tragedii nie ma. Kątowniki skręcamy razem do kupy :P wiercimy dwa otworki tak żeby pomiędzy krawędzią tnącą noża a kątownikiem powstał kąt 20* Drucik spawamy do płaskownika. Owijamy papier na płaskowniku i ostrzymy ;) Zamiast płaskownika można użyć drewienka, wgl można wprowadzać modyfikacje udoskonalenia wg uznania ;) Ja wykorzystałem te 3 rodzaje papieru i jestem zadowolony z efektów.

Obrazek

Obrazek
Młodości nie kupisz, ani nie sprzedasz

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 14 kwie 2012, 17:55

Patent jest bardzo dobry, sam musze sobie taki zrobić, ale żeby na całej długości był taki sam kąt, zamiast jednej dziury w kątowniku wyciąłbym rowek na szerokość głowni i do tego dać ten pręt z ostrzałką, bo teraz masz bliżej do części przy rękojeści, a dalej do czubka, czyli kąt nie jest stały.

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 14 kwie 2012, 18:16

Kąt się nie zmienia bo odległość KT od kątownika jest taka sama, jedynie na samym końcu noża ale nie sądzę żeby w takich domowych warunkach ostrzenia mialo to znaczenie. Po 20min ostrzenia nożykiem spokojnie można ciachać kartkę papieru w powietrzu :)

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 14 kwie 2012, 18:19

Oczywiście przy małych nożach nie ma znaczenia, ale przy dłuższych głowniach już tak.
Ja myślałem nad troche innym rozwiązaniem, ale to jest prostsze o wiele :P
Tylko mocowanie na osełke musze zmajstrować.

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 14 kwie 2012, 18:26

Tutaj też jest proste rozwiązanie, ale w zasadzie oparte na tej samej meodzie http://www.youtube.com/watch?feature=pl ... g1io&gl=PL

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 14 kwie 2012, 18:52

No ten jest już łatwy do wykonania i montażu, i fajny pomysł na mocowanie osełki :P
Dzięki :mrgreen:

ODPOWIEDZ

Wróć do „NOŻOWNICTWO - knifemaking”