Pęknięcia :/
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Pęknięcia :/
Witam po ostatnim kuciu nożyków zauważyłem że na ostrzu pojawiły się małe pęknięcia, czym mogą one być spowodowane i czy da się to jakoś wyeliminować. Z góry dziękuję za odpowiedzi 
Z czego kułeś ?
Jeżeli resor to jest duża szansa, że pęknięcia są winą "zużycia" materiału (był już spękany jak go pozyskałeś).
Jeżeli stal była "nowa" to raczej nieodpowiednia temperatura kucia.
Już jak są to raczej nic nie zrobisz. Dlatego nie warto klepać z używanych resorów o czym Nomad często wspominał.
Jeżeli resor to jest duża szansa, że pęknięcia są winą "zużycia" materiału (był już spękany jak go pozyskałeś).
Jeżeli stal była "nowa" to raczej nieodpowiednia temperatura kucia.
Już jak są to raczej nic nie zrobisz. Dlatego nie warto klepać z używanych resorów o czym Nomad często wspominał.
Klep, klep, a coś wyklepiesz xD
Mi się jeszcze nic nie zdarzyło z powodu resorów. Jeszcze nie znaczy ze kiedys sie nie zdarzy
Powstało mi coś takiego przez np kucie w zbyt niskiej temperaturze i bezmyślne napierdzielanie w materiał byle szybko i mocno 
Moja stronka: https://www.facebook.com/bjcustom
Kuć staram się w odcieniach między jasnym pomarańczem do czerwieni nie niżej raczej jest to spowodowane zużyciem resorów bo mam je ze starego malacza. Dzięki wielkie za podpowiedzi już myślałem że było to spowodowane przezemnie
Spróbuje na innych resorach z innych aut może przed kuciem też znormalizuje i odstresuje tą stal