Rekonstrukcje by bert
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Rekonstrukcje by bert
Na początek zestaw narzędzi ciesielskich w pełni użytkowych (stawiają nimi chaty w muzeum w Sanoku ).Oczywiście narzędzie ,oprócz dłuta ,są zgrzewane.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Dzięki za uznanie.Ostrzejszych fotek niestety nie mam ,ale ostatnio zainwestowałem w statyw więc się poprawie.Z czego robiłem ,z czegoś miękkiego natomiast ostrza dogrzane ze sprężynówki ,dłuto z n9e.
A tymczasem grot włóczni wygrzebanej z kurhanu na Litwie datowany na XI wiek.
A tymczasem grot włóczni wygrzebanej z kurhanu na Litwie datowany na XI wiek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
bardzo ładne sprzęty,ale z tym grotem to żeś mnie powalił
masz jakieś fotki grotów na których było by wydać szew?
gdzie właściwie powinien wypadać środek ciężkości w grotach włóczni i oszczepów?
masz jakieś fotki grotów na których było by wydać szew?
gdzie właściwie powinien wypadać środek ciężkości w grotach włóczni i oszczepów?
Ostatnio zmieniony 05 sty 2010, 18:27 przez sopikkopf, łącznie zmieniany 1 raz.
Ciekawy ten grot. Środek złożony z dwóch plecionek wygląda że dogrzane płytki które potem naciąłeś i dogrzałeś nacięte płytki.
Pytanie
1 ząbki są nierówne - czy to efekt kucia czy nacinanie.......stawiam na to drugie (prznajmniej mam taką nadzieję ..ząbki nacinane na gorąco ?)
2 spod ząbków wyłażą pasemka .czy to faktura nakładek czy coś "przesiąka ze środka.
3 czy przychodzi Ci coś do głowy Bert dlaczego ostrza są mocowane na ząbki (zwiększona powierzchnia połączenia) ale same ząbki są zgrzewane na równo z rdzeniem.........???
Pozdrawiam
HOWGH
Pytanie
1 ząbki są nierówne - czy to efekt kucia czy nacinanie.......stawiam na to drugie (prznajmniej mam taką nadzieję ..ząbki nacinane na gorąco ?)
2 spod ząbków wyłażą pasemka .czy to faktura nakładek czy coś "przesiąka ze środka.
3 czy przychodzi Ci coś do głowy Bert dlaczego ostrza są mocowane na ząbki (zwiększona powierzchnia połączenia) ale same ząbki są zgrzewane na równo z rdzeniem.........???
Pozdrawiam
HOWGH