Piecyk do hartowania

Hełmy, zbroje itp.

Moderatorzy: Nomad, Nikiel, BANAN, Marcin

Awatar użytkownika
blob
Posty: 607
Rejestracja: 05 sty 2014, 15:15
Lokalizacja: Łychów Szlachecki

Post autor: blob » 06 sty 2015, 22:39

jeśli by któryś z was potrzebował bardziej szczegółowych opisów lub schematu to dajcie znać to wam wszystko rozrysuje, jeśli ktoś jest zainteresowany budową pieca to mogę załatwić lekkie cegły ogniotrwałe JM23 po 10zł sztuka firma od której to biorę ma też różne ciuwaksy do klejenia sporo taniej jak na alledrogo na wszystko oczywiście dają fakturkę.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
blob

Awatar użytkownika
blob
Posty: 607
Rejestracja: 05 sty 2014, 15:15
Lokalizacja: Łychów Szlachecki

Post autor: blob » 07 sty 2015, 11:34

do kupienia są też gotowe elementy razem z drutem tylko nie wiem jaka cena trzeba by się dowiedzieć, choć z doświadczenia wiem że ceny są spore
http://www.izo.pl/prod_modulygrzejne.php
blob

Awatar użytkownika
Gnom
Posty: 342
Rejestracja: 26 lut 2014, 12:19
Lokalizacja: Wińsko
Kontakt:

Post autor: Gnom » 31 sty 2015, 23:45

Bardzo mnie cieszy rozwój tego tematu tutaj, na tym forum :)

Sam myślę, żeby zbudować sobie piecyk do hartowania głowni szabel i mieczów, czyli ok. 115cm długości. Myślałem o grzałkach do pieców kaflowych. I tu rodzi się kilka pytań.

Zakładając, że użyłbym grzałek 1000W (23cmx10,5cm), czy wystarczy ich 5 sztuk z jednego boku, czy lepiej użyć 10 sztuk po 5 na stronę? (piec miałby wówczas 10kW)

Czy do tych sterowników/regulatorów temperatury można podpiąć kilka grzałek, czyli kilka obwodów spiral?

Czy możliwe jest podłączenie ustrojstwa do trzech faz (np. 3kW + 3kW + 4kW)?

Czy zwykła wiejska instalacja z "przydziałem" 25A to pociągnie?
Czy bezpiecznik C20 wytrzyma momenty startu tych wszystkich grzałek (5kW to spokojnie, ale nie wiem, czy 10kW)?

Inna sprawa, to, że nie znam się na regulatorach, stycznikach itd i jak bym to wszystko zakupił to konieczna będzie szczegółowa instrukcja fachowca, albo nawet jego ręce :roll:

Aha i jeszcze jedno. Piec do długich głowni poziomy, czy pionowy? Podobno Adalbertus ma pionowy - chyba na Reidojo pisał.

Bardzo dziękuję za odpowiedzi, niech Bogi stokrotnie wynagrodzą wszystkich dzielących się wiedzą :D
Demokracja - tyrania większości nad mniejszością.

Awatar użytkownika
Katana_Blade
Posty: 51
Rejestracja: 01 lip 2012, 13:51
Lokalizacja: Mazury|Gdańsk

Post autor: Katana_Blade » 01 lut 2015, 21:50

Gnom pisze:...

Czy do tych sterowników/regulatorów temperatury można podpiąć kilka grzałek, czyli kilka obwodów spiral?

Czy możliwe jest podłączenie ustrojstwa do trzech faz (np. 3kW + 3kW + 4kW)?

Czy zwykła wiejska instalacja z "przydziałem" 25A to pociągnie?
Czy bezpiecznik C20 wytrzyma momenty startu tych wszystkich grzałek (5kW to spokojnie, ale nie wiem, czy 10kW)?
...
Jeśli byś się przypomniał (za tydzień będę miał "mniej mózg obciążony") to jakbyś napisał, podał dokładnie jakie grzałki (np. link z ich parametrami, danymi) to coś można by spróbować oszacować.
O sterownika/regulatorach to też trzeba by jakieś dane wyszukać i sprawdzić z czym i jak to może pracować.
Tylko o tej instalacji trochę danych by się przydało więcej, najlepiej jakby było zabezpieczenie 3fazowe (np. wyłącznik trójfazowy instalacyjny C20) i byłoby wiadomo ze jest od gniazdka wtykowego 3-faz w pomieszczeniu w którym miał by znaleźć się dane grzałki. Głównie to przydałby się przekrój żył przewodu np. 1,5 lub 2,5mm^2 oraz przybliżona długość przewodu od zabezpieczenia.
Jakbyś więc zabierał się za to, pewnie przez PW musiał być uzgodnić z tobą szczegóły co mamy i co z tym możemy zrobić.
"Miecz jest ciałem, cięcia i pchnięcia są jego funkcjami"
Staram się pisać poprawnie po polsku!

Awatar użytkownika
Gnom
Posty: 342
Rejestracja: 26 lut 2014, 12:19
Lokalizacja: Wińsko
Kontakt:

Post autor: Gnom » 02 lut 2015, 12:02

Dzięki. Na pewno się przypomnę. Jestem od dłuższego czasu na etapie luźnego zbierania informacji. Może jesienią, albo na przyszłą zimę bym się zabrał za budowę pieca.
Demokracja - tyrania większości nad mniejszością.

Konrad
Posty: 8
Rejestracja: 05 sty 2015, 20:21
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Konrad » 02 lut 2015, 20:20

A mógłbym i ja się podłączyć z problemem ?
Jak SZ.P. Gnom też chce zbudować długi piec, ale że nigdy z fizyki (elektryka, prąd to czarna magia) mam regulator Obrazek
Ale nie wiem jak go podłączyć i jakie spirale grzewcze dać. jakie zmienne decydują o tym ?
Mam do tego termoparę typu K :)
za schemat podłączenia plus jaki drut oporowy dać, przy nadarzającej się okazji stawiam piwo.
z góry piknie dziękuję

melonmelon
Posty: 121
Rejestracja: 26 gru 2009, 20:07
Lokalizacja: swiete miasto

taki się nada?

Post autor: melonmelon » 05 lut 2015, 09:16


Awatar użytkownika
MD_ZERO
Posty: 32
Rejestracja: 26 wrz 2015, 10:04
Lokalizacja: Płock

Re: Piecyk do hartowania

Post autor: MD_ZERO » 11 sty 2018, 15:26

Wszystko fajnie i tak dalej ale jak połączyć przewód oporowy ze źrodłem zasilania
,, Rozpalone ogniem serce z piersi się wyrwało, uwięzione w ciele ludzkim tak bardzo cierpiało.
Ogień, który je rozpalił - nigdy nie przygaśnie, rozklepane na kowadle świeci coraz jaśniej. "

Awatar użytkownika
MD_ZERO
Posty: 32
Rejestracja: 26 wrz 2015, 10:04
Lokalizacja: Płock

Re: Piecyk do hartowania

Post autor: MD_ZERO » 15 sty 2018, 23:16

już znalazłem ale napisze jak by ktoś szukał, podobno idealna będzie kostka łączeniowa wykonana z porcelany tak wiec przewód oporowy i jego temperatura nie będzie wpływać na przewód od zasilania
,, Rozpalone ogniem serce z piersi się wyrwało, uwięzione w ciele ludzkim tak bardzo cierpiało.
Ogień, który je rozpalił - nigdy nie przygaśnie, rozklepane na kowadle świeci coraz jaśniej. "

Krzychu92
Posty: 12
Rejestracja: 30 mar 2020, 23:10
Lokalizacja: BRZEG

Re: Piecyk do hartowania

Post autor: Krzychu92 » 19 cze 2020, 14:35

Dzień dobry.
Planuję zrobić piec hartowniczy i już mniej więcej mam wszystko w głowie.
Komora będzie z 3cm cegieł szamotowych (na podłożu, sklepieniu i tyle) oraz 6cm po bokach, wymiary: długość 42,6cm, szerokość 11cm, wysokość 11,4cm
1 warstwa izolacyjna, z izolacyjnych płyt kominkowych
2 warstwa izolacyjna - mata z włókna ceramicznego
Do tego dołożę jeszcze jedną warstwę z maty
Wszystko będzie zamknięte w stalowej obudowie. Temperatura maksymalna 1100-1200 C (głównie 800-900 C).
Co do grzałek, to mam problem, ponieważ nie wiem jaki drut w tym przypadku wybrać. Wszystko będzie zasilane z jednej fazy 230V. Chcę by wszystko nagrzewało się dość szybko (z tego wynika, że powinienem wziąć drut o mniejszej średnicy), ale chcę by jedna grzałka (w piecu będą 2) miała moc ~1-1,2kw. Rozważam 2 druty:
1. 0,6mm kanthal - do jednej grzałki będę potrzebował 10m, przy rezystancji 47,7 Ohm da mi to moc 1,1kw na grzałkę.
2. 0,8mm kanthal - do jednej grzałki będą potrzebował 18m, przy rezystancji 48,33 Ohm da mi to moc 1,1kw na grzałkę.
(Tylko pytanie, czy z takiego druta otrzymam te 1100-1200 stopni max. Widzę, że na forum i wg kalkulatorów poleca się grubszy drut niż ten 0,8mm. )
Wszystko będzie zasilane z jednej fazy 230V, bo mam tylko 1 fazę.
Im więcej drutu, tym więcej oddanego ciepła, ale też wolniejsze jego nagrzewanie. Który wariant będzie lepszy dla takiego pieca? Pytanie też takie, czy drut o mniejszej średnicy nie będzie przypadkiem mniej żywotny, ewentualnie może ktoś ma lepsze rozwiązanie. Widziałem, że użytkownik @blob ma taki piecyk i dość sporą wiedzę.
Dodam, że chcę grzałki mieć tylko po bokach. Rowków chcę zrobić 2 lub 4. W przypadku 2 wariantu musiałbym chyba zrobić 4 rowki, by to wszystko jakoś upchać. Dobrze myślę?
Na forum ludzie polecają taki kontroler:
https://allegro.pl/oferta/sterownik-reg ... 9221982390
czy wymieniając sondę na taką:
https://allegro.pl/oferta/czujnik-tempe ... 7047288317
Będzie to wszystko ze sobą dobrze współgrać?
Co do przekaźnika, Czy ten z aukcji (dodany do regulatora) będzie dobry?
Mam też pytanie co do połączenia grzałek z przekaźnikiem i zasilaniem, jaki przewód mam użyć? Zwykły prądowy, jeśli tak to jaka grubość (tutaj ktoś polecał kostkę porcelanową, nada się?)?

ODPOWIEDZ

Wróć do „ PŁATNERSTWO - armorer's trade”