Młotki
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
EO - czy mógłbyś przedstawić fotki swojego paleniska ? Oczytałem się trochę o tych kotlinach, nadmuchach, postanowiłem więc zrobić sobie takie coś. Myślę, że mógłbym wykorzystać do budowy kotliny szamotówkę, ale nie jestem pewien - może jednak lepiej gruba blacha.
Aha i jeszcze rozmiary ? Jakich rozmiarów kotliny macie Wy - płatnerze ?
Aha i jeszcze rozmiary ? Jakich rozmiarów kotliny macie Wy - płatnerze ?
Przepraszam, miałem zrobić tę fotkę już dawno, ale jakoś zapominam 
Spróbuję opisać: ze zwykłych cegieł zbudowałem po prostu słupek o boku równym dwóm długościom cegły, wysoki na jakieś 0,5m. Potem górę obłożyłem cegłami na płask, tworząc ścianki i zagłębienie w środku. Na krawędzi postawiłem małe imadełko z wkręconym palnikiem skierowanym w dół. W zależności od podgrzewanego elementu czasami coś pod nie podkładam, żeby płomień był wyżej. I już. Generalnie najlepsze efekty są wtedy, kiedy między elementem podgrzewanym a cegłami jest jak najmniejsza odległość - cegły się nagrzewają i oddają ciepło z powrotem w górę.
Tak naprawdę, z tego co się zorientowałem, ścianki i kotlinka nie są konieczne, bo chodzi głównie o to, żeby ciepło nie uciekało w dół. Ale skoro na pewno nie przeszkadzają.
Zalety takiego rozwiązania:
- prosta konstrukcja;
- tanie elementy;
- tania eksploatacja w porównaniu z węglem drzewnym;
- brak konieczności montowania nawiewu;
- brak konieczności budowy komina;
Wady:
- ryczy jak startujący odrzutowiec
Szamotówka do czegoś takiego jest bardzo dobra, na Twoim miejscu nie kombinowałbym z blachą czy czymś innym.
Spróbuję opisać: ze zwykłych cegieł zbudowałem po prostu słupek o boku równym dwóm długościom cegły, wysoki na jakieś 0,5m. Potem górę obłożyłem cegłami na płask, tworząc ścianki i zagłębienie w środku. Na krawędzi postawiłem małe imadełko z wkręconym palnikiem skierowanym w dół. W zależności od podgrzewanego elementu czasami coś pod nie podkładam, żeby płomień był wyżej. I już. Generalnie najlepsze efekty są wtedy, kiedy między elementem podgrzewanym a cegłami jest jak najmniejsza odległość - cegły się nagrzewają i oddają ciepło z powrotem w górę.
Tak naprawdę, z tego co się zorientowałem, ścianki i kotlinka nie są konieczne, bo chodzi głównie o to, żeby ciepło nie uciekało w dół. Ale skoro na pewno nie przeszkadzają.
Zalety takiego rozwiązania:
- prosta konstrukcja;
- tanie elementy;
- tania eksploatacja w porównaniu z węglem drzewnym;
- brak konieczności montowania nawiewu;
- brak konieczności budowy komina;
Wady:
- ryczy jak startujący odrzutowiec
Szamotówka do czegoś takiego jest bardzo dobra, na Twoim miejscu nie kombinowałbym z blachą czy czymś innym.