Wymiary korpusu klepsydr

Hełmy, zbroje itp.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
EO

Wymiary korpusu klepsydr

Post autor: EO » 22 sty 2011, 14:20

Takie pytanko na szybko do tych z Was, którzy już robili klepsydry z jednego kawałka - bo sam jeszcze nie miałem przyjemności, a sezon się zbliża i trzeba sobie zacząć zbroicę jakąś szykować :) Na co trzeba uważać przy szykowaniu wykroju i gdzie oraz jakie trzeba dać mniej więcej zapasy w wymiarach?

Awatar użytkownika
Maleus
Kontakt:

Post autor: Maleus » 22 sty 2011, 22:23

Wybitnie doświadczony w temacie nie jestem, ale kilka sztuk mam na koncie, więc:
- zrobienie wykroju: mam na to własny sposób. Wycinam prostokąt z blachy o wymiarach 35x15cm, zawijam z rurę i przy użyciu wyobraźni, rysika i linijki ustalam kształt - obrys kciuka, góra dłoni i wszystkie inne potrzebne. Rurę rozwijam i wycinam - wykrój gotowy. Wychodzi z tego rękawica na dłoń o raczej małych rozmiarach. Zresztą, mogę pomierzyć i rozrysować dokładnie, jeśli to w jakikolwiek sposób pomoże.

Awatar użytkownika
EO

Post autor: EO » 23 sty 2011, 00:17

Szablon do wykroju jako takiego mam opracowany, interesuje mnie bardziej, czy czyhają tam jakieś niespodzianki, i czy gdzieś trzeba dać jakiś zapas.

Awatar użytkownika
Maleus
Kontakt:

Post autor: Maleus » 23 sty 2011, 10:45

Jedyna niespodzianka jaka mnie spotkała, to rozwinięcie rury podczas kucia kołnierza. Oczywiste niedopatrzenie - wystarczyło znitować rurę na małą zakładkę. Po wszystkim się to odcina uzyskując przy okazji pożądaną przerwę po wewnętrznej stronie rękawicy.
Zapasu nie trzeba dawać.

Awatar użytkownika
EO

Post autor: EO » 23 sty 2011, 19:57

Podziękować, o to mi chodziło. :)

Awatar użytkownika
Radoslaus
Kontakt:

Post autor: Radoslaus » 31 sty 2011, 13:40

Jedyny zapas jaki daję to 1cm od strony zarękawia i od strony palców, ot wygodniej przy kuciu bywa, a nadmiar się elegancko odcina. poza tym obwód "rury" musi mniej więcej odpowiadać rozmiarowi kołnierza przyszłej klepsydry.
Pozdrawiam, Radek.

ODPOWIEDZ

Wróć do „ PŁATNERSTWO - armorer's trade”