Wymiary korpusu klepsydr
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Wymiary korpusu klepsydr
Takie pytanko na szybko do tych z Was, którzy już robili klepsydry z jednego kawałka - bo sam jeszcze nie miałem przyjemności, a sezon się zbliża i trzeba sobie zacząć zbroicę jakąś szykować
Na co trzeba uważać przy szykowaniu wykroju i gdzie oraz jakie trzeba dać mniej więcej zapasy w wymiarach?
Wybitnie doświadczony w temacie nie jestem, ale kilka sztuk mam na koncie, więc:
- zrobienie wykroju: mam na to własny sposób. Wycinam prostokąt z blachy o wymiarach 35x15cm, zawijam z rurę i przy użyciu wyobraźni, rysika i linijki ustalam kształt - obrys kciuka, góra dłoni i wszystkie inne potrzebne. Rurę rozwijam i wycinam - wykrój gotowy. Wychodzi z tego rękawica na dłoń o raczej małych rozmiarach. Zresztą, mogę pomierzyć i rozrysować dokładnie, jeśli to w jakikolwiek sposób pomoże.
- zrobienie wykroju: mam na to własny sposób. Wycinam prostokąt z blachy o wymiarach 35x15cm, zawijam z rurę i przy użyciu wyobraźni, rysika i linijki ustalam kształt - obrys kciuka, góra dłoni i wszystkie inne potrzebne. Rurę rozwijam i wycinam - wykrój gotowy. Wychodzi z tego rękawica na dłoń o raczej małych rozmiarach. Zresztą, mogę pomierzyć i rozrysować dokładnie, jeśli to w jakikolwiek sposób pomoże.