Wzory
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- krzysieklup
- Kontakt:
-
dara
-
dara
tak jak dara napisał odsłaniasz to co chcesz żeby się wytrawiło, a metod jest na to kilka. najprościej jest narysować wzór w corelu, cad-zie i dać do wycięcia ploterem w firmie reklamowej. jednak 'historycznie' to techniką akwaforty, a zamiast werniksu co by było łatwiej użyć pisaków/markerów olejowych [olejnych<??>... nie wiem dokładnie jak się nazywają] z końcówkami o różnych średnicach jak ten gość:
jeden mój znajomy zaprzągł nawet do trawienia materiały i jakąś technologię stosowaną w tradycyjnej fotografii i naświetla miejsca, które mają pozostać niewytrawione, ale jakbym go nie podchodził to nie chce zdradzić jak to robi
jeden mój znajomy zaprzągł nawet do trawienia materiały i jakąś technologię stosowaną w tradycyjnej fotografii i naświetla miejsca, które mają pozostać niewytrawione, ale jakbym go nie podchodził to nie chce zdradzić jak to robi
Może też być podłużna plastikowa doniczka (byle bez dziurek), jako wanienka
Stal można pomalować biteksem i wydrapać wzór zaostrzonym patyczkiem, lub jak kiedyś wosk i wydrapywanie, wadą tych metod jest to, że podczas trawienia w kwasach trzeba robić przerwy i płukać wodą, gdyż pracujący kwas podnosi temperaturę, powodując rozmiękczanie wosku i biteksu
Stal można pomalować biteksem i wydrapać wzór zaostrzonym patyczkiem, lub jak kiedyś wosk i wydrapywanie, wadą tych metod jest to, że podczas trawienia w kwasach trzeba robić przerwy i płukać wodą, gdyż pracujący kwas podnosi temperaturę, powodując rozmiękczanie wosku i biteksu
Lepsze jest wrogiem dobrego
Nie używałem tej folii ale robiłem trawienie na emulsji własnej roboty.Naświetlałem obraz za pomocą powiększalnika.To nie były noże tylko coś w rodzaju biżuterii.Prawdę mówiąc noże trawione zupełnie mi się nie podobają.A jeśli już to raczej użyłbym werniksu bo trawienie z naświetlaniem ma sens przy wielu odbitkach