Peralgola

Techniki ślusarskie

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
marcinello
Kontakt:

Peralgola

Post autor: marcinello » 20 maja 2014, 21:22

Potzrebuje pomocy .
mam do zrobienia mała peralgole na róże , no a jako ze bardziej zajmuje sie nożami i innymi tego typu rzeczami mam problem xD
trzeba zrobic cos takiego:

Obrazek

z załorzenia ma to być raczej tanie , 3 cześciowe czyli boki osobno a łuk osobno .

Czy wykonanie tego z preta kwadratowego 10x10 wystraczy ? nie bedzie zbyt wiotkie itd ?
jaka jest realna cena za cos takiego ? bez kucia prety zwyczajnie gięte bez fakturowania itd .

przepraszam że prosze pomoc zamist poszukac informacji na ten temat ale kluczowa jest dla mnie informacja czy wogóle jest sens sie zabierać za to dysponując niskim budżetem , i czy to co ewentualnie z tego wyjdzie ma szanse działac poprawnie .

edit zjadłem jedno zero , szerokie ma byc na 2000 tzj 2 m
Stal musi wiedzieć ze jesteś jej panem :)

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 20 maja 2014, 22:12

Peralgole to nie wiem, ale o pergolę to Kol. Krzysztofa Assmana pytaj. On ostatnio dużo i ładne popełnił :> Chyba, że chodzi o Kolargola. To nie wiem gdzie jest.

Awatar użytkownika
marcinello
Kontakt:

Post autor: marcinello » 20 maja 2014, 22:28

tak chyba faktycznie to sie pergola nazywa :P

samwieszkto

Post autor: samwieszkto » 20 maja 2014, 22:31

Po pierwsze . Z pręta 10x10 to kowale se robią patyczki do uszu a nie pergole.
Użyj kolego 20 x20 a wypełnienia zrób z 12x12.
Po drugie . Po co w takiej pergoli jakiekolwiek dekoracje . Po tych drabinkach mają się piąć róże więc dekoracje i tak nie będą widoczne. Jeśli chcesz dodać jakiś ornament to dodaj go w szczycie sklepienia ; tam ich rośliny nie zasłonią a dodatkowo usztywnią tą konstrukcję.
Przemyśl dobrze sposób połączenia części .

Wariat

Post autor: Wariat » 20 maja 2014, 22:33

Pergola. Pręt 10x10 wystarczy, ale... Na czubku i w połowie boków wspawaj 50cm takiego pręta "just in case". No i oddziel nim wysokość, do jakiej pergola wbita będzie w ziemię :)

Edit: wziąłem miarkę i tak jak mówi samwieszkto- 10x10 to jako wykałaczka ;)
20x20 i podtrzymania z 10x10

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 20 maja 2014, 23:28

Dycha jak ją skręcisz na zimno to już nie taka rzepa.

Awatar użytkownika
marcinello
Kontakt:

Post autor: marcinello » 21 maja 2014, 09:19

to ze to będzie wiotkie było pierwszą rzeczą którą kolesiowi powiedziałem :P
a czy wygięcie w ten sposób profilu 20/20 będzie ciężkie ? bo domyślam się ze nie mówicie o pełnym pręcie ?
o tym ze nie ma sensu robić ozdobnych gięć itd bo róża zasłoni tez mówiłem ale koleś się uparł ze musi być :p
i jeżeli możecie mi poradzić ile się liczy za takie coś? zakładając podstawę z tej 20 a wypełnienia z 10 ? nie malowane , nie kute , spawane , gięte i szlifowane spawy .
bede bardzo wdzięczny !

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 21 maja 2014, 11:02

Czy ustaliłeś już jakąś cenę czy jeszcze nie miałeś przyjemności zasmucić zleceniodawcy. Znając cenę znacznie łatwiej coś doradzić. Dla jednego 3 tysiące to niewiele, a dla kogoś z mniej zasobnym portfelem 300 zł to majątek. Piszesz, że robota niskobudrzetowa więc napisz może jak nisko. Być może nie będzie się opłacało brać zlecenia jeżeli zrobisz to po kosztach. :)

Awatar użytkownika
marcinello
Kontakt:

Post autor: marcinello » 21 maja 2014, 11:54

mam powiedziane , ze max to 500 zł i w tej kwocie muszę się zmieścić jeżeli się podejmę.

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 21 maja 2014, 12:21

Kwota trochę niska, a to przekłada się na maksymalne odchudzenie konstrukcji. Wydaje mi się, że będziesz zmuszony pozbyć się wypełnienia i pomyślał nad prostym ale sensownym wzmocnieniem. Jak dobrze pokombinujesz to około 3,5 stówki zostanie ale to opinia tak na szybko. Gdybym miał się za to zabrać to wykonał bym to z rurki i na pewno nie byłaby kwadratowa ponieważ z kwadratową nie wiele zrobisz. Biorąc rurkę o przekroju okrągłym możesz ją przekuć na gorąco lub przefakturować na zimno. Wyginając ją nie musisz utrzymywać żadnych płaszczyzn i nie potrzebujesz giętarki, a to duży plus. Pofakturowana rura to już prawie motyw roślinny, a po dorobieniu kilku gałązek wiążących oba główne elementy masz Drzewko. Tanio i szybko. Rura o tyle lepsza od pręta, że wygląda masywniej zakładając oszczędność na materiałach. :)

samwieszkto

Post autor: samwieszkto » 21 maja 2014, 15:48

Ja znam takich klientów ; cwaniaków i wydrwigroszy.
Za takie pieniądze , niestety ; da się zrobić tylko tandetę.
Nie ma mowy o jakości , nie ma mowy o porządnych materiałach , absolutnie nie wchodzi w grę cynkowanie ani nawet porządne pomalowanie tych rzeczy.
Nie łudź się jednak że ten cwany klient będzie miał przez to jakieś skromniejsze wymagania.
Usłyszysz zarzuty że to jest za cieńkie , że się chwieje , że brzydkie i inaczej to sobie wyobrażał.
W końcu żeby mieć go z głowy zgodzisz się na 400zł które ten palant ci z łaski wypłaci a już za trzy miesiące będziesz miał pierwszy telefon że rdzewieje i że masz to pomalować albo sobie wziąść i oddać pieniądze.
Szczerze powiedziawszy ja bym się nie podjął tej roboty.
Albo porządny przedmiot za godne wynagrodzenie , albo nie robię.
Weź pod uwagę że tu chodzi nie tylko o te parę stówek ale także o twoją reputację.
Bo ten typ będzie opowiadał wszystkim że jesteś tanim frajerem i że robisz byle jak.

Oto słowa Samwieszkogo . :roll:

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 21 maja 2014, 15:55

samwieszkto, Święte słowa. Widzę, że obsługujemy ludzi o podobnej mentalności. ;)

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 21 maja 2014, 17:02

Jak zamiast wypełnienia dasz siatkę ogrodzeniową powlekaną, to jeszcze jakoś na tym wyjdziesz.

Awatar użytkownika
marcinello
Kontakt:

Post autor: marcinello » 21 maja 2014, 18:28

z klijetem jako człowiekiem problemów na pewno nie bedzie , zatem musze przemyslec sprawe i z nim pogadam , może da rade pzregadać :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „ŚLUSARSTWO - locksmithing”