Płot panelowy
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Płot panelowy
Witam. Trafiła się robótka tak zwany płot nowoczesny , to znaczy płot zrobiony z profili 60*20*2 lub 60*20*1,5 no i właśnie jaki profil wybrać, może ktoś już robił takie coś. Jest tam już podmurówka do której muszę przymocować słupki, myślę że słupek 60*60*3 zamocuję na kotwę chemiczną; od dołu dość gruby płaskownik i przykręcę na śrubę m14, Był już koleś na wycenie tego płotu i mówił że nie robią dłuższych paneli niż 2,20m ciekawe czemu? Czy tak bardzo się wyginają podczas spawania?
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Re: Płot panelowy
Raczej chodzi o bezodpadowe krojenie materiału. Po za tym przy murowanych słupkach najczęściej oddalonych od soebie w osiach co 2,5 metra, to długość nazwijmy normatywna
Ogrodzenie nowoczesne.czytaj tanie dla klienta.
Kontakt 517355290
Tanie, to jakie ceny są za metr takiego ogrodzenia?
400zł za metr ocynk galwaniczny + malowanie proszkowe a ogniowy +30. Myślicie że to dużo?
myśle ze cena nie za wysoka jak za robote z materiałem i ocynkiem, ja sie staram robić z profili ze ścianką 1,5mm bo są lżejsze a co za tym idzie tańsze w ocynku itd. a długość jak dowolna to lepiej do 2000mmbo dłuższe lubią sie wybrzuszyć na mrozie itd...
400 zł z metr to ile ci zostaje w kieszeni na 1 metrze ?
liczę 10 paneli 60*20*2 tj 24kg *2,5zl/kg=60zł + 23zł proszek + 60zł ogniowo lub 30 galwan daje to 143zł reszta to transport i koszty warsztatowe z robotą. Choć nie do końca to tak wygląda. Robię ten plot za ok 350.
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
A gdzie zyskblaster pisze: 143zł reszta to transport i koszty warsztatowe z robotą.
Kontakt 517355290
Toś ty desperat albo słaby matematyk, ewentualnie rzemieślnik z niewielkim doświadczeniem. Zawsze liczy się z górką ponieważ dodatkowe parę złotych daje ci odrobinę swobody w doborze pewnych rozwiązań. Za przeproszeniem, udupisz się ceną i napotykając na choćby mały problem, robotę wykonasz po kosztach.
Pewnie macie rację a w szczególności - rzemieślnik z niewielkim doświadczeniem- Napiszę jak wyszło i podam numer. *(szukam pracy przy łopacie):) Koleś to znajomy, widziałem wycenę innego rzemieślnika za 270 zł/m2.
Odrobinę więcej optymizmu kolego bo początki nigdy nie są łatwe
. Trochę w tym siedzę i powiem z własnego doświadczenia, że klienci niejednokrotnie podsuwają papierek z wyceną gościa, który również staje do przysłowiowego konkursu w związku ze zleceniem. Dziewięćdziesiąt pięć procent to zagrywki klienteli mające na celu znalezienie jełopa co wykona robotę za pół darmo. Uwierz mi, że nawet jeżeli to twój dobry znajomy to nie zleci ci roboty jeżeli będziesz choćby odrobinę droższy, a wycena, którą widziałeś to prawdopodobnie papierek sporządzony na szybko, na kolanie co by cię zbić z tropu i nie dać rozwinąć skrzydeł.
https://youtu.be/1DvS8KFySxI
Pokaż znajomemu to. Może bardziej doceni starania.
Pokaż znajomemu to. Może bardziej doceni starania.
Doświadczenie to coś co zdobywamy zaraz po tym jak było nam potrzebne ;-)