Szlifowanie wewnętrznych narożników spawów.

Techniki ślusarskie

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

mnowak35

Szlifowanie wewnętrznych narożników spawów.

Post autor: mnowak35 » 03 sty 2015, 09:33

Witam
Jak w temacie. Chciałbym zapytać czy są specjalne tarcze do szlifowania wewnętrznych narożników na szlifierki kątowe. Najlepsza była by taka ściernica listkowa z listkami papieru ściernego uformowanego pod kątem, ale nie wiem czy coś takiego w ogóle jest i gdzie ewentualnie to kupić. Mam do wyszlifowania kilkadziesiąt pólcalowych rurek pospawanych pod kątem prostym.
Bardzo proszę o info.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Arkadi
Kontakt:

Post autor: Arkadi » 03 sty 2015, 11:11

Wbij w google czego szukasz i po sprawie. :!:

Awatar użytkownika
reneq

Post autor: reneq » 03 sty 2015, 12:26

BIURO TECHNICZNE Dokumentacje urządzeń dla Urzędu Dozoru Technicznego

samwieszkto

Post autor: samwieszkto » 03 sty 2015, 22:16

No więc tak , kolego Mnowak :
Nie ma specjalnych tarcz do obróbki wewnętrznej pachwiny połączenia.
Jeżeli ktoś twierdzi że jest (vide - powyższy post ) to chce cię naciągnąć na bardzo drogie i bardzo niepraktyczne tarcze które po chwili używania i tak się zetrą i niczym nie będą różniły się od zwykłych.
Masz kilka rozwiązań :
1. Jeżeli masz tych spoin tylko kilkadziesiąt to weź zwykłą tarczę tnącą grubości ok. 3 mm , z odsadzką ; poświęć chwilę na nauczenie się jak to oszlifować żeby nie pokaleczyć powierzchni i zrób to na szybko - powinno ci wystarczyć jakieś dwie godzinki.
2. Jeżeli jakość obróbki wyda ci sie niezadowalająca ; weź teraz zwykłą tarczę lamelkową o drobnej granulacji ( 100-120 ) i wygładź te powierzchnie .
3 . Jeżeli nadal będziesz niezadowolony idź do sklepu i kup dobrej jakości pilnik i nim wykończ te pachwiny.
4 . Jeżeli ta obróbka ma być absolutnie perfekcyjna i nie da się uzyskać takiego wykończenia w/w metodami ; musisz kupić lub pożyczyć urządzenie do obróbki rur inox z oferty np. Boscha lub Metabo.
Tyle że jest to wydatek conajmiej 2tyś złotych i dla paru rur to się absolutnie nie opłaca.

http://www.metabo.pl/Elektronarzedzia-r ... 3f3.0.html

ateem

Post autor: ateem » 04 sty 2015, 08:19

Miałem podobny problem jakieś 9-10 lat temu. Robiłem mebelki wystawowe z inoxu z rury 28mm i tam też miałem pachwiny do wyrobienia. W tamtych czasach nie było takich maszyn jak post wyżej. Wymyśliłem se taki patencik - wycinałem z arkusza papieru ściernego 2 kółka o średnicy ok 150mm (papier ścierny na płótnie). W tych kółkach robiłem otwór 22mm (żeby na szlifierkę weszło). 2 kółka składałem ze sobą (ścierniwem na zewnątrz), a między nie wkładałem zużytą tarczkę tnącą. Całość łączyłem zszywaczem biurowym dookoła tarczki tnącej będącej wewnątrz. Zakładałem to na szlifierkę i obrabiałem pachwiny.
Na dzień dzisiejszy do pachwin w inoxie stosuję tarczki Norton Vortex. Nie używałem ich na czarnej stali, więc nie wiem jak tam by się zdały, ale w kwasówce radzą sobie bardzo dobrze.

mnowak35

Post autor: mnowak35 » 04 sty 2015, 16:42

Arkadi pisze:Wbij w google czego szukasz i po sprawie. :!:
Raz znalazłem a później nie mogłem trafić.

mnowak35

Post autor: mnowak35 » 04 sty 2015, 16:45

Tak jak napisałem Koledze raz wyszukałem ale nie wpadłem na to powtórnie. O taką tarczę mi chodzi. Czy używałeś może tego narzędzia i jak ono Ci się sprawdziło?

mnowak35

Post autor: mnowak35 » 04 sty 2015, 17:06

samwieszkto pisze:No więc tak , kolego Mnowak :
Nie ma specjalnych tarcz do obróbki wewnętrznej pachwiny połączenia.
Jeżeli ktoś twierdzi że jest (vide - powyższy post ) to chce cię naciągnąć na bardzo drogie i bardzo niepraktyczne tarcze które po chwili używania i tak się zetrą i niczym nie będą różniły się od zwykłych.
Masz kilka rozwiązań :
1. Jeżeli masz tych spoin tylko kilkadziesiąt to weź zwykłą tarczę tnącą grubości ok. 3 mm , z odsadzką ; poświęć chwilę na nauczenie się jak to oszlifować żeby nie pokaleczyć powierzchni i zrób to na szybko - powinno ci wystarczyć jakieś dwie godzinki.
2. Jeżeli jakość obróbki wyda ci sie niezadowalająca ; weź teraz zwykłą tarczę lamelkową o drobnej granulacji ( 100-120 ) i wygładź te powierzchnie .
3 . Jeżeli nadal będziesz niezadowolony idź do sklepu i kup dobrej jakości pilnik i nim wykończ te pachwiny.
4 . Jeżeli ta obróbka ma być absolutnie perfekcyjna i nie da się uzyskać takiego wykończenia w/w metodami ; musisz kupić lub pożyczyć urządzenie do obróbki rur inox z oferty np. Boscha lub Metabo.
Tyle że jest to wydatek conajmiej 2tyś złotych i dla paru rur to się absolutnie nie opłaca.

http://www.metabo.pl/Elektronarzedzia-r ... 3f3.0.html
Nie potrzebuję na tych elementach jakiejś super wykończonej powierzchni. Wystarczy że przeszlifuję spaw i odpryski przy spoinie. Wszystko będzie pod lakierem.
Co do Twojej opinii na temat tarcz to też byłem kiedyś sceptycznie nastawiony do tych tarcz z listkami papieru ściernego ale przy moich drobnych pracach sprawdzają się bardzo dobrze i dość długo wytrzymują.

mnowak35

Post autor: mnowak35 » 04 sty 2015, 17:08

ateem pisze:Miałem podobny problem jakieś 9-10 lat temu. Robiłem mebelki wystawowe z inoxu z rury 28mm i tam też miałem pachwiny do wyrobienia. W tamtych czasach nie było takich maszyn jak post wyżej. Wymyśliłem se taki patencik - wycinałem z arkusza papieru ściernego 2 kółka o średnicy ok 150mm (papier ścierny na płótnie). W tych kółkach robiłem otwór 22mm (żeby na szlifierkę weszło). 2 kółka składałem ze sobą (ścierniwem na zewnątrz), a między nie wkładałem zużytą tarczkę tnącą. Całość łączyłem zszywaczem biurowym dookoła tarczki tnącej będącej wewnątrz. Zakładałem to na szlifierkę i obrabiałem pachwiny.
Na dzień dzisiejszy do pachwin w inoxie stosuję tarczki Norton Vortex. Nie używałem ich na czarnej stali, więc nie wiem jak tam by się zdały, ale w kwasówce radzą sobie bardzo dobrze.
Myślałem również o tych tarczach, żeby wyprofilować ją do kąta, nie wiem jednak jak z trwałością tego materiału.

mnowak35

Post autor: mnowak35 » 04 sty 2015, 17:19

Serdecznie dziękuję za Wasze informacje.
Tak sobie myślę że najprostszym/najtańszym rozwiązaniem była by gruba tarcza szlifierska wyprofilowana do kąta.
Drugim rozwiązaniem jakie brałem pod uwagę jest tarcza którą zaproponował Kolega reneq. Trochę jednak obawiam się o trwałość tego narzędzia.
Chętnie z ciekawości spróbował bym tej tarczy która poleca Kolega ateem.
Zobaczę które narzędzia i w jakich cenach będę mógł dostać a po wykonaniu roboty dam znać jak i czym robiłem a wykonanie ocenicie sami.
pozdrawiam i dziękuję za wszystkie informacje.

adriano35

Post autor: adriano35 » 09 sty 2015, 19:08

ja proponuje trzpieniówkie

sigal2006

Re: Szlifowanie wewnętrznych narożników spawów.

Post autor: sigal2006 » 31 paź 2016, 09:12

Najlepsza opcja szlifowania takich spawów macie w linku (usunięty)

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 31 paź 2016, 18:46

Sigal2006, najlepsza opcja będzie wtedy, gdy najpierw odwiedzisz "Przywitalnię" i elegancko się przedstawisz, jak przystało na porządnego forumowicza, a nie uprawiać autoreklamę.

Awatar użytkownika
lolek69

Post autor: lolek69 » 01 lis 2016, 13:35

widziałem w casto.. taką szlifiereczkę, zapomniałem jak oni ją nazwali ale na niej taki wąski papier śmiga i nieźle to wygląda
a na jutubie sporo jest pokazów takiego szlifowania

ODPOWIEDZ

Wróć do „ŚLUSARSTWO - locksmithing”