Jak mocujecie groty?

Techniki ślusarskie

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

KUBA2

Re: Jak mocujecie groty?

Post autor: KUBA2 » 03 wrz 2016, 13:15

;) Oni nie wiedzą że się śmieją z siebie ;) ;) ;)

MajsterPiotrek

Post autor: MajsterPiotrek » 08 wrz 2016, 21:00

A jak spawać takie przęsla aby ich nie wykreciło za mocno? A chodzi mi o przęsła typu profile 20x20 [mm] umieszczone pomiędzy płaskownikami 25x5. Wstawiłbym zdjęcie ale cos mi nie wychodzi :p

MajsterPiotrek

Post autor: MajsterPiotrek » 08 wrz 2016, 21:02

Spawałem juz powoli z każdej strony obracajac... Ale zawsze troche wybrzuszy. Może powinienem zacząć spawać od środka? Albo spawam za dużym prądem?

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 09 wrz 2016, 19:09

Tylko od środka, ale i tak wykrzywi przy tak cieniutkich płaskownikach.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 09 wrz 2016, 19:26

Ciężko jest jednoznacznie określić co i w jakiej kolejności robić, zwłaszcza że każdy z nas ma własne, wypracowane latami sposoby oraz narzędzia do ewentualnego prostowania i wszelakich napraw. Ważne są szablony, ramy jak też też stoły spawalnicze, sposób mocowania elementów przed przystąpieniem do spawania, ilość położonych spawów z jednej jak również z drugiej strony, umiejętne wypieranie przęsła przed spawaniem. Każde z z zagadnień( a podałem tylko kilka) zasługuje na rozwinięcie do rangi całkiem sporej nowelki więc nie próbuj zasięgnąć praktyki jeżeli nie posiadasz podstaw i doświadczenia. Umów się na lekcje i pytaj bezpośrednio podczas danej operacji, inaczej będziemy gdybać nad tym co robisz źle lub gorzej.

MajsterPiotrek

Post autor: MajsterPiotrek » 10 wrz 2016, 20:52

Spawałem już jakieś elementy nie wymagające jakiejś dużej dokładności ale bardzo rzadko profile tym bardziej przęsła. I może pośpieszyłem się zadając takie pytanie typu jak spawać itp itd bo wiem, że to kosztuje wiele lat umiejętności. Tym bardziej, że z niecierpliwości na Wasze odpowiedzi dogrzebałem się do ciekawych postów na forum wyjaśniające kilka technik spawania. I używając ścisków i podginając przęsło odwrotnie do kierunku kręcenia da się uzyskać może nie idealnie proste przęsło ale już możliwe do umieszczenia między słupkami.

KUBA2

Post autor: KUBA2 » 11 wrz 2016, 09:51

Po spawaniu zawsze wygnie mniej lub więcej odwróć na drugą stronę pi....ni z cztery razy młotkiem i po sprawie ;) ;) ;)

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 11 wrz 2016, 10:10

A w razie niemożliwości okiełznania procesu obkurczania spawu, zawsze można złożyć ogrodzenie na poksipol. Większość klientów to duraki, którym gotowiznę rzemieślnicy wciskają jako kuciznę lub kupując przęsła w castoramie twierdzą, że po kiego przepłacać skoro i tak piętnaście lat papierowy produkt wytrzyma. :lol:

MajsterPiotrek

Post autor: MajsterPiotrek » 13 wrz 2016, 20:01

A czy ktoś z Was robił furtkę dwuskrzydłową? Ponieważ nie wiem jak zrobić klamkę,rygiel czy zaszczepkę do furtki ;) ponieważ od słupka do słupka mam aż 1,5 metra.

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 13 wrz 2016, 20:44

Możesz zrobić łamaną na środku( dwa fikuśne zawiaski) i całość będzie funkcjonować jako jeden element. Oczywiście wykorzystując taki patent należy również wykonać blokadę obu elementów furtki.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 13 wrz 2016, 21:04

Kombinujesz chłopie. Zrób jedno skrzydło. Profile lekkie, a gdyby któremuś z domowników przyszło korzystać z wózka inwalidzkiego czego nikomu nie życzę będzie jedna bariera mniej.
Kontakt 517355290

MajsterPiotrek

Post autor: MajsterPiotrek » 13 wrz 2016, 21:24

Wyjście z werandy jest na tyle blisko ogrodzenia, że jedno skrzydło się nie otworzy do środka do posesji a w drugą stronę to samochody jeżdżą. Babka mówiła żeby zrobić tak żeby było można z trumną wyjść przez werandę na ulice bo podwórkiem to wstyd ;)

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 13 wrz 2016, 21:33

Razem z fakturą za furtkę podsuń jej do podpisania testament spadkowy. Będzie dodatkowa motywacja do zrobienia pięknej furtki bo jakby nie patrzeć w powyższych okolicznościach, robisz dla siebie. :D

nochal

Post autor: nochal » 15 wrz 2016, 15:52

czarny humor :-) no przyznam ubawilem sie z ta trumna. Lepiej furtke zrob dobrze, bo Babka po smierci nie zazna spokoju :-)

MajsterPiotrek

Post autor: MajsterPiotrek » 15 wrz 2016, 21:56

Chyba furtkę wykonam w ten sposób, że jedno skrzydło będzie na zawiasach unieruchomione na rygiel w posadzkę a do drugiego skrzydła wspawam kasete na klamke i zamek. Także w razie potrzeby bedzie można było otworzyć na oścież. Tylko zastanawiam sie czy to będzie funkcjonalnie działało przy 1500 [mm] furtce.
A z Tą babką to autentyk sytuacja ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „ŚLUSARSTWO - locksmithing”