Problem z montażem balustrady- prośba o pomoc
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Problem z montażem balustrady- prośba o pomoc
Witam Kolegów i Koleżanki
Dostała mi się mała robota, mianowicie chodzi o balustradę na starych poniemieckich schodach.Schody są metalowe i łączą piętra. Niestety sprawa jest dosyć zagmatwana ponieważ część słupków to rury metalowe, a część to słupki drewniane. O ile nie ma problemu z słupkami metalowymi to problem stanowią słupki drewniane. Znajdują się na piętrach i są tak jakby wpuszczone w strop. Poniżej wysyłam kilka zdjęć. Może coś doradzicie w sprawie montażu. Balustrada będzie niestety najprostsza z możliwych.
Dostała mi się mała robota, mianowicie chodzi o balustradę na starych poniemieckich schodach.Schody są metalowe i łączą piętra. Niestety sprawa jest dosyć zagmatwana ponieważ część słupków to rury metalowe, a część to słupki drewniane. O ile nie ma problemu z słupkami metalowymi to problem stanowią słupki drewniane. Znajdują się na piętrach i są tak jakby wpuszczone w strop. Poniżej wysyłam kilka zdjęć. Może coś doradzicie w sprawie montażu. Balustrada będzie niestety najprostsza z możliwych.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wygląda, że stare słupki nie stanowią elementu łącząco-nośnego, tak jak to może być w przypadku schodów o konstrukcji samonośnej drewnianej. Może Ci się uda je wyjąć w całości podczas rozbierania starej barierki, ale będziesz musiał to jakoś zabudować. Poza tym nie masz odniesienia do wykonania pomiaru, jeśli go wcześniej nie usuniesz, przynajmniej ja to tak widzę.
Strasznie to pogmatwane i poklejone jest.
Ja bym pogadał z inwestorem czy "policzki" stropu będzie wykańczał nową deską itd., bo na jednym ze zdjęć widać, że stara deska jest chyba połączona z balustradą. Musisz się przyjrzeć jak co jest poskładane, albo wcześniej rozebrać, żeby uniknąć przykrych niespodzianek które będzie trzeba wykończyć.
Najprościej by Ci było zostawić te słupki, lub uciąć na poziomie podłogi i nowe słupki kotwić tam z użyciem jakichś stopek/maskownic.
Strasznie to pogmatwane i poklejone jest.
Ja bym pogadał z inwestorem czy "policzki" stropu będzie wykańczał nową deską itd., bo na jednym ze zdjęć widać, że stara deska jest chyba połączona z balustradą. Musisz się przyjrzeć jak co jest poskładane, albo wcześniej rozebrać, żeby uniknąć przykrych niespodzianek które będzie trzeba wykończyć.
Najprościej by Ci było zostawić te słupki, lub uciąć na poziomie podłogi i nowe słupki kotwić tam z użyciem jakichś stopek/maskownic.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2013, 16:58 przez Wilk, łącznie zmieniany 1 raz.
Słupki tak czy siak będę musiał wymienić na stalowe. Tylko boję się to rozbierać całkowicie bo zaraz trzeba będzie to wszystko łatać, kleić i skręcać a ze stolarką to u mnie tak średnio...z drugiej strony jak te drewniane słupki powycinam i zostawię te końcówki to będzie to strasznie cajmersko wyglądało. Bey słupki mają być wymienione także zostaje opcja kotwienia nowych. Może Panowie podpowiecie jak to kotwić może jakieś zdjęcie.
Dzięki za pomoc
Dzięki za pomoc
To już tak wygląda
Zrób takie zacięcie w profilu jak ma ten drewniany słupek i wypełnij od środka blachą.
Będziesz miał tak jakby kopię tego drewnianego.
Będziesz mógł wtedy zakotwić śrubami poziomo- w płytę stropu.
Patrz uważnie, czy jak zaczniesz rozbierać te drewniane elementy, nie wyjdzie gdzieś beton, który będziesz musiał przymaskować, jak pisałem wcześniej.
EDIT:
Widzę że tam wystarczy tylko zaciąć ten profil i możesz od razu spawać do metalowej konstrukcji schodów.
Powodzenia.
Zrób takie zacięcie w profilu jak ma ten drewniany słupek i wypełnij od środka blachą.
Będziesz miał tak jakby kopię tego drewnianego.
Będziesz mógł wtedy zakotwić śrubami poziomo- w płytę stropu.
Patrz uważnie, czy jak zaczniesz rozbierać te drewniane elementy, nie wyjdzie gdzieś beton, który będziesz musiał przymaskować, jak pisałem wcześniej.
EDIT:
Widzę że tam wystarczy tylko zaciąć ten profil i możesz od razu spawać do metalowej konstrukcji schodów.
Powodzenia.
kolejny problematyczny montaż, chodzi o balkon, na balkonie jest stara balustrada z rury fi 60, rury są zakotwione do zbrojenia balkonu. Jak się za to zabrać poucinać te rury i kotwić się jakoś na żywicach czy wykorzystać te rury i spróbować połączyć słupki balustrady z tymi rurami, tylko, że słupki chciałbym zrobić fi 40 a rury 60, może koledzy coś podpowiedzą.
nowy kłopotek, do zamontowania balustrada o czole 6 m i bokach po 1,5 m, balustrada podzielona jest na pół po środku czoła, niestety trzeba to zatargać na balkon o wysokości 5 metrów, może Panowie podpowiecie jak to wciągnąć, na linach czy może po czymś. Niestety nie mam wyciągarki ani czasu na jej zmontowanie.
-
Krzysztof Assman