Problem z montażem balustrady- prośba o pomoc

Techniki ślusarskie

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

trzewik

Problem z montażem balustrady- prośba o pomoc

Post autor: trzewik » 24 lut 2013, 11:56

Witam Kolegów i Koleżanki

Dostała mi się mała robota, mianowicie chodzi o balustradę na starych poniemieckich schodach.Schody są metalowe i łączą piętra. Niestety sprawa jest dosyć zagmatwana ponieważ część słupków to rury metalowe, a część to słupki drewniane. O ile nie ma problemu z słupkami metalowymi to problem stanowią słupki drewniane. Znajdują się na piętrach i są tak jakby wpuszczone w strop. Poniżej wysyłam kilka zdjęć. Może coś doradzicie w sprawie montażu. Balustrada będzie niestety najprostsza z możliwych.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

trzewik

Post autor: trzewik » 24 lut 2013, 16:35

Rzeczywście jakoś tak dziwnie napisałem...przepraszam. Balustrada ma być wykonana w całości nowa metalowa. Jest problem z montażem słupków metalowych na piętrach tam gdzie są słupki drewniane (wszystko widać na zdjęciach).

Awatar użytkownika
Wilk
Kontakt:

Post autor: Wilk » 24 lut 2013, 16:54

Wygląda, że stare słupki nie stanowią elementu łącząco-nośnego, tak jak to może być w przypadku schodów o konstrukcji samonośnej drewnianej. Może Ci się uda je wyjąć w całości podczas rozbierania starej barierki, ale będziesz musiał to jakoś zabudować. Poza tym nie masz odniesienia do wykonania pomiaru, jeśli go wcześniej nie usuniesz, przynajmniej ja to tak widzę.
Strasznie to pogmatwane i poklejone jest.
Ja bym pogadał z inwestorem czy "policzki" stropu będzie wykańczał nową deską itd., bo na jednym ze zdjęć widać, że stara deska jest chyba połączona z balustradą. Musisz się przyjrzeć jak co jest poskładane, albo wcześniej rozebrać, żeby uniknąć przykrych niespodzianek które będzie trzeba wykończyć.
Najprościej by Ci było zostawić te słupki, lub uciąć na poziomie podłogi i nowe słupki kotwić tam z użyciem jakichś stopek/maskownic.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2013, 16:58 przez Wilk, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 24 lut 2013, 16:55

Brakuje fotki góry słupka, oraz połączenia słupka z pochwytem
Albo słupki wymienić na stalowe (np. z profil) albo zrobić do tych słupków opaski i do nich mocować balustradę.
Lepsze jest wrogiem dobrego

trzewik

Post autor: trzewik » 24 lut 2013, 20:17

Słupki tak czy siak będę musiał wymienić na stalowe. Tylko boję się to rozbierać całkowicie bo zaraz trzeba będzie to wszystko łatać, kleić i skręcać a ze stolarką to u mnie tak średnio...z drugiej strony jak te drewniane słupki powycinam i zostawię te końcówki to będzie to strasznie cajmersko wyglądało. Bey słupki mają być wymienione także zostaje opcja kotwienia nowych. Może Panowie podpowiecie jak to kotwić może jakieś zdjęcie.
Dzięki za pomoc

Awatar użytkownika
Wilk
Kontakt:

Post autor: Wilk » 24 lut 2013, 21:01

To już tak wygląda ;)

Zrób takie zacięcie w profilu jak ma ten drewniany słupek i wypełnij od środka blachą.
Będziesz miał tak jakby kopię tego drewnianego.
Będziesz mógł wtedy zakotwić śrubami poziomo- w płytę stropu.
Patrz uważnie, czy jak zaczniesz rozbierać te drewniane elementy, nie wyjdzie gdzieś beton, który będziesz musiał przymaskować, jak pisałem wcześniej.

EDIT:
Widzę że tam wystarczy tylko zaciąć ten profil i możesz od razu spawać do metalowej konstrukcji schodów.
Powodzenia.

ateem

Post autor: ateem » 25 lut 2013, 07:15

Stropy są w całości betonowe, czy pokryte deskami?

trzewik

Post autor: trzewik » 19 lip 2013, 09:54

kolejny problematyczny montaż, chodzi o balkon, na balkonie jest stara balustrada z rury fi 60, rury są zakotwione do zbrojenia balkonu. Jak się za to zabrać poucinać te rury i kotwić się jakoś na żywicach czy wykorzystać te rury i spróbować połączyć słupki balustrady z tymi rurami, tylko, że słupki chciałbym zrobić fi 40 a rury 60, może koledzy coś podpowiedzą.

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 19 lip 2013, 10:42

Wytnij, wspawaj dekle do tej 60-tki i nogi do nowego balkonu postaw na wspawanych deklach no i tam je przyspawaj. :D :D

trzewik

Post autor: trzewik » 20 lip 2013, 08:49

i tak właśnie zostanie zrobione, czasami jest tak,że najpierw człowiek napisze a później pomyśli :)

trzewik

Post autor: trzewik » 27 sie 2013, 19:42

nowy kłopotek, do zamontowania balustrada o czole 6 m i bokach po 1,5 m, balustrada podzielona jest na pół po środku czoła, niestety trzeba to zatargać na balkon o wysokości 5 metrów, może Panowie podpowiecie jak to wciągnąć, na linach czy może po czymś. Niestety nie mam wyciągarki ani czasu na jej zmontowanie.

Rafal L.
Kontakt:

Post autor: Rafal L. » 27 sie 2013, 19:52

Dwie osoby ,dwie linki i w górę.W odpowiednich miejscach linki przywiązać.A ze 5metrów to nie tak dużo.Na szybkiego nic nie wymyślisz.

Awatar użytkownika
rav08
forumoholik
Kontakt:

Post autor: rav08 » 27 sie 2013, 21:03

swego czasu wciągaliśmy balustrady po deskach na ileś tam metrów bo jakies filary były a do srodka wchodzić nie było wolno bo apartament był :facepalm:

trzewik

Post autor: trzewik » 28 sie 2013, 14:09

może w nie odpowiednim miejscu ale mieliście Panowie kiedyś może kontakt z mieszanką do miga składającą się z co2 ar i o. Nie wiem w jakich proporcjach ale na składzie gość mi powiedział, że używają tego do spawania zaworów takich przemysłowych dużych.

Krzysztof Assman

Post autor: Krzysztof Assman » 28 sie 2013, 15:47

W pracy spawam mixem . Lepszy przetop i większa kultura spawania , czyli mniej odprysków i stabilniejszy ług .

ODPOWIEDZ

Wróć do „ŚLUSARSTWO - locksmithing”